Με τη λήψη των δυο τελευταίων μαρτυριών στα Σκούρβουλα και το Ηράκλειο από τους Χριστίνα Ανδρουλάκη – Κυριακάκη και Αντώνη Κατσιράκη, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη για την σφαγή των 36 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους 22 γυναίκες από τις οποίες η μία έγκυος (Μαρία Ανδρουλάκη), στη θέση «Βιγλιά» των Σκουρβούλων στη Μεσαρά.
Το υλικό, διάρκειας περίπου έξι ωρών, που άρχισε να συγκεντρώνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει αφηγήσεις απογόνων των θυμάτων, γυναικών και αντρών, που βίωσαν την ορφάνια και τα τραγικά γεγονότα στα Σκούρβουλα, το Μαγαρικάρι, τις Καμάρες και τη Γρηγοριά. Ενώ θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες στον καταξιωμένο σκηνοθέτη της παραγωγής Τάσο Μπιρσίμ για την επεξεργασία του και το «χτίσιμο» της νέας δημιουργίας σε στούντιο της Αθήνας.
Την παραγωγή, όπως και τις άλλες που αφορούν την ιστορική μνήμη, υποστηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καθώς και το σύνολο των κατοίκων του χωριού που θεωρούν ότι «μετά από τόσα χρόνια αποκαλύπτεται ένα γεγονός που για δεκαετίες έμενε κρυμμένο» και «ήρθε ο καιρός να πάρει τη θέση που του αξίζει στη Σύγχρονη Ιστορία…»
Μοναδικό σε αριθμό γυναικών
Η σφαγή των Σκουρβούλων, γεγονός άγνωστο στο ευρύ κοινό, συντελέστηκε παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου του 1944 από δυνάμεις των ναζί, εφαρμόζοντας σκληρά αντίποινα σε άμαχους κατοίκους της περιοχής, και πρώτα σε γυναίκες, για τον φόνο δυο Γερμανών στρατιωτών του αεροδρομίου Τυμπακίου που επισκέπτονταν συχνά τα Σκούρβουλα και προμηθεύονταν από σπίτια τρόφιμα. Το γεγονός θεωρείται μοναδικό στα χρονικά των εγκλημάτων των Γερμανών στην Κρήτη, καθώς είναι ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών-θυμάτων που θανατώθηκε σε ομαδική εκτέλεση.
Ανάλογα εγκλήματα κατά γυναικών στην Κρήτη έκαναν δυνάμεις Γερμανών με την βοήθεια και Κρητικών ενόπλων του Σούμπερτ στις 6 Οκτωβρίου 1943 στο χωριό Καλή Συκιά στο νότιο Ρέθυμνο. Τότε, Γερμανοί και Σουμπερίτες, έκαψαν ζωντανές σε σπίτια του χωριού που έβαλαν φωτιά, δώδεκα γυναίκες, οκτώ από την Καλή Συκιά και τέσσερις από το γειτονικό Ροδάκινο καθώς και ένα ηλικιωμένο.
Τη μέρα της φρίκης, λοιπόν, στα «Βιγλιά» εκτελέστηκαν, στη μεγάλη ομαδική εκτέλεση στον ίδιο χώρο που φονεύθηκαν οι δυο Γερμανοί ή στα περίχωρα του χωριού, 17 γυναίκες από τα Σκούρβουλα και 4 άντρες, μια γυναίκα από το γειτονικό χωριό Κισσοί, ένας άντρας από το Πετροκεφάλι που εκείνη τη μέρα βρέθηκε εκεί για να πουλήσει κηπευτικά, μια γυναίκα από τη Βιάννο που βρέθηκε κοντά στη συγγενή της δασκάλα,ο λυράρης από τη Γρηγοριά, Κανάκης Κουκλινός, δυο γυναίκες και 4 άντρες από το Μαγαρικάρι και μια γυναίκα και 4 άντρες από τις Καμάρες.
Το νέο ιστορικό ντοκουμέντο είναι έρευνας και παραγωγής των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, το σενάριο έχει γίνει από τον Αντώνη Παντινάκη, η σκηνοθεσία θα έχει την σφραγίδα του Τάσου Μπιρσίμ, τα κείμενα θα αφηγηθεί ο γνωστός λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς ενώ τα γυρίσματα έχουν γίνει από το συνεργείο του Παναγιώτη Δελαμάνη. Εκτιμάται ότι το ντοκιμαντέρ θα είναι διάρκειας 45 λεπτών και θα είναι έτοιμο για παρουσίαση και προβολή έως το καλοκαίρι.