Χειρότερα του αναμενομένου κύλησαν τα Χριστούγεννα για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Η κίνηση ήταν αισθητά μειωμένη, ενώ ελάχιστα μαγαζιά στο Ρέθυμνο πρόσφεραν μουσική και εορταστικό μενού.
Οι όποιες ελπίδες τους για ανάκτηση μέρους της χασούρας την Πρωτοχρονιά, εξανεμίστηκαν πλήρως: Ο Άγιος Βασίλης, που με λαχτάρα περίμεναν, δεν ήρθε φορτωμένος με δώρα και χρήματα· αποχωρίστηκε τα κατακόκκινα ρούχα του και φόρεσε στολή υγειονομικού, ερχόμενος (ούτε από το Ροβανιέμι της Λαπωνίας, ούτε από την Καισαρεία αλλά απευθείας από το υπουργείο Υγείας) με νέο πακέτων μέτρων για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.
Με την παραλλαγή «Όμικρον» να έχει κυκλώσει για τα καλά τη χώρα μας και τα κρούσματα να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, οι περιορισμοί είναι πιθανό να προλάβουν το 2022: να τεθούν δηλαδή σε ισχύ πριν την 3η Ιανουαρίου, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 12 το μεσημέρι, επανεξετάζοντας τα δεδομένα. Είναι μία δυναμική κατάσταση που μεταλλάσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς, σαν τον κορωνοϊό! Στα covid μονοπάτια όλα είναι ρευστά. Ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα και κάθε σχέδιο αντιμετώπισής του πάει περίπατο, λίγο να τον υποτιμήσουμε δίδοντάς του ζωτικό χώρο εξάπλωσης.
Ξέμειναν από χρήματα και δυνάμεις
Έκτακτη συνεδρίαση θα έχουμε εκείνη την ώρα και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και κάποιου είδους δράση – αντίδραση και σε τοπικό επίπεδο εκ μέρους του κλάδου, ως μέσο διαμαρτυρίας, κατόπιν συνεννόησης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Κλαψινός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» και εξ ονόματος των συναδέλφων του, παραδέχθηκε: «Δεν έχουμε τη δύναμη ούτε ν’ αντιδράσουμε. Έχουμε κουραστεί πάρα πολύ».
Η κόπωση συνοδεύεται και από απογοήτευση. «Δυστυχώς για άλλη μία φορά πληρώνουμε εμείς το μάρμαρο. Είμαστε πραγματικά πάρα πολύ κουρασμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Δεν γίνεται να μας βάζουν στο ίδιο σακούλι με τη διασκέδαση» υποστήριξε ο κ. Κλαψινός.
Σε απόγνωση βρίσκεται και ο επιχειρηματίας, Όθωνας Χριστουλάκης: «Περιμέναμε να έρθει ο Άγιος Βασίλης, αλλά τελικά ήρθαν πακέτα μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν ως κακό… παιδί την εστίαση, η οποία έχει εργαλειοποιηθεί εκ μέρους τους για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού».
Στοχοποιημένοι, εν ολίγοις, νιώθουν και δηλώνουν.
«Εμείς ως εστίαση τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, στη μεγάλη πλειοψηφία μας. Το προσωπικό στην μεγαλύτερη πλειοψηφία του είναι εμβολιασμένο. Κι όμως είμαστε από τους πιο πληττόμενους – αν όχι ο πιο πληττόμενος κλάδος!» είναι το παράπονο του κ. Κλαψινού, ο οποίος μάλιστα (προ)βλέπει περαιτέρω αρνητικά συμπαρομαρτούντα: «Δεν γίνεται να πληρώνουμε πάντα εμείς τη νύφη! Αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο των καταστημάτων άμεσα. Υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν 12 μήνες και θα γίνουν εποχιακοί πλέον. Δεν θα τους παίρνει ν’ ανοίξουν. Σίγουρα όσοι κρατηθούν θα κάνουν μία γενναία μείωση στο προσωπικό τους».
Ο κ. Χριστουλάκης θα επαληθεύσει τις ανησυχίες του προλαλήσαντός του: «Είναι δύσκολα τα πράγματα για εμάς. Ήδη καταγράψαμε μία ύφεση της τάξεως του 25% τις μέρες των Χριστουγέννων (παραμονή, ανήμερα και την επαύριο) λόγω αυτού του αρνητικού κλίματος. Αυτού του είδους οι αποφάσεις πλήττουν βάναυσα και την οικονομία, αλλά κυρίαρχα και την κλάδο μας, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί. Κατεγράφη ύφεση, πάρα πολλά καταστήματα του χώρου έκλεισαν, αδυνατώντας να λειτουργήσουν με τα υπάρχοντα μέτρα. Έκλεισαν για τις γιορτές, σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους, αναμένοντας το Καρναβάλι ή την άνοιξη, με το ξεκίνημα της νέας σεζόν, για να ξαναλειτουργήσουν».
