ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ
Ένταση και διαξιφισμοί για τον φορέα υλοποίησης του έργου του ΧΥΤΑ Αμαρίου
- Αντίθετη η αντιπολίτευση για την υλοποίηση του έργου από τον ΕΣΔΑΚ -Πίστωση χρόνου και επιπλέον ενημέρωση ζητά η νέα δημοτική αρχή
- Η διασφάλιση των κονδυλίων είναι πρώτη προτεραιότητα, τόνισαν η αντιπεριφερειάρχης, ο βουλευτής Α. Ξανθός και οι δήμαρχοι του Νομού
Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για τη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου μιας και κατά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, προκειμένου να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς για την προοπτική χρηματοδότησης του έργου με 40 εκ. ευρώ από δημόσιες επενδύσεις και ΕΣΠΑ, με την προϋπόθεση να ορίσει ο Δήμος Αμαρίου ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του έργου τον ΕΣΔΑΚ, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, δεν βρέθηκε λύση.
Μέσα σε κλίμα έντασης, αντιδράσεων και ενστάσεων η σημερινή αντιπολίτευση του Δήμου Αμαρίου εμφανίστηκε αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επιφυλάξεις εκφράστηκαν από μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής Αμαρίου, που θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη. Οι ίδιοι μάλιστα ζήτησαν προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και για τα όσα η νομοθεσία προβλέπει, ενώ ήδη την Τετάρτη θα έχουν συνάντηση με στελέχη του ΕΣΔΑΚ, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά για όλες τις λεπτομέρειες, προτού καταλήξουν σε μια απόφαση. Παράλληλα τόνισαν πως θα πρέπει να συζητηθούν και τα αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου Αμαρίου.
Σαφές ωστόσο κατέστη ότι η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης και αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου από δημόσιες επενδύσεις και ΕΣΠΑ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία του Ρεθύμνου καθώς με αυτόν τον τρόπο υλοποίησης του έργου διασφαλίζονται χαμηλές τιμές για τους δημότες, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
Σύμφωνα με την κυρία Λιονή, υπάρχει δυνατότητα δημοπράτησης του έργου ακόμα και τον επόμενο μήνα. Μάλιστα η κυρία Λιονή ξεκαθάρισε πως δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κορεσμένο ΧΥΤΑ, αυτός δεν έχει άλλα περιθώρια «ζωής», ενώ τόνισε πως με δική της απόφαση θα μπει λουκέτο μόλις γίνει αντιληπτό το οποιοδήποτε πρόβλημα. Ωστόσο, όπως είπε, ο χρόνος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό γι’ αυτό και ζήτησε επαγρύπνηση και άμεσες αποφάσεις, προτού να είναι αργά, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Ξανθού, ο οποίος τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση του έργου από δημόσιες επενδύσεις.
Μ. Λιονή: «Θα είναι έγκλημα να χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης»
Εγκληματικό για το Ρέθυμνο χαρακτήρισε η αντιπεριφερειάρχης το ενδεχόμενο μη αξιοποίησης των κονδυλίων που βρέθηκαν από τον περιφερειάρχη, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθούν τα χρήματα. Απεναντίας, ήταν πάρα πολύ αβέβαιη η χρηματοδότηση. Μόνο η Κρήτη ως γαλατικό χωριό παραμένει εκτός ΣΔΙΤ. Ένα έργο που γίνεται με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σημαίνει πολλαπλάσια χρήματα από όλους, σε σχέση με το αν γίνει το έργο ως δημόσιο έργο με συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επομένως θα είναι «έγκλημα αν δεν τρέξουμε εντός των ημερών να κάνουμε και το τελευταίο βήμα, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Ο περιφερειάρχης μου είπε ότι πιέζουν το θέμα ακόμα και τον Σεπτέμβρη να γίνουν δημοπρατήσεις. Διότι το κύτταρο έχει υπερκορεστεί. Το έργο περιλαμβάνει και την αποκατάσταση του κυττάρου και όταν μιλάμε για αποκατάσταση δεν εννοούμε να το καλύψουμε, αλλά είναι ένα έργο που θα κοστίσει πάνω από 2,5 με 3 εκατομμύρια. Η τελευταία πράξη του έργου είναι η παραχώρηση κατά χρήση του χώρου από τον Δήμο Αμαρίου στον ΕΣΔΑΚ, γιατί αυτός είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για ένα χρονικό διάστημα, -15 χρόνια τουλάχιστον -όπως λέει η νομοθεσία, όπου θα γίνει ο ΧΥΤΥ. O XYTY δεν είναι Δήμου Αμαρίου, είναι Νομού Ρεθύμνης. 40 εκατομμυρίων έργο δεν γίνεται μόνο για τον Δήμο Αμαρίου, γίνεται για το Νομό Ρεθύμνης. Πρέπει άμεσα ο Δήμος Αμαρίου να κάνει την κατά χρήση παραχώρηση για 15 τουλάχιστον χρόνια στον ΕΣΔΑΚ, για να μπορέσει να ενταχθεί στο έργο. Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ήδη έτοιμος και πρέπει να ‘μαστε κι εμείς. Μην ξαναχάσουμε λεφτά, γιατί μετά όποιος χάσει τα λεφτά να πάει να τα βρει και να απολογηθεί στην κοινωνία του Ρεθύμνου.
Εάν δεν προχωρήσουμε γρήγορα και δεν γίνει αυτό που σχεδιάζει ο περιφερειάρχης και μέχρι το Σεπτέμβρη να έχουμε την ανάθεση του έργου. Μόλις δω ως εποπτεύουσα αρχή ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο κύτταρο, σας το λέω ολονών ότι θα τον κλείσω. Αυτά τα θέματα δεν μπορούν να έχουν μεσοβέζικες λύσεις. Το κύτταρο που υπάρχει τώρα βαίνει προς κορεσμό. Ήταν προγραμματισμένο να λειτουργεί για κάποια χρόνια. Είναι θεωρώ η τελευταία μας ευκαιρία, διότι μέσα σε αυτό το έργο που δεν είναι και λίγα χρήματα, είναι περί τα 40 εκατομμύρια, θα γίνει αποκατάσταση του παλιού κυττάρου, θα γίνει ένα νέο κύτταρο και θα γίνει το εργοστάσιο διαλογής των απορριμμάτων. Νομίζω έχει γίνει αντιληπτό σε όλους ότι είναι ο τελευταίος χειμώνας που λειτουργεί το παλιό κύτταρο. Δεν έχει άλλες αντοχές. Επομένως, εμείς σαν εποπτεύουσα και ελεγκτική αρχή θα πρέπει ή να βρούμε τη λύση, που είναι η κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου έργου με όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ή σε διαφορετική περίπτωση να κλείσουμε το κύτταρο».
Ένταση και αντιδράσεις για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ Αμαρίου
Τις έντονες αντιδράσεις του για το ενδεχόμενο να είναι φορέας υλοποίησης του έργου του ΧΥΤΑ Αμαρίου ο ΕΣΔΑΚ, εξέφρασε εκ μέρους της αντιπολίτευσης της σημερινής δημοτικής αρχής, ο κ. Μιχάλης Πετρακάκης. Ο ίδιος έκανε λόγο για εκβιασμό, σημειώνοντας ότι κανείς άλλος περά από την Αμάρι Α.Ε. δεν μπορεί να είναι φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του έργου, ενώ τόνισε πως δεν έχει αρμοδιότητα το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει οποιαδήποτε απόφαση.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων είπε: «Τα θέματα είναι πολύ σοβαρότερα. Άλλο οι σχεδιασμοί επί χάρτου που κάνει ο κ. Αρναουτάκης και άλλο η υλοποίηση του έργου. Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες, υπάρχουν ενεργοί πολίτες, υπάρχουν και φορείς που λέγονται Δήμοι. Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει απόφαση. Ο κύριος Σημαντήρας είναι απερχόμενος δήμαρχος. Ο απερχόμενος δήμαρχος είναι στον ΕΣΔΑΚ, ο δήμαρχος Ρεθύμνου είναι στον ΕΣΔΑΚ, ο ΕΣΔΑΚ συμπεριλαμβάνει το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο και δε θα τους φέρουμε να κάνουν κουμάντο στο Αμάρι και στον Νομό Ρεθύμνου».
