Με ποσό 1.120.000 ευρώ χρηματοδοτείται η αποκατάσταση του τουριστικού περιπτέρου, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νίδας του Δήμου Ανωγείων στο χώρο υποδοχής του ιστορικού σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου.
Η σχετική πράξη ένταξης και χρηματοδότησης τους έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πραγματοποιήθηκε προχθές και φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΕΟΤ.
Το έργο αφορά στη δομική και λειτουργική αποκατάσταση του υφισταμένου Τουριστικού Περιπτέρου του ΕΟΤ, η ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου του και η διαμόρφωσή του ως Κέντρου πληροφόρησης επισκεπτών.
Το υφιστάμενο τουριστικό περίπτερο είναι κατασκευασμένο εν μέρει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και εν μέρει στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το κτίσμα βρίσκεται σε καλή δομική κατάσταση και θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες προσαρμογής για να φιλοξενηθούν οι δραστηριότητες του Κέντρου Υποδοχής Επισκεπτών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη η αποκατάσταση του κτιρίου θα δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης του χώρου για ανάπαυση των επισκεπτών και τη διεξαγωγή των απαραίτητων παρουσιάσεων και ξεναγήσεων.
Η μελέτη αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπει την κατασκευή αίθουσας ενημέρωσης κοινού και προβολών, εκθετήρια και χώρους καθιστικού, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν μια ποιοτική ξενάγηση και παρουσίαση όλων των ιστορικών, φυσικών και αρχαιολογικών πληροφοριών της περιοχής του οροπεδίου της Νίδας, καθώς και του διερχόμενου από το κτίριο Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4, σε ένα χώρο σύγχρονων προδιαγραφών.
Βασικός αναπτυξιακός στόχος είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος και τη συνέργεια με υφιστάμενες παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργηθεί υψηλή προστιθέμενη αξία και να μετατραπεί η περιοχή του ορεινού όγκου των Ανωγείων σε τουριστικό προορισμό.
Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Ανωγείων, τόνισε ότι «Οι ειδικοί στόχοι για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αναλύονται σε ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και διαφοροποίηση της οικονομίας της υπαίθρου, με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων συμπληρωματικών του γεωργικού τομέα. Προσδοκούμε επίσης τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση κυρίως των νέων στην περιοχή, την ορθολογική και ήπια αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών εναλλακτικού τουρισμού».
Σύμφωνα με τον ίδιο τα βασικά οφέλη από τη δημιουργία του Κέντρου εντοπίζονται στον αναμενόμενο υψηλό αριθμό επισκεπτών, στη συγκέντρωση στοιχείων για την τουριστική κίνηση μέσα από τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από τους επισκέπτες, στην καταχώρηση και επεξεργασία των πληροφοριών αυτών και στη χρήση του Κέντρου Υποδοχής – Πληροφόρησης ως χώρου ενημέρωσης για τον τόπο, όπου βρίσκονται και στις σημαντικές πολιτισμικές αναφορές της ευρύτερης περιοχής Νίδας.