ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
«Μάχη» με το χρόνο για τη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου
- Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η μελέτη πρέπει να έχει εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή για να ενταχθεί στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ
- Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να «τρέξουν» όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για να συμπληρωθεί ο φάκελος της μελέτης του μεγάλου για το Ρέθυμνο έργου, της επέκτασης και αναβάθμισης του ΧΥΤΑ Αμαρίου. Ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του νομού είναι γνωστό πως έχει κορεστεί και δεν μπορεί να «δέχεται» πλέον τα απορρίμματα ενός ολόκληρου νομού τα οποία φτάνουν περί τις 50.000 τόνους το χρόνο. Ήδη η Αμάρι ΑΕ με δικά της χρήματα προχώρησε σε μια μικρής κλίμακας παρέμβαση στο χώρο για να μπορέσει αυτός να συνεχίσει να λειτουργεί για ενάμιση περίπου χρόνο εωσότου ξεκινήσει το μεγάλο έργο, το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή.
Ένα έργο οι μελέτες του οποίου έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και βρίσκονται πλέον στα χέρια του ΕΣΔΑΚ, με όλες τις συμπληρώσεις βελτιώσεις και τις υποδείξεις του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκειμένου να θεωρηθούν από τα μέλη του ενιαίου συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης και να κατατεθούν προς ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται δύσκολο τεχνικά, καθώς πρέπει ο φάκελος της μελέτης του να είναι ιδιαίτερα προσεγμένος, ώστε αυτός να επιλεγεί για χρηματοδότηση.
Η επίσπευση των διαδικασιών για την κατάθεση του φακέλου για το μεγάλο αυτό έργο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 30 και πλέον εκ. ευρώ, αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, της προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής των αντιπεριφερειαρχών Ν. Καλογερή, Μ. Λιονή, Κ. Λαμπρινού, του δημάρχου Αμαρίου, εκπροσώπων της Αμάρι ΑΕ, του υπεύθυνου καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου και τεχνικών παραγόντων.
Από τη Διαχειριστική Αρχή ξεκαθαρίστηκε πως ευρωπαϊκά χρήματα για τη διαχείριση απορριμμάτων υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ωστόσο επισημάνθηκε πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χρονοτριβή. Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους πως ο χρόνος μετρά αντίστροφά, αφού η υπάρχουσα κατάσταση στο ΧΥΤΑ Αμαρίου δεν θα μπορεί σε ένα χρόνο να εξυπηρετήσει το νομό.
Σε ό,τι αφορά τη μελέτη αυτή καθ’ αυτή ο περιφερειάρχης αλλά και οι αντιπεριφερειάρχες τόνισαν την ανάγκη η μελέτη να κατατεθεί και να εγκριθεί εξ ολοκλήρου και όχι τμηματικά για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και χρονοτριβές με τυχόν ενστάσεις και να μπορέσει το έργο να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Στόχος είναι μέχρι το Φεβρουάριο να έχουν εγκριθεί οι μελέτες από τη Διαχειριστική Αρχή για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες δημοπράτησης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή μιλώντας στα «Ρ.Ν.», για τη μελέτη του έργου τόνισε: «Καταρχάς η Διαχειριστική Αρχή ήταν αδιαπραγμάτευτη στο θέμα της χρηματοδότησης- ότι για απορρίμματα- χρηματοδοτήσεις υπάρχουν. Η μελέτη έχει δοθεί από τους μελετητές, έχει παραδοθεί στον ΕΣΔΑΚ κι ελέγχεται από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα. Ελέγχεται για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί η μελέτη είναι δύσκολη. Είναι ένα εργοστάσιο και τα ποσά είναι μεγάλα επομένως δεν επιτρέπονται λάθη και αστοχίες. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι έπρεπε να ενσωματωθούν και οι τεχνικές παρατηρήσεις του Πολυτεχνείου και τον κ. Γιδαράκο. Υπήρχε ένα τεχνικής φύσεως θέμα και ερώτημα: για το εάν η μελέτη θα πάει ολοκληρωμένη για ένταξη στην πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής ή θα είναι «σπασμένη»- εννοώ αν κάποια κομμάτια της δεν είναι επιλέξιμα. Η θέση του περιφερειάρχη και όλων μας και του ΕΣΔΑΚ είναι να πάει σαν ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε να μην γίνουν άλλες καθυστερήσεις και είπαμε ότι το αργότερο μέχρι ένα μήνα από σήμερα να έχουν τελειώσει. Εμάς μας ενδιαφέρει το έργο να κατασκευαστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Γιατί δεν έχει χρόνο πολύ το κύτταρο το παλιό. Ο φάκελος του έργου θα κατατεθεί στο ΕΣΠΑ. και θα πάει σαν «αερογέφυρα» στο ΣΕΣ.
Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Ν. Καλογερής ανέφερε: «Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει μια απειλή για να επισπευτούν οι διαδικασίες, να τρέξουμε. Πρέπει όλοι, Αμάρι Α.Ε., ΕΣΔΑΚ, Μελετητής, Περιφέρεια, Διαχειριστική Αρχή να κάνουμε συλλογική προσπάθεια για να προχωρήσει γρήγορα το έργο. Η πρόταση θα υποβληθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μάλλον από το ΣΕΣ».
Εκ μέρους του ΕΣΔΑΚ η κυρία Βαλασάκη σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» είπε: «Οι μελέτες δεν αφορούν μόνο το έργο, αλλά και την μονάδα που πρόκειται να γίνει για να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες του νομού. Θεωρούμε ότι είμαστε στην τελική φάση ολοκλήρωσης των μελετών και σε περίπου ένα μήνα θα συναντηθούμε ξανά για να επικαιροποιήσουμε ότι αποφασίσαμε. Στόχος είναι να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ το συντομότερο. Η αγωνία είναι να υπάρξει συντονισμός, να επισπευτούν οι διαδικασίες, γιατί το έργο είναι νευραλγικό για όλο το νομό. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα μπορούμε ενδεχομένως να έχουμε τεύχη δημοπράτησης. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δώσαμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό».
Ο Νίκος Μαρκίδης πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Αμαρίου, Αμάρι ΑΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το έργο θα ενταχτεί και θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο ίδιος υποστήριξε: «Διευθετούμε τις «τελευταίες λεπτομέρειες» για τη δημοπράτηση. Η μελέτη θα θεωρηθεί τεχνικά από τον ΕΣΔΑΚ. Αυτοί έκαναν κάποιες τελευταίες παρατηρήσεις όσον αφορά τη μελέτη και έβαλαν μέσα κάποιες άλλες παραμέτρους, που έχουν να κάνουν με το Πολυτεχνείο, παρατηρήσεις όπως αυτή του Γιδαράκου, όσον αφορά τη διαχείριση του βιοαερίου. Όλα αυτά πρέπει να τα «βάλει στην κορδέλα» ο μελετητής. Δώσαμε λοιπόν ένα περιθώριο για να ολοκληρωθούν τα πάντα, ώστε στα μέσα του Φλεβάρη να είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση. Και ο φάκελος και τα τεύχη. Στις 10 το Φλεβάρη θα γίνει η ίδια σύσκεψη με την προϋπόθεση να έχουμε έτοιμη την κορδέλα από μελετητική άποψη. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένα δύσκολο έργο. Η μονάδα αυτή πρωτοτυπεί γιατί έχει πολλά πράγματα, όπως η ενεργειακή αξιοποίηση που θέλει κάποιες ειδικές αδειοδοτήσεις. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες προχωράμε».
Σημειώνεται ότι η μελέτη προβλέπει την κατασκευή μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τη δημιουργία Εγκαταστάσεων Βιοαερίου.
Επίσης, στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση του κυττάρου του σημερινού ΧΥΤΑ, η βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και η δημιουργία εγκατάστασης ανακυκλώσιμων υλικών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προτείνεται η κατασκευή μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου που θα δέχεται περίπου:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης παρουσία του περιφερειάρχη των αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων της Αμάρι ΑΕ, εκπροσώπων των δήμων Ρεθύμνου και Αμαρίου και της Διαχειριστικής Αρχής τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τη συντομότερη δυνατή ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