Η κυρία Λιονή κατηγόρησε τον κ. Πετρακάκη για λαϊκισμό, ενώ ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Το έργο πρέπει να γίνει από την Αμάρι Α.Ε. Από κανέναν άλλον. Αν χρειαστεί βοήθεια, να τον βοηθήσετε. Όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, τα έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρίου. Την προηγούμενη επέκταση την έκανε η Αμάρι Α.Ε. ωραιότατα, άρτια και ολοκληρωμένα», πρόσθεσε ο κ. Πετρακάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο χρόνος που έγινε η σύσκεψη είναι άκαιρος, ενώ απαντώντας στην αντιπεριφερειάρχη τόνισε «ότι το έργο δεν θα δημοπρατηθεί ούτε τον Σεπτέμβριο άλλα ούτε και το 2015. Το Ρέθυμνο έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, χάθηκαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Αν δεν είναι φορέας διαχείρισης η Αμάρι ΑΕ ας κλείσετε το ΧΥΤΑ. Δεν μπορεί να γίνει το έργο από τον ΕΣΔΑΚ είναι προσβλητικό», κατέληξε ο κ. Πετρακάκης.
Η κυρία Λιονή επικαλούμενη πρακτικά του 2009 υποστήριξε πως ήταν απόφαση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων να είναι ο ΕΣΔΑΚ υπεύθυνος φορέας για την διαχείριση στερεών αποβλήτων: «Όλοι οι Δήμοι αποδέχτηκαν και αναγνώρισαν τον ΕΣΔΑΚ ως φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων το 2009. (Και η Σίβρητος που ήταν ο Πετρακάκης δήμαρχος). Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ήταν σαφείς και δεν υπήρχε καμία αντίδραση. Δεν ορίσατε φορέα υλοποίησης την Αμάρι Α.Ε. άλλα τον ΕΣΔΑΚ, ο οποίος μετατράπηκε σε ΦΟΣΔΑ. Όποιος δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα δώσει λόγο στην τοπική κοινωνία», ανέφερε η κυρία Λιονή.
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της νέας Δημοτικής Αρχής Αμαρίου κ. Μουρτζανός Παραδεισανός, Ψαρουδάκης και Κραουνάκης, έκαναν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης και για δυσπιστία που επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Αμαρίου, σε σχέση με το φορέα διαχείρισης και υλοποίησης του έργου. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο κ. Ψαρουδάκης ζήτησε προθεσμία 20 ημερών, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλος χρόνος ενημέρωσης και διερεύνησης του συγκεκριμένου ζητήματος και έτσι κατέληξαν στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν αύριο στον ΕΣΔΑΚ.
Ειδικότερα ο κ. Ψαρουδάκης μεταξύ άλλων είπε: «Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης ακόμα και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί το ξέρετε όλοι ότι στο Αμάρι δεν υπήρχε αντιπολίτευση και άρα υπάρχουν ανησυχίες. Υπάρχει μια δυσπιστία γενικώς στην περιοχή μας για τους φορείς διαχείρισης και τους φορείς υλοποίησης. Άρα υπάρχει ένα θέμα και αυτό για το οποίο εγώ τουλάχιστον είμαι προβληματισμένος, είναι ότι θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο πως μπορεί το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να νομιμοποιηθεί και να πάρουμε απόφαση τώρα. Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε περιθώριο είκοσι ημερών να αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Το ένα που θέλω είναι να γίνει μια αναλυτική ενημέρωση σε όλο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για το τι πρόκειται να γίνει και γιατί θα γίνει με τον τρόπο αυτό, και το δεύτερο να έχουμε ένα χρονικό περιθώριο 20 ημερών.»