«Είμαστε πιο ελεγχόμενος χώρος»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου είναι συμβιβασμένος με την σκληρή πραγματικότητα, αλλά και θορυβημένος απ’ τις ανατιμήσεις: «Η βραδινή μας πελατεία σταματάει, πλέον. Όλα έχουν πάει πάνω σε τρομακτικό βαθμό. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Κι αυτό τώρα εδώ ήταν το κερασάκι στην τούρτα».
Η μουσική δεν φαίνεται να απαγορεύεται για την ώρα. Συζήτηση γίνεται για το εάν θα αλλάξουμε χρόνο με αυστηρό κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, απαγόρευση των όρθιων και τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα.
«Πολλαπλά θα μας επιβαρύνει» αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνει ο κ. Χριστουλάκης. «Είναι δυνατόν να πεις σε κάποιον συμπολίτη που βγαίνει να γιορτάσει παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ότι -‘ξέρεις κάτι- 12 η ώρα, μάζεψέ τα και φύγε’;» αναρωτιέται.
«Κάποια στιγμή πρέπει να ξεχωρίσει όλο αυτό. Δεν γίνεται να είμαστε στο ίδιο τσουβάλι με τη διασκέδαση» είναι η μόνιμη ένσταση του κ. Κλαψινού, που τεκμαίρεται από τον κ. Χριστουλάκη: «Η εστίαση επιτελεί ένα λειτούργημα. Είναι περισσότερο προστατευμένος ο πελάτης κοντά μας. Είμαστε πιο ελεγχόμενος χώρος. Είναι πολύ πιο προστατευμένος ο πολίτης στον χώρο μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις ανεξέλεγκτες συναθροίσεις σε σπίτια. Όταν εμείς δεν λειτουργούμε, ο κόσμος θα ψάξει να βρει κάπου αλλού την αναψυχή του. Και θα συμβεί δυστυχώς το αντίθετο στα σπίτια, ο,τι είχε γίνει και στα lockdown» εκτιμά και συνεχίζει: «Δεν είναι μόνο η εστίαση το μόνο αρνητικό ζήτημα. Απεναντίας, με τις υπηρεσίες της και τον σεβασμό στον νόμο και γενικά σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την πανδημία, προσπαθεί να παρέχει υπηρεσίες τέτοιες που να κάνει τον κόσμο να έχει αναψυχή, να έχει καλή διάθεση τις μέρες που περνάμε. Στα μαγαζιά μας είναι πιο ασφαλής ο πολίτης απ’ ο,τι να συναθροίζεται σε βίλες, σε σπίτια, να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, να είναι σε ένα δωμάτιο 20 και 40 άτομα, όπου ούτε έλεγχο έχουν, ούτε προστασία από κάποιον έχουν».
Στο μηδέν… οι κρατήσεις
Πριν κάτσει ο κουρνιαχτός των τελευταίων αποφάσεων, εν αναμονή και των νέων ανακοινώσεων, ο κ. Χριστουλάκης φιλτράροντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αντιπαραβάλει πώς οι αρμόδιοι θα έπρεπε να στρέψουν το βάρος τους στην καλλιέργεια της σημασίας και της σπουδαιότητας της ατομικής ευθύνης «ενός εκάστου από εμάς», αντί (η κυβέρνηση) «να στοχοποιοεί διάφορους κλάδους και διάφορες δράσεις όπως είναι ο αθλητισμός, όπως είμαστε εμείς, όπως είναι τα θέατρα κι άλλες παρεμφερείς καταστάσεις – μόνο και μόνο για να πει ότι υπάρχουν μέτρα».
Ο κ. Κλαψινός το είχε προβλέψει και οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν τα Χριστούγεννα: Τα μαγαζιά που άνοιξαν με εορταστικό μενού και μουσική «ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν βγήκε ο κόσμος, προτίμησε να καθίσει στο σπίτι του. Φοβάται πάρα πολύ, έχει αλλάξει συνήθειες. Θέλει να περάσει αυτές τις μέρες οικογενειακά. Δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο, κύλησαν τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε».
Εν όψει του επικείμενου (δεύτερου) ρεβεγιόν, «ούτε μία κράτηση δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν συνάδελφοι που άνοιξαν τα Χριστούγεννα θ’ ανοίξουν την Πρωτοχρονιά» είπε, με τον κ. Χριστουλάκη να… ψυχολογεί όσες και όσους βρίσκονται μεταξύ … εξώπορτας και σαλονιού και βασανίζονται από το δίλημμα να βγουν ή να μείνουν μέσα: «Δεν έχουμε κρατήσεις, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον. Ο κόσμος ανησυχεί. Σου λέει «να πάω να κάνω κράτηση; Ποια προετοιμασία να κάνω, τη στιγμή που δεν ξέρω τι θα ισχύσει».