Ενώ ο κόσμος ξεκίνησε ήδη να επισκέπτεται τις παραλίες της πόλης όσο και στα νότια του νομού, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει φέτος με το ναυαγοσωστικό έργο. Οι ναυαγοσώστες, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου, υποχρέωση η οποία είναι στην αρμοδιότητα των δήμων. Αν και βρισκόμαστε μόλις 15 ημέρες πριν από την παραπάνω ημερομηνία, τα βήματα είναι ασαφή και αβέβαια, μιας και οι διαδικασίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί έχουν «παγώσει» και θεωρείται αδύνατον αυτές να ενισχυθούν με ναυαγοσώστες πριν από την 1η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία εκτιμάται ότι θα εκκινήσουν την λειτουργία τους οι ξενοδοχειακές μονάδες. Ωστόσο οι ναυαγοσώστες δεν είναι χρήσιμοι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους ντόπιους, οι οποίοι ήδη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τις επισκέπτονται μαζικά.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται ο αιγιαλός στους δήμους, προκειμένου τμήματά του να μισθωθούν προς χρήση σε επιχειρηματίες. Από πλευράς Δήμου αυτό θεωρείται ζήτημα μείζονος σημασίας, καθώς από τα χρήματα που εισπράττει από τα μισθώματα αυτά ο Δήμος καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ναυαγοσωστών.
Με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί στα δημοτικά ταμεία, αλλά και τις εκτιμήσεις για απώλειες που ξεπερνούν τα 8 εκ. ευρώ για τον Δήμο Ρεθύμνου -στο σύνολό τους οι τουριστικοί δήμοι του νησιού έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Ήδη με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητά μέτρα για την στήριξη των ΟΤΑ με έκτακτο κονδύλι, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ενισχύσουν τις παραλίες με τον απαραίτητο αριθμό ναυαγοσωστών.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, το τοπίο παραμένει θολό, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες δεν θα είναι στις θέσεις τους. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμος είναι σε επαφή με το Λιμεναρχείο προκειμένου να γίνει επανακαθορισμός των πολυσύχναστων παραλιών, καθώς όπως είπε σήμερα λόγω και της πιθανής αναστολής λειτουργίας ξενοδοχείων τη φετινή σεζόν, οι πολυσύχναστες παραλίες στο δήμο θα είναι λιγότερες. Μεταξύ άλλων ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε: «Περιμένουμε ακόμα να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα αφορά στην παραχώρηση αιγιαλού στους δήμους. Συζητείται ότι θα πάρει αναβολή το θέμα του ναυαγοσωστικού για 1η Ιουλίου. Οι πολυσύχναστες παραλίες πρέπει να επανακαθοριστούν, διότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει, ειδικά στο ανατολικό κομμάτι της πόλης, όπου ήταν ξενοδοχεία και είχαμε 7-8 θέσεις, σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία δεν ανοίξουν δεν θα έχει νόημα να υπάρχει ναυαγοσώστης. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, έχει κάνει έγγραφα η ΠΕΔ Κρήτης προς στο υπουργείο ζητώντας να ενισχυθούν οι δήμοι με επιπλέον κονδύλι, εφόσον φέτος δεν θα υπάρχουν χρήματα από τις μισθώσεις για την χρήση αιγιαλού. Τα έσοδά μας έχουν κατρακυλήσει και είναι δύσκολο να καλυφθεί το κόστος του ναυαγοσωστικού γι’ αυτό και ζητήσαμε έκτατη οικονομική ενίσχυση από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας. Στον Δήμο Ρεθύμνου το ναυαγοσωστικό πέρυσι κόστισε 290.000 ευρώ» και κατέληξε λέγοντας: «Σαφώς και ο Δήμος θα ενισχύσει τις παραλίες με ναυαγοσώστες. Όμως ίσως να μην πάρει είκοσι άτομα αλλά 11. Περιμένουμε να δούμε πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Σίγουρα όμως δεν θα είναι στη θέση τους την 1η Ιουνίου».