Είναι οι φύλακες άγγελοι των παραλιών μας και κάθε χρόνο τους βλέπαμε με… χρονοκαθυστέρηση. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και έτσι οι ναυαγοσώστες θα αναλάβουν στην ώρα τους τα καθήκοντά τους, αφού ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου έχει ήδη γίνει.
Όπως εξήγησε στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Στέλιος Σπανουδάκης, στον διαγωνισμό που έγινε το προηγούμενο διάστημα, μόνο ένας ενδιαφερόμενος κατέθεσε φάκελο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί προσωρινά ανάδοχος του ναυαγοσωστικού έργου, ενώ μόλις καταθέσει στον δήμο τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τότε θα αναδειχθεί -εκτός απροόπτου- οριστικός ανάδοχος του έργου. Ο λόγος μάλιστα που φέτος η όλη διαδικασία έγινε με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαγωνισμός έγινε με βάση την τελευταία Κ.Υ.Α. που ισχύει εδώ και τρία χρόνια, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανουδάκης.
Με αυτά τα δεδομένα, το ναυαγοσωστικό έργο -ύψους 300 χιλιάδων ευρώ- θα ξεκινήσει στον δήμο Ρεθύμνου κανονικά την 1η Ιουνίου και μάλιστα φέτος προβλέπεται να μην λήξει στα τέλη Σεπτεμβρίου -όπως έγινε πέρυσι- αλλά να διαρκέσει μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Επιπλέον, το φετινό καλοκαίρι θα υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό των ναυαγοσωστών, αλλά και των πύργων που έχουν ήδη στηθεί, καθώς αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, στους 18 πύργους που υπάρχουν ήδη κατά μήκος του παραλιακού μετώπου θα τοποθετηθούν ισάριθμοι ναυαγοσώστες, οι οποίοι θα εποπτεύουν ο καθένας μια ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του πύργου του.
Παράλληλα, ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να έχει στην διάθεσή του ένα σκάφος τζετ σκι, αλλά και δύο τετράτροχα οχήματα, ενώ έχει συμφωνηθεί μεταξύ του αναδόχου και του λιμεναρχείου, να υπάρχει βοήθεια και αυξημένη ετοιμότητα καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και από τους ιδιοκτήτες των θαλάσσιων μέσων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται στην παραλία.
Φέτος επίσης, διευρύνθηκε και το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών. Το ναυαγοσωστικό έργο θα ξεκινά κανονικά στις 10:30 το πρωί, ενώ αυτό που έχει συμφωνηθεί -με βάση τον κ. Σπανουδάκη- είναι η λήξη του ωραρίου των ναυαγοσωστών να μην είναι στις 5:30 το απόγευμα, αλλά μιάμιση ώρα αργότερα -δηλαδή στις 7:30 μ.μ.- και αυτό μόνο όταν έχει αναρτηθεί κόκκινη σημαία.
Αυτές τις ημέρες πάντως, ο ανάδοχος του ναυαγοσωστικού έχει αναλάβει να καταρτίσει το δικό του οργανόγραμμα, το οποίο εν συνεχεία θα καταθέσει στο λιμεναρχείο, ώστε από κοινού να συμφωνηθούν οι όποιες επιπλέον παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες να γίνουν για την προστασία των λουομένων.