Μετά από δύο περίπου μήνες επέστρεψαν χθες στα θρανία τμηματικά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Σε ειδικά διαμορφωμένες σχολικές αίθουσες με θρανία σε απόσταση 1,5 μ. και μια καρέκλα ανά θρανίο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι μαθητές έδωσαν το παρόν. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος μαθητών ανά τάξη είναι 15 και τα τμήματα έχουν χωριστεί ούτως ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής, τα διαλείμματα θα είναι πλέον χωριστά, τα κυλικεία είναι κλειστά και τα ομαδικά παιχνίδια απαγορεύονται. Τα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με αντισηπτικά, ενώ η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική.
Το σχολικό περιβάλλον είναι πλέον διαφορετικό, προσαρμοσμένο στα μέτρα που προβλέπει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ενώ τόσο χθες όσο και σήμερα τις δύο πρώτες ώρες έγινε αναλυτική ενημέρωση στους μαθητές για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν στο σχολείο, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.
Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί χώροι, που, σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες, να απομονωθεί.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννη Μαρκαντέ , χθες ήταν ελάχιστες οι απουσίες παιδιών και εκπαιδευτικών.
«Στα σχολεία μετέβησαν παιδιά της τρίτης λυκείου, που πρέπει να καταθέσουν τις βεβαιώσεις επικύρωσης των δηλώσεων για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές. Αυτή η προθεσμία «τρέχει» ως την Πέμπτη, επομένως δεν ξέρουμε μετά αν θα είναι ίδια η εικόνα στα σχολεία, δηλαδή αν τα παιδιά θα έρχονται», ανέφερε ο κ. Μαρκαντές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο εάν οι γονείς τους δεν το επιθυμούν, φοβούμενοι τις συνέπειες του συγχρωτισμού. Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο την Τετάρτη
Εν τω μεταξύ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνει για αύριο Τετάρτη στις 13:00 στο Δημαρχείο η ΕΛΜΕΡ Ρεθύμνου, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς και για την τροπολογία που προβλέπει ζωντανή αναμετάδοση του μηνύματος. Η ΕΛΜΕΡ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην διαδήλωση, με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.
Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου άλλα και τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών
- κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία,
- αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών.
- ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.
Η ΕΛΜΕ καλεί όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Εκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στο Δημαρχείο Ρεθύμνου την Τετάρτη 13 Μαΐου στη 1:00 μ.μ. (με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: μάσκες κλπ.).
Διεκδικούμε:
- Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
- Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.
- Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό».
«Ζωντανή Αναμετάδοση-Ευθεία Παραβίαση Ατομικών Δικαιωμάτων»
Την απόσυρση της τροπολογίας που επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος ζητά η ΕΛΜΕΡ τονίζοντας ότι πρόκειται για ευθεία παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων.
Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία πολυδιάστατη υπόθεση που δεν προσφέρεται για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το υπουργείο Παιδείας χωρίς να λογαριάζει τίποτα μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε τηλεοπτικό show. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να εκθέσουμε ούτε τους μαθητές μας, ούτε εμάς τους ίδιους σε αυτόν τον κίνδυνο. Θα προστατεύσουμε τη διαδικασία της διδασκαλίας και δε θα την αφήσουμε να γίνει τηλεθέαμα.
Το μάθημα δεν είναι διαγωνισμός, ούτε τηλεπαιχνίδι που οι καθηγητές και οι μαθητές είναι οι διαγωνιζόμενοι και οι γονείς και το υπουργείο οι κριτές. Το σχολικό μάθημα αποτελεί μια δυναμική διαδικασία κατά την οποία η επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών δοκιμάζεται καθημερινά, αναπτύσσεται και ανατροφοδοτείται. Η τάξη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Με την τροπολογία αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες υπονομεύεται κατάφωρα. Υποσκάπτεται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια κάμερα!!
Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων έχει απαγορεύσει την ανάρτηση φωτογραφιών από εκδρομές σε site σχολείων χωρίς την γραπτή συναίνεση κηδεμόνα, ακόμα και την ανάρτηση των ονομάτων επιτυχόντων στις πανελλαδικές.
