Την απόφαση ένταξης του έργου με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και βοηθητικών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση Α.μεΑ. σε παραλίες του Δήμου Ρεθύμνης» συνολικού προϋπολογισμού 144.363,28 ευρώ υπέγραψε χτες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα.
Το έργο αφορά στη δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του προγράμματος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ).
Την πρότασή του για τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης στις παραλίες ατόμων με αναπηρία υπέβαλε ο Δήμος Ρεθύμνου τον περασμένο Ιανουάριο, μετά και από σχετικό αίτημα του τοπικού σωματείου Α.μεΑ., και μόλις χτες ο αρμόδιος υπουργός με την υπογραφή του, έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου που συμβάλλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει καταθέσει ο Δήμος, ο εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σε τρία σημεία παραλιών τα οποία είναι τα παρακάτω:
1ο: Παραλία Ρεθύμνου (οδός Άρη Βελουχιώτη 14)
Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει:
– Σύστημα καθοδήγησης στη θάλασσα ατόμων με δυσκολίες όρασης
– Κινητός ξύλινος διάδρομος πρόσβασης Α.μεΑ. (Μήκους 35μ.)
– Κινητή τουαλέτα Α.μεΑ… ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ1
– Λυόμενο αποδυτήριο Α.μεΑ.. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ2
– Χώρος σκίασης/προστασίας Α.μεΑ…
– Πληροφοριακές πινακίδες.
2ο Παραλία Ρεθύμνου (οδός Άρη Βελουχιώτη 41)
Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει:
– Σύστημα αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.
– Κινητός ξύλινος διάδρομος πρόσβασης Α.ΜΕΑ. (Μήκους 80μ.)
– Κινητή τουαλέτα Α.μεΑ..
– Λυόμενο αποδυτήριο Α.μεΑ.
– Χώρος σκίασης/προστασίας Α.μεΑ.
– Πληροφοριακές πινακίδες
3ο Παραλία Πλατανιά (οδός Λασιθίου)
Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει:
– Σύστημα αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.
– Κινητός ξύλινος διάδρομος πρόσβασης Α.μεΑ. (Μήκους 55μ.)
– Κινητή τουαλέτα Α.μεΑ.
– Λυόμενο αποδυτήριο Α.μεΑ.
– Χώρος σκίασης/προστασίας Α.μεΑ..
– Πληροφοριακές πινακίδες
Το σύστημα του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί ονομαζεται «CΕΑTRAK» και αφορά μια μόνιμη, σταθερή εγκατάσταση, η οποία παρέχει στο χρήστη ασφάλεια και αυτονομία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι τους, χωρίς τη βοήθεια ετέρου προσώπου.
Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση της πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος, η επιλογή των βέλτιστων περιοχών παρέμβασης έγινε με γνώμονα την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των Α.μεΑ. και τη λειτουργικότητα των διατάξεων, ενώ συνυπολογίστηκαν τα ακόλουθα κριτήρια:
– Η εξυπηρέτηση των επισκεπτών (πρόκειται για πολυσύχναστες παραλίες).
– Τα χαρακτηριστικά των ακτών (πλάτος της παραλίας / καταλληλότητα χώρου για εγκατάσταση και λειτουργία υποδομής).
– Η ελεύθερη πρόσβαση (παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους του πολίτες).
– Η οργάνωση των παραλιών για τη λειτουργία και εποπτεία του εξοπλισμού. (Όλα τα σημεία αφορούν οργανωμένες παραλίες).
– Η άμεση γειτνίαση με πύργους ναυαγοσωστών.
– Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης Α.μεΑ.
– Η προσβασιμότητα από τον δρόμο προς τον αιγιαλό.
– Το ανάγλυφο του αιγιαλού και το βάθος της θάλασσας.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που προτείνονται να υλοποιηθούν από τον Δήμο Ρεθύμνου έχουν ως εξής:
1. Σύστημα καθοδήγησης στη θάλασσα ατόμων με δυσκολίες όρασης
Το προτεινόμενο σύστημα θα καθοδηγεί τα άτομα με δυσκολίες όρασης να εισέρχονται στη θάλασσα ανεξάρτητα από το βάθος και να κολυμπούν με ασφάλεια. Μόλις το άτομο εισέλθει στο νερό θα πιέζει το πρώτο κουμπί στο τηλεχειριστήριο. Αμέσως η πλησιέστερη σημαδούρα προσανατολισμού θα δίνει χρήσιμες ηχητικές πληροφορίες (βάθος θάλασσας, αρίθμηση σημαδούρας για υπολογισμό της απόστασης). Το άτομο θα προσανατολίζεται και θα κολυμπάει από τη μία σημαδούρα στην άλλη. Τέλος, πατώντας το δεύτερο κουμπί και ακολουθώντας τις οδηγίες θα επιστρέφει στην παραλία. Σε περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου, θα πατάει το τρίτο κουμπί στο τηλεχειριστήριο, το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα τον πλησιέστερο σταθμό βοηθειών.
2. Σύστημα αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα
Το σύστημα που θα εγκατασταθεί προορίζεται για να παρέχει σε κινητικά ανάπηρους ή σε άτομα τα οποία εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας, τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών-χρηστών. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα της αυτόνομης λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια που θα είναι εγκατεστημένο και διαθέσιμο για το κοινό. Την περίοδο αυτή δεν θα πρέπει να απαιτείται παρουσία χειριστή.
3. Κινητός ξύλινος διάδρομος πρόσβασης Α.μεΑ.
Οι διάδρομοι που θα εγκατασταθούν προορίζονται για να παρέχουν σε άτομα με κινητικές αναπηρίες ή σε άτομα τα οποία εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας, τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης, με απόλυτη ασφάλεια, στις υποδομές παραλιών που απευθύνονται σε Α.μεΑ. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να εμποδίζεται η διέλευση των υπόλοιπων λουόμενων.
4. Κινητή τουαλέτα Α.μεΑ.
5. Λυόμενα αποδυτήρια Α.μεΑ.
Τα λυόμενα αποδυτήρια θα αποτελούνται από:
1. Καμπίνα διαστάσεων 1,60μx1,60μ τουλάχιστον.
2. Η καμπίνα εσωτερικά θα περιλαμβάνει παγκάκι για την εξυπηρέτηση των Α.μεΑ., κρεμάστρα και καλαθάκι για χαρτιά και απορρίμματα.
6. Χώροι σκίασης/προστασίας Α.ΜΕΑ.
Οι χώροι σκίασης/προστασίας θα πρέπει να είναι ομπρέλες διαστάσεων τουλάχιστον 3,00μx3,00μ. και ύψους 2,90μ. με σκελετό αλουμινίου βαμμένη με ηλεκτροστατική βαφή.
7. Πληροφοριακές πινακίδες
Οι πληροφοριακές πινακίδες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την πληροφόρηση του κοινού για τον υπάρχοντα εξοπλισμό στις παραλίες για άτομα με κινητικές δυσκολίες.