Με τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης -τα οποία έχουν συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ- συνεχίστηκαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Ειδικότερα, οι μαθητές εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα, στη Βιολογία, στη Βιοχημεία και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, όπου χαρακτήρισαν τα θέματα βατά και αναμενόμενης δυσκολίας.
Χθες στο Ρέθυμνο βρέθηκε και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέα Ταξάκη, επισκέφτηκαν τα εξεταστικά κέντρα του νομού, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους διευθυντές των σχολείων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των επισκέψεών του ο κ. Κλινάκης, βρέθηκε στο εξεταστικό κέντρο Σπηλίου, στα 1ο, 2ο και 3ο Λύκεια της πόλης, που επίσης λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα, ενώ επισκέφθηκε και το ειδικό εξεταστικό κέντρο, που έχει δημιουργηθεί στο 3ο Γυμνάσιο και στο οποίο εξετάζονται με προφορικές εξετάσεις 20 παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλεξίας.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, κάτι που όπως είπε οφείλεται στη σωστή οργάνωση και τον προγραμματισμό που έγινε, παρά τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα.
Ειδικότερα, ο κ. Κλινάκης, ανέφερε: «Νομίζω ότι πάμε πάρα πολύ καλά, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα που να δημιουργήσουν δυσκολίες στη διαδικασία. Σε αυτή τη διαδικασία πάντα συμμετέχουν έμπειροι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές εκπαίδευσης, οι νομαρχιακές επιτροπές, οι σχολικές επιτροπές, η κεντρική επιτροπή που συγκροτούμε στο υπουργείο Παιδείας, η περιφερειακή διεύθυνση, και συμμετέχουν εκπαιδευτικοί με εμπειρίες, με γνώσεις και ικανότητες. Σε γενικές γραμμές η φετινή διαδικασία ήταν πολύ καλύτερη από την περσινή. Αυτό που επισημάνθηκε είναι η πίεση του προγράμματος, γιατί με το να πάμε δέκα μέρες μετά την περσινή έναρξη των πανελλαδικών πιέστηκε πολύ το πρόγραμμα. Και για τις πανελλαδικές αλλά και για τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Γιατί μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε και τις πανελλαδικές και τις ενδοσχολικές και να τελειώσουμε στις 30 του Ιούνη. Και αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί άγχος, πίεση, προβλήματα στην οργάνωση των προγραμμάτων στις ενδοσχολικές ιδιαίτερα, και σίγουρα είναι πολύ πιεσμένοι οι εκπαιδευτικοί. Είναι τεράστιο το βάρος που αναλαμβάνουν και αν δεν το αναλάμβαναν το βάρος αυτό δεν θα μπορούσαμε να διευθετήσουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα των πανελλαδικών και ενδοσχολικών εξετάσεων».
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή με τα μαθήματα των Λατινικών κατεύθυνσης, της Χημείας κατεύθυνσης και της Ανάπτυξης Εφαρμογών κατεύθυνσης για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων.
Αισιοδοξία για τη λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ από τον Σεπτέμβριο
Αισιόδοξος για τη λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ ήδη από τη φετινή χρονιά εμφανίστηκε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, ο οποίος τόνισε πως η υπογραφή του υπουργού και η δημοσίευση σε ΦΕΚ είναι θέμα λίγου χρόνου και πως οι θετικές εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Χαρακτηριστικά ο κ. Κλινάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή του υπουργού, δεν νομίζω ότι αλλάζει αυτό. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι έχει εγκριθεί, γιατί έχω εικόνα και για τα άλλα σχολεία. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, επειδή έχουμε κουβεντιάσει και με τους αρμόδιους του Δήμου Ρεθύμνης, είναι το που θα στεγαστεί και πως θα λειτουργήσει. Δηλαδή αν μεταβατικά πάμε σε μια λύση συστέγασης με το 1ο ΕΠΑΛ και μεταβατικά να πάμε στη στέγασή του στον άλλο χώρο».
Σύμφωνα πάντως με το σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνου προβλέπεται το 2ο ΕΠΑΛ τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ στα Περιβόλια και το επόμενο έτος να μεταφερθεί στο κτίριο που μισθώνει ο Δήμος στον κόμβο Ατσιποπούλου, όπου φιλοξενείται σήμερα το Γυμνάσιο – Λύκειο της περιοχής, οι μαθητές του οποίου θα πάνε στο νεόδμητο σχολείο