Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…
Είναι μία νόσος που βρίσκεται σε έξαρση κυρίως τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται με επιτυχία, χάρις στα νέα «όπλα» που έχει πλέον στην «φαρέτρα» της η πυρηνική ιατρική σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο.
Ο λόγος για τον θυρεοειδή και τις διάφορες παθήσεις του ομώνυμου αδένα που ταλαιπωρούν ένα αρκετά σημαντικό μέρος του πληθυσμού του νησιού μας, με βάση και τις επισημάνσεις που έγιναν στην διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας, με θέμα: «παθήσεις θυρεοειδούς αδένα: από την διάγνωση στην θεραπεία», η οποία έγινε το περασμένο Σάββατο στο «σπίτι του πολιτισμού» στην παλιά πόλη.
Το θεματολόγιο της εξειδικευμένης επιστημονικής ημερίδας -που παρακολούθησαν κυρίως μέλη της ιατρικής κοινότητας του Νομού- κάλυψε όλο το φάσμα των παθήσεων του θυρεοειδή αδένα, καθώς και την μεθοδολογία που ακολουθείται στις μέρες μας για την διάγνωση και την θεραπεία τους.
Όπως εξήγησε ο ενδοκρινολόγος, Κώστας Ανυφαντάκης, ο οποίος μίλησε για τους όζους που παρατηρούνται στην εν λόγω νόσο και οι οποίοι κάποιες φορές μπορεί να φτάσουν σε σημείο να καρκινοποιηθούν, στην Κρήτη παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνου του θυρεοειδούς.
Όμως -όπως πρόσθεσε- το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει διαθεσιμότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι «μπορούμε να θεραπεύουμε τους ασθενείς μας πλήρως στην Κρήτη, διότι αφενός έχουμε πολύ καλούς χειρουργούς και αφετέρου είναι μια νόσος που βρίσκεται, σε έξαρση, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίζεται πολύ καλά».
Στο σημείο αυτό ο Κώστας Ανυφαντάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Οι όζοι στον θυρεοειδή είναι πλέον πολύ συχνοί, τους βρίσκουμε με τα υπερηχογραφήματα και δυστυχώς είναι πολύ συχνός και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Το ευτυχές είναι ότι αντιμετωπίζεται πολύ καλά, με την χειρουργική θεραπεία και με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και έχουμε μία καλή έκβαση στην μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών».
Ωστόσο με βάση τον κ. Ανυφαντάκη, ο καρκίνος του θυρεοειδούς δυστυχώς εμφανίζεται και από την παιδική και εφηβική ηλικία, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις -όπως πρόσθεσε- παρατηρείται θετική έκβαση στην αντιμετώπιση της νόσου.
«Έχουμε ευτυχώς νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή, έχουμε εξέλιξη και πλέον διαγιγνώσκεται σε πρωιμότερο στάδιο και αντιμετωπίζεται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς πάρα πολύ καλά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μερικές φορές έχουμε και πιο σοβαρή νόσο. Όμως και πάλι έχουμε καλές θεραπευτικές επιλογές και νεότερες ακτινολογικές μεθόδους, που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Δεν είναι ο καρκίνος που ποτέ δεν σκοτώνει. Ευτυχώς σπάνια είναι θανατηφόρος», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Ανυφαντάκης.
Χρυσάνθη Μαρακάκη: «Το 5% των γυναικών και το 1% των ανδρών έχει όζο του θυρεοειδούς»
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι ένα θέμα που αφορά την καθημερινή πράξη του ενδοκρινολόγου, δεδομένου ότι είναι πολύ συχνοί. Άλλωστε το 5% των γυναικών και το 1% των ανδρών στην Κρήτη έχει όζους που γίνονται αντιληπτοί με την ψηλάφηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ενδοκρινολόγος από το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, Χρυσάνθη Μαρακάκη.
Επίσης η κα Μαρακάκη υπογράμμισε ακόμα ότι «με υπέρηχο βρίσκουμε ως και 50% των ανθρώπων να έχουν όζο του θυρεοειδούς, αλλά ευτυχώς οι καρκίνοι αντιπροσωπεύουν μόνο το 10-15%. Κατά συνέπεια, χρειάζεται ψυχραιμία».
Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, η αντιμετώπιση της νόσου -εφόσον γίνει από ομάδα γιατρών που ασχολείται ειδικά με το θέμα αυτό- είναι άρτια και ο ασθενής έχει συνήθως πολύ καλά ποσοστά επιβίωσης, ενώ δεν θα επηρεαστεί ποτέ αρκεί -όπως είπε- να έχει μία σωστή ετήσια παρακολούθηση.
