Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση υπερδιπλασιάστηκε στο τέλος του 2016 (αύξηση κατά 140%) η χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «το αρχικό ποσό των 125 εκ. ευρώ του Εθνικού ΠΔΕ των Περιφερειών (αρχές του 2016), αυξήθηκε στο συνολικό ποσό των 300 εκ. ευρώ με άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από τις περιφερειακές αρχές».
Ο κ. Χαρίτσης, σχολιάζοντας την αύξηση της χρηματοδότησης τόνισε: «Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί για τη χώρα βασικό μέσο άσκησης πολιτικής, για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου, διασφαλίζοντας την συνέργεια και την συμπληρωματικότητα, με την αξιοποίηση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του πλαισίου υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων το 2016, δρομολογήθηκαν και συνεχίζονται το 2017, σχέδια δράσης προς ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, ώστε να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι πλέον επιτακτικές αναπτυξιακές ανάγκες, με κύριο γνώμονα την κοινωνική συνοχή. Με ενέργειες σαν και αυτή αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας προς τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Στήριξη και συνεργασία που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το 2017».
Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο σε εθνικό επίπεδο, το ΠΔΕ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, το 2017 θα ανέλθει στο ύψος του 1 δις ευρώ, αυξημένο κατά 250 εκ. ευρώ, ήτοι 33% έναντι του αντίστοιχου ποσού για το 2016.
Παράλληλα, ενισχύεται η δυνατότητα των Περιφερειών να αξιολογούν και να χρηματοδοτούν τις τοπικές αναπτυξιακές τους προτεραιότητες. Στο σημείο αυτό, τονίζεται η πρόσφατη ενεργοποίηση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από επιπλέον πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Διαρκές ζητούμενο είναι να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής προσέγγισης του υπουργείου Οικονομίας, με σταθερή προσήλωση στους στόχους για περιφερειακή ανάπτυξη, για πραγματική περιφερειακή σύγκλιση των επιπέδων διαβίωσης, αλλά και για αντιμετώπιση των δυσκολιών, που επέφερε η κρίση στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε, πως αν και ακόμα δεν έχει γίνει η σχετική κατανομή εν τούτοις, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που επικρατεί, κάθε ευρώ που προστίθεται στα ταμεία της Περιφέρειας είναι πολύτιμο. «Με δεδομένους τους περιορισμένους και λυτούς προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, αλλά και των διαρκών περικοπών των κρατικών πόρων κάθε ευρώ που προστίθεται στα ταμεία μας από εθνικούς πόρους είναι πολύτιμο. Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε επισκευές, συντηρήσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου και μικρά αντιπλημμυρικά έργα ή οτιδήποτε άλλο έχει ανάγκη η περιοχή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ Λιονή.