Από την πλευρά του ο κ. Παραδεισανός είπε: «Δεν έπρεπε να ενημερωθούμε την τελευταία στιγμή. Μόλις ενημερωθούμε πλήρως και αναλυτικά για όλα θα μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη. Εμείς ήδη για τη διαχείριση της Αμάρι Α.Ε. και τη διαχείριση του ΧΥΤΑ κατ’ επέκταση, έχουμε ζητήσει από τον κ. Μουρτζανό να αναλάβει, αλλά δεν μας έχει απαντήσει ακόμα. Εκείνο που θέλω είναι να ενημερωθούμε πλήρως για να μπορέσουμε να καταλήξουμε».
Η κυρία Λιονή τόνισε για μια ακόμα φορά πως ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, γιατί ενδέχεται να ανοίξει η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση και αν δεν υπάρξει ετοιμότητα θα χαθούν τα χρήματα. «Να γίνει ό,τι θέλετε το δυνατόν συντομότερο. Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα λεφτά. Αυτό θέλω να γνωρίζετε. Αυτή είναι η μοναδική μου αγωνία».
Ξεκάθαρος όμως ήταν και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, ο οποίος σημείωσε τη σημασία χρηματοδότησης του έργου από δημόσιες επενδύσεις και ΕΣΠΑ και σε σχετικές δηλώσεις του εμφανίστηκε αιχμηρός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κρίνεται είναι αν το έργο θα γίνει με διαχείριση δημόσιου χαρακτήρα ή ιδιωτικού. Σύμφωνα με αυτά που μας είπε η κυρία Λιονή, την οποία εμπιστεύομαι απολύτως και με επικοινωνία που έχω με τον περιφερειάρχη, μετά από πολλές προσπάθειες του περιφερειάρχη φαίνεται να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων ευρώ για να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού από δημόσιο φορέα.
Όλα τα υπόλοιπα που κουβεντιάσαμε είναι θέμα του πόσο καλά γνωρίζει κάποιος τη νομοθεσία, τι προβλέπει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πόσο θέλει κανείς να φανεί ήρωας ή όχι. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Ένα φορέας διαχείρισης μπορεί να είναι και αυτός είναι ο ΕΣΔΑΚ προσωρινά και μετά ο ΦΟΣΔΑ. Τα αντισταθμιστικά κάθε περιοχής που πλήττεται από την ύπαρξη μιας εγκατάστασης είναι μιας άλλης τάξης θέμα, στο οποίο έχουν συμμετοχή και λόγο οι Δήμοι, που θα κάνουν μια σωστή κατανομή των αντισταθμιστικών.
Μπορεί να είμαι μόνο 3 χρόνια δήμαρχος και της περιοχής του Αρκαδίου, αλλά είναι γνωστό ότι όλες οι μελέτες που έχουν γίνει έως τώρα, όλες οι μελέτες και οι αυτοψίες που έχουν γίνει από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και όλοι αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνέπειες λειτουργίας του ΧΥΤΑ, δεν είναι κανείς Αμαριώτης -είναι η περιοχή του Δήμου Αρκαδίου. Εμείς αυτήν την ιστορία δεν τη θεωρούμε σημαία ευκαιρίας για να θάψουμε την ανάπτυξη του τόπου μας και την παρουσία του στον τουριστικό και οικονομικό ορίζοντα, αλλά σαφώς διεκδικήσαμε τη μελέτη Γιδαράκου μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, η οποία αυτή η μελέτη εξασφαλίζει τη σωστή αποκατάσταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ και να μπούμε σε μια δεύτερη φάση λειτουργίας που θα είναι ο ΧΥΤΥ, οπότε θεωρώ ότι και οι ενοχλήσεις θα μηδενιστούν και ο Νομός Ρεθύμνης θα αναπνεύσει με ένα έργο που θα πληρωθεί από Ευρωπαϊκά χρήματα.
