Τεράστιες θα είναι οι απώλειες από την αγορά της Ρωσίας τη φετινή τουριστική περίοδο και οι όποιες αυξήσεις στις αφίξεις επισκεπτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν σε καμία περίπτωση τα οικονομικά μεγέθη παρελθόντων ετών. Τα μηνύματα από την έκθεση της Μόσχας ήταν αποθαρρυντικά, και η μείωση στις κρατήσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, δείχνουν μια μείωση που ξεπερνά το 50% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.
Περιθώρια αισιοδοξίας δεν υπάρχουν με την έννοια ότι ακόμα και αγορές όπως της Αγγλίας και της Γερμανίας που ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς στην αρχή της χρονιάς καταγράφοντας διπλάσια αύξηση σήμερα, έχουν φτάσει στα περσινά επίπεδα και παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι.
Θετικό είναι το πρόσημο από τις αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, όμως και σε αυτή την περίπτωση η αριθμητική αυτή αύξηση δεν μπορεί να καλύψει την οικονομική ζημία που καταγράφεται από τη μείωση των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι πριν δυο χρονιά είχαν κατακλείσει την Κρήτη και είχαν εξελιχθεί ως οι καλύτεροι πελάτες τόσο για τους ξενοδόχους όσο και για τους επιχειρηματίες εστίασης, αλλά και τους εμπόρους, αφού όπως τόνιζαν οι επιχειρηματίες ήταν η μοναδική εθνικότητα επισκεπτών που την περίοδο διαμονής τους στο νησί επένδυαν αρκετά χρήματα για την διασκέδασή τους, αλλά και για τα ψώνια τους. Οι απώλειες στις εισπράξεις για το νησί της Κρήτης, υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 150 εκατ. ευρώ και ο κλάδος ο οποίος αναμένεται να πληγεί περισσότερο είναι εκείνος του εμπορίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων «ένας ρώσος τουρίστας ισοδυναμούσε με πέντε».
Ωστόσο, βαρόμετρο για την τουριστική κίνηση από την αγορά της Ρωσίας αποτέλεσε τόσο η πορεία του νομίσματος ρούβλι, όσο όμως και οι προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας. Οι δύο αυτοί παράμετροι αν και εφόσον επιλυθούν, ενδέχεται να συμβάλουν στην αναστροφή του ιδιαίτερα αρνητικού μέχρι σήμερα κλίματος, έστω και την τελευταία στιγμή.