Το θέμα της σχέσης του παιδιού με το διαδίκτυο που προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τους σύγχρονους γονείς αναλύθηκε διεξοδικά στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου από τους εφήβους», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου με πρωτοβουλία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βασικές παράμετροι ασφαλείας με τις οποίες πρέπει να είναι εξοικειωμένος ο κάθε γονιός για να τις μεταφέρει με σωστό τρόπο στο παιδί, ενώ αναλύθηκε η σχέση του σύγχρονου γονιού με το παιδί, το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Όπως τονίστηκε η καλή σχέση και γνώση του διαδικτύου από τους γονείς, είναι το κλειδί για ασφαλή πλοήγηση του παιδιού, ενώ η αρμονική επικοινωνία του γονιού με το παιδί είναι το βασικό κριτήριο που θα αποσοβήσει και οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαδικτυακού εκφοβισμού.
«Πρέπει να υπάρξει μέτρο στη χρήση του διαδικτύου και ενημέρωση των γονιών»
Η Λούση Σιρινιάν, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πρόγραμμα Αριάδνη(Safe Internet), που αφορά στον Εθισμό των Εφήβων στο Διαδίκτυο, εισηγήτρια στην εκδήλωση, μιλώντας σχετικά με το θέμα, ανέφερε το χάσμα γενεών που υπάρχει μεταξύ γονέων και παιδιών σε σχέση με την χρήση του διαδικτύου, καθώς οι πρώτοι μεγάλωσαν χωρίς αυτό σε αντίθεση με τα παιδιά τους που το γνωρίζουν από πολύ μικρή ηλικία.
«Ένα σημαντικό κομμάτι είναι το χάσμα γενεών που επικρατεί μεταξύ γονιών και παιδιών, καθώς τα σημερινά παιδιά μεγάλωσαν με το διαδίκτυο, σε αντίθεση με τους γονείς που είδαν την προοδευτική επικράτηση του μέσου για αυτό και είναι σημαντικό το κομμάτι της εκπαίδευσης και της απόλυτης κατανόησης της τεχνολογίας και των προοπτικών που δίνει αυτή» είπε προσθέτοντας ότι η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση των γονέων ώστε να μπορούν να αποτρέψουν πιθανούς διαδικτυακούς κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους.
«Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερώσουμε τους γονείς για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τα παιδιά. Μερικές βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, είναι, η αποφυγή συνομιλιών με αγνώστους, η αποφυγή αναζητήσεων σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, και ασφάλεια για τους προσωπικούς τους κωδικούς. Πρέπει, επίσης να αλλάξει η αντίληψη που υπάρχει σε αρκετούς γονείς ότι η στέρηση του υπολογιστή από τα παιδιά αποτελεί μέσω τιμωρίας η και πριμοδότησης. Αντίθετα, η ενημέρωση για τις ενέργειες που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο αλλά και η έμφαση στην πρόληψη και στην ασφαλή πλοήγηση μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αναφορικά στην σχέση του παιδιού με το διαδίκτυο» επεσήμανε.
Η κ. Σιρινιάν, αναφερόμενη στο υλικό και ιδιαίτερα στις φωτογραφίες που «ανεβάζουν» τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους σε ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεσήμανε:
«Ο υπολογιστής είναι εργαλείο δουλειάς και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, ενώ με τη σωστή επεξήγηση για τους κινδύνους του διαδικτύου το παιδί μπορεί να το καταλάβει και να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Παράλληλα οι φωτογραφίες είναι ένα θέμα που απασχολούν πολύ και θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι κακό να ανεβαίνουν για παράδειγμα από σχολικές εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου. Εδώ όμως χρειάζεται το μέτρο. Πρέπει να μπει ένα όριο στις φωτογραφίες που ανεβάζουν και που τις ανεβάζουν οι γονείς. Ξεχνάμε ότι το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο μέσο και σε οτιδήποτε ανεβάζουμε έχει δυνητικά πρόσβαση ο οποιοσδήποτε. Άρα, προσοχή και μέτρο».
Σε ότι αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό, η κ. Σιρινιάν, είπε: «Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις και στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι δεύτερη μετά τη Ρουμανία στο συγκεκριμένο φαινόμενο με το ποσοστό να αγγίζει το 26%. Είναι ένα ακόμα σημείο των καιρών, ενώ πρέπει να τονίσω ότι αντιμετωπίζεται και δεν πρέπει να μας ανησυχεί αλλά θα πρέπει να έχουμε άμεσα την προσοχή μας σε πιθανά τέτοια φαινόμενα».
«Πολύ σημαντική η σωστή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονιών»
Η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ρεθύμνου, Ειρήνη Αντωνίου τόνισε την αναγκαιότητα καλής σχέσης και επαφής των γονέων με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται πιθανά προβλήματά τους. «Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, είτε ψυχολογικά, είτε προβλήματα σχετικά με εθισμούς, οφείλονται στην μη καλή επικοινωνία που έχουν στο σπίτι με τους γονείς ή στο σχολείο με τους καθηγητές. Πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν με την καλή επικοινωνία, οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις αξίες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και με αυτόν τον τρόπο να προστατέψουν τα παιδιά τους. Δεν πρέπει οι γονείς να λένε στα παιδιά τους να κλείσουν τον υπολογιστή στην περίπτωση που περνούν αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη. Αντίθετα, πρέπει να δείχνουν προσοχή και να ρωτάνε το παιδί τι το απασχολεί ή να του προτείνουν να κάνουν εναλλακτικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα γυμναστική, βόλτα με φίλους ή και ζωγραφική» επεσήμανε η κ. Αντωνίου.