Αν κάποιοι νομίζουν ότι έχουν τα χρήματα να το κάνουνε μόνοι τους ή ότι μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον της περιοχής με άλλο τρόπο να το πουν. Εγώ νομίζω ότι αυτά που είπε σήμερα η κυρία Λιονή είναι μονόδρομος και συμφωνώ απολύτως με την συνολική τοποθέτηση του κυρίου Ξανθού, η οποία με βρίσκει σύμφωνο 100%».
Σημειώνεται ότι τόσο ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρίου όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις δήμαρχοι του Νομού και ο πρόεδρος τη Αμάρι Α.Ε. τάχθηκαν υπέρ της χρηματοδότησης του έργου με συγχρηματοδότηση από δημόσιες επενδύσεις και ΕΣΠΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι μονόδρομος για την υλοποίηση του έργου.
Α. Ξανθός: «Πολιτική προτεραιότητα η διασφάλιση της χρηματοδότησης με δημόσιους πόρους»
Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός στην τοποθέτησή του τόνισε: «Αυτό το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο σημερινός χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων του Δήμου Ρεθύμνης στο Αμάρι πλέον είναι υπερκορεσμένος, λειτουργεί πέραν των απαραίτητων περιβαλλοντικών όρων και κατά την άποψή μου αποτελεί μια περιβαλλοντική «βόμβα» για το Νομό Ρεθύμνου. Με την έννοια αυτή, αυτό που επείγει, που έχει πολιτική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης και της δημιουργίας μιας νέας μονάδας με δημόσιους πόρους και όχι με συγχρηματοδότηση με ΣΔΙΤ δηλαδή και επιβάρυνση των πολιτών. Θεωρώ ότι είναι η κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα.
Το ζήτημα του φορέα διαχείρισης του έργου κατά την άποψή μου μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα, βεβαίως πρέπει να υπάρξει πολιτική συνεννόηση της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Νομού γι’ αυτό το θέμα και οφείλουν να γίνουν αποδεκτές και οι επιφυλάξεις και οι διασφαλίσεις τις οποίες ζητά σήμερα ο Δήμος Αμαρίου και οι κάτοικοι της περιοχής, οφείλουν επίσης να γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις, οι επιφυλάξεις και οι απαιτήσεις των πολιτών και των κατοίκων του πρώην Δήμου Αρκαδίου που σήμερα δέχονται μία σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση από την μη καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Αμαρίου και πιστεύω ότι με αυτούς τους όρους μπορούμε να προχωρήσουμε.
Δεν θεωρώ ότι σήμερα έχουμε το περιθώριο να υπάρξει μια αντιπαράθεση για τον φορέα διαχείρισης του έργου, βεβαίως πρέπει να έχουν ρόλο όλοι οι Δήμοι σε αυτό, σε ένα τέτοιο σημαντικό έργο και επίσης νομίζω ότι πρέπει η Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει ενωτικά να έχει αυτή την ευθύνη γενικότερα της διαχείρισης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, διότι σήμερα στην κυβέρνηση υπάρχει αυτή η τάση να μεταφερθεί από την Αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος και είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποτρέψουμε ακριβώς για να διασφαλίσουμε ότι η διαχείριση αυτή θα γίνεται με όρους περιβαλλοντικά αποδεκτούς και κοινωνικά ωφέλιμους».
Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία υλοποίησης του εν λόγω έργου που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και κυρίως στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και ευρύτερα του νησιού μας.