Αλήθεια πόσο ήρεμοι θα αισθανόμαστε να κάνουμε την δουλειά μας γνωρίζοντας ότι ο οποιοσδήποτε απλά με ένα λινκ θα μας παρακολουθεί όλη την ώρα; Πόσο σέβεται αυτό τα δικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματα των μαθητών μας και την ιδιωτικότητα μιας τάξης;
Κανείς, επίσης, δεν εξασφαλίζει το γεγονός ότι το μάθημα δεν θα καταγράφεται, δεν θα μαγνητοσκοπείται, αφού δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή αφήνει ανήλικα παιδιά έρμαια στον κανιβαλισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη! Η τροπολογία που ψηφίστηκε υπερβαίνει κάθε όριο, αφού ουσιαστικά επιτρέπει σε όποιον μαθητή δεν θέλει να έρθει στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι του! Δηλαδή, η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, με αφορμή την πανδημία, γίνεται προαιρετική για όλους!».
Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος με ανακοίνωσή του τάσσεται κατά της τροπολογίας για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του επισήμανε: «Η κάμερα, μέσα στη σχολική τάξη, δεν παραβιάζει μόνο την αίθουσα διδασκαλίας και το μάθημα, αλλά αφήνει τα παιδιά μας «βορά» σε τρίτα πρόσωπα. Αντιβαίνει κάθε δικαίωμα του εκπαιδευτικού και του μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Ανά πάσα στιγμή μια κουβέντα ή μια κίνηση μπορεί να δημοσιευτεί και να φτάσει σε χιλιάδες άσχετα μάτια και αυτιά, χωρίς καμία διασφάλιση για το ποιος, για ποιους λόγους και πόσοι μπορούν να τα παρακολουθούν πίσω από μια οθόνη στο σπίτι.
Όπως είναι γνωστό στην παιδαγωγική επιστήμη το σχολικό μάθημα παράγεται από όλη την τάξη κι όχι μόνο από τον εκπαιδευτικό. Το μάθημα δεν γίνεται καθέδρας αλλά με τη συμμετοχή όλων των μαθητών μεταξύ τους και με το καθένα χωριστά (εξατομικευμένα). Η ζωντανή διαδικασία της μάθησης και της εκπαίδευσης παύει να υπάρχει, η εμπιστοσύνη, η αμεσότητα και η επικοινωνία τυποποιούνται όταν οι πρακτικές εκπαιδευτικού και μαθητών παρακολουθούνται από τρίτους. Μέσα στην σχολική τάξη χωρούν συναισθήματα, δοκιμές, πειραματισμοί, λάθη. Αυτό που δε χωράει όμως σίγουρα είναι η φανερή ή η κρυφή κάμερα.
Η ανάπτυξη της παιδαγωγικής σχέσης παραβιάζεται κατάφορα και πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις για τις στάσεις των ίδιων των μαθητών για το σχολείο και την κοινωνία εν γένει.
Η σχολική τάξη δεν είναι ένα ψυχρό δωμάτιο. Είναι χώρος εκπαίδευσης, κοινωνικής ανάπτυξης, φιλοξενεί όλη εκείνη τη δυναμική διαδικασία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που ορίζει ποιος/-α θα είσαι μετά, πώς διαχειρίζεσαι όσα προκύψουν στη ζωή. Και η κάμερα στην τάξη αυτό το κόβει μαχαίρι. Γιατί η ζωή πια στην τάξη είναι υπό παρακολούθηση. Και ο μαθητής και ο δάσκαλος καλούνται να είναι «συμμορφωμένοι», όπως ο εκάστοτε επόπτης ορίζει.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουμε την έκθεση των μαθητών μας, ούτε εμάς των ίδιων σε αυτόν τον κίνδυνο.
Απαντάμε πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ούτε για livestreaming ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας είναι πρώτιστη υποχρέωση του σχολείου. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα προστατεύσει την προσωπική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, τη ζωντανή και δημιουργική δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, τα δικαιώματα των μαθητών σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας, τους γονείς, τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 στις 13:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, για πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ρεθύμνου».