«Κατά την προσωπική μου γνώμη, στην Κρήτη υπάρχει υψηλή ευαισθησία και όλοι ψάχνονται. Αν ψαχτούμε όλοι με υπέρηχο, το 50% έχει όζους. Επιπλέον, στην Κρήτη γίνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Για τους όζους του θυρεοειδούς έχουμε μία ψηλαφητή διόγκωση. Όταν ξαφνικά κάτι στο λαιμό μας μεγαλώσει, θα απευθυνθούμε στον παθολόγο, θα κάνουμε υπέρηχο και θα πάμε στον ενδοκρινολόγο. Ωστόσο, κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, είναι η δυσφωνία, η δυσκαταποσία, το βράχος φωνής. Αλλά συνήθως οι ασθενείς που έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς δεν έχουν συμπτώματα», κατέληξε μεταξύ άλλων η Χρυσάνθη Μαρακάκη.
Σοφία Κουκουράκη: «Με τις νέες υβριδικές τεχνικές γίνονται τεράστια άλματα στον χειρισμό των ασθενών για να αποφύγουν άσκοπες θεραπείες»
Για τα νέα «όπλα» που έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι επιστήμονες στην πυρηνική ιατρική και τα οποία συμβάλουν αποτελεσματικά στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου, αλλά και στην θεραπεία της χωρίς επιπρόσθετη ταλαιπωρία των ασθενών, μίλησε η πυρηνική γιατρός και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σοφία Κουκουράκη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους η κα Κουκουράκη, η πυρηνική ιατρική μπορεί να προσφέρει τόσο σε διαγνωστικό, όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. Επίσης τόνισε ότι πέρα από τις γνωστές θεραπείες με το ραδιενεργό ιώδιο που έχει στην διάθεσή της η ιατρική κοινότητα, στις μέρες μας έχουν προστεθεί και οι νέες υβριδικές τεχνικές που έχει η πυρηνική ιατρική και οι οποίες -όπως είπε- μπορούν να προσφέρουν ώστε να υπάρχει καλύτερη διάγνωση, ακριβέστερη επανασταδιοποίηση και καλύτερος χειρισμός των ασθενών.
«Με τις νέες υβριδικές τεχνικές θεωρώ ότι γίνονται τεράστια άλματα ως προς τον χειρισμό των ασθενών για να αποφύγουν άσκοπες θεραπείες. Τα νέα υβριδικά συστήματα είναι μία συγχώνευση δύο διαφορετικών τεχνικών. Των απεικονιστικών συστημάτων της πυρηνικής ιατρικής και ενός αξονικού τομογράφου. Με αυτό γίνεται μία υβριδική απεικόνιση, με την οποία παίρνουμε δύο διαφορετικές, αλλά πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Παίρνουμε τις λειτουργικές πληροφορίες που δίνει η δική μας ειδικότητα, δηλαδή το πώς λειτουργεί μία βλάβη, αν είναι ζωντανή και αν μπορεί να δεχθεί θεραπεία και τις λειτουργικές πληροφορίες του αξονικού τομογράφου που μας δείχνει που είναι αυτή η βλάβη, για να μπορούμε κατευθυνόμενα πια -αφού πάμε στην ιατρική ακριβείας- να δράσουμε στοχευμένα», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Κουκουράκη.
Συνεχίζοντας ωστόσο παρατήρησε ότι ένα τέτοιο σύστημα έχει πλέον εγκατασταθεί από πέρυσι τον Δεκέμβριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και μάλιστα είναι το πρώτο υβριδικό σύστημα στην Ελλάδα. «Έχουμε όλα τα «όπλα» και αναμένουμε και την ποζιτρονιακή τομογραφία, δηλαδή, τη «ναυαρχίδα» της πυρηνικής ιατρικής, με μία δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αν όλα είναι καλά, πιστεύουμε ότι μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, θα την έχουμε στα χέρια μας. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι τώρα ο κόσμος αναγκάζεται και πηγαίνει στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό», κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Κουκουράκη.
Σημειώνεται ότι η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης, με την συνδιοργάνωση των εταιρειών Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Εξάλλου, πέρα από τις κ.κ. Χρυσάνθη Μαρακάκη και Σοφία Κουκουράκη, αλλά και τον κ. Κώστα Ανυφαντάκη, εξειδικευμένες ήταν και οι εισηγήσεις που παρουσίασαν οι επιστήμονες Παρασκευή Τζουτζουράκη, Νίκος Ρουκουνάκης, Χριστίνα Φραγκάκη, Γιάννης Κουτελιδάκης και Γιάννης Κούτσικος.