Παράλληλα, θα ήθελα να αναφερθώ στο πλαίσιο με βάση το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ένα έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορά το σύνολο του Ρεθύμνου. Η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, από κοινού με τη δημοσιονομική σταθερότητα, αποτελούν τη μοναδική ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να θεμελιώσουμε μια νέα προοπτική για τον τόπο. Η υλοποίηση του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του ΧΥΤΑ Αμαρίου με κοινοτικούς πόρους σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός. Τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ στους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες του Αμαρίου, καλώντας τους να προσυπογράψουν τον ορισμό του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης ως φορέα υλοποίησης του έργου, γεγονός που αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, διεκδικώντας παράλληλα τα βέλτιστα δυνατά αντισταθμιστικά οφέλη που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής».
Νευραλγικής σημασίας το έργο, τονίζουν μέλη του ΕΣΔΑΚ
Τη σημασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης, τόνισαν και μέλη του ΕΣΔΑΚ που ήταν παρόντα στην χθεσινή συνάντηση. Ειδικότερα, η κυρία Βιργινία Μανασάκη υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Το έργο της ολοκληρωμένης μονάδας Αμαρίου είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, σχεδιασμένο από την Περιφερειακή Ενότητα, είναι δηλαδή ένα έργο εστιασμένο στις ανάγκες όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, άρα το έργο αυτό είναι νευραλγικής σημασίας για όλους μας. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια συνεργασίας, μαζί με τον περιφερειάρχη και με όλους τους υπόλοιπους φορείς, πάνω στις μελέτες. Ξέρετε ότι για κάθε τέτοιο έργο υπάρχουν πάντα πολύ μεγάλες αντιδράσεις και πολλές φορές αυτές καλώς γίνονται, διότι τα έργα αυτά πρέπει να έχουν περιβαλλοντικό σχεδιασμό και για να υλοποιηθεί η μελέτη δέχθηκε πολλές προσαρμογές. Είναι μια πλήρης μελέτη. Το να πάρουμε τα χρήματα δεν είναι εύκολο. Αυτή τη στιγμή για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων γίνεται πολύ μεγάλη μάχη σε όλη την Ελλάδα για το ποιος θα πρωτοπάρει χρήματα. Όπως καταλαβαίνετε ο καθένας από την πλευρά του πρέπει να κάνει τα μέγιστα, ώστε όλα να έρθουν καλά».
Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης τόνισε: «Η μελέτη είναι έτοιμη. Προς Θεού να μην γίνουν δημοπρατήσεις με ΣΔΙΤ. Νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλή θέση να αξιοποιήσουμε την χρηματοδότηση, η οποία φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί από τον περιφερειάρχη, για να φτιάξουμε μια αξιοπρεπή μονάδα η οποία θα λύσει το πρόβλημα του Ρεθύμνου για πολλά χρόνια».
Την προειδοποίηση για επικείμενο «λουκέτο» στο κύτταρο του ΧΥΤΑ, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου έκανε χθες η Μαίρη Λιονή, η οποία είπε: «εγώ μόλις δω ως Εποπτεύουσα Αρχή ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο κύτταρο, σας το λέω ότι θα τον κλείσω. Αυτά τα θέματα δεν μπορούν να έχουν μεσοβέζικες λύσεις»
Για τη συγχρηματοδότηση του έργου από δημόσιες επενδύσεις και ΕΣΠΑ πρέπει άμεσα ο Δήμος Αμαρίου να κάνει την κατά χρήση παραχώρηση για 15 τουλάχιστον χρόνια στον ΕΣΔΑΚ, ξεκαθάρισε χθες στους εμπλεκόμενους η κυρία Λιονή
Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής τονίζοντας ότι: «αυτό που επείγει, που έχει πολιτική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης και της δημιουργίας μιας νέας μονάδας με δημόσιους πόρους και όχι με συγχρηματοδότηση με ΣΔΙΤ δηλαδή και επιβάρυνση των πολιτών»