Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης του κροκόδειλου που έχει εντοπιστεί στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μετά από συνεργασία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της ΕΜΑΚ, του Δασαρχείου Ρεθύμνου, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνης και, περιλαμβάνει την τοποθέτηση δυο παγίδων, μήκους δυο μέτρων περίπου, με δόλωμα κομμάτια κρέατος, δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, καθώς το ζώο δεν έχει «συλληφθεί». Αν και ο κροκόδειλος παρατηρείται ότι κινείται στις όχθες του φράγματος εν τούτοις δεν έχει πιαστεί σε καμιά από τις παγίδες, με τους αρμόδιους να συνιστούν υπομονή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία απομάκρυνσης του ερπετού από τη λίμνη δεν είναι ούτε απλή ούτε σύντομη, ενώ δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το χρόνο που θα απαιτηθεί εωσότου το ζώο παγιδευτεί.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Πέτρο Λυμπεράκη, οι παγίδες είναι πιθανό να παραμείνουν στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί ακόμα και για διάστημα ενός μήνα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα ενεργοποιηθεί εναλλακτικό σχέδιο για τη «σύλληψή» του. Να σημειωθεί ότι επιχείρηση εντοπισμού κροκόδειλου στην Κρήτη βρίσκεται πρώτη φορά σε εξέλιξη κι ακόμα και οι ειδικοί χρειάζονται χρόνο για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, καθώς δεν γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθεί το ζώο και πως τελικά θα καταστεί εφικτό να «συλληφθεί».
Προκειμένου να πιαστεί το ερπετό ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ειδικό δίχτυ, σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Κ. και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στα νερά της λίμνης, εφόσον δεν καταστεί εφικτό να πιαστεί το ερπετό στις παγίδες.
Υπενθυμίζεται ότι η μια παγίδα τοποθετήθηκε στο τμήμα της λίμνης προς το χωριό Βολεώνες και η άλλη σε διαφορετικό σημείο του φράγματος, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών, ο κροκόδειλος μετακινήθηκε από το σημείο στο οποίο είχε αρχικά εντοπιστεί, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλλει και η ανθρώπινη παρουσία, καθώς τις τελευταίες μέρες πολύς κόσμος επισκέπτεται το φράγμα Ποταμών, περιμένοντας να δει τον κροκόδειλο να κινείται στα νερά της λίμνης.
Για την αποφυγή κάθε κινδύνου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, μετά από συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, έχει προχωρήσει στην περίφραξη της περιοχής όπου εμφανίστηκε το ερπετό, έχει τοποθετήσει πινακίδες κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη, ενώ η περιοχή επιτηρείται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ο ειδικός σε θέματα κροκοδείλων προτίθεται να έρθει στο Ρέθυμνο
Την ώρα που οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση του κροκόδειλου βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ειδικός σε θέματα κροκοδείλων και γνωστός από το National Geographic, Ολιβιέ Μπερά εκδήλωσε ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση εντοπισμού του ερπετού. Ο Γάλλος ακτιβιστής και ειδικός στην καταγραφή και μελέτη των κροκοδείλων, επικοινώνησε αρχικά με το γραφείο του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργο Μαρινάκη και στη συνέχεια με τον διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη, εκδηλώνοντας την επιθυμία να ταξιδέψει στην Κρήτη από τη Μαδαγασκάρη, όπου ζει και εργάζεται, στο Ρέθυμνο, προκειμένου με τις γνώσεις και την εμπειρία του να συμβάλει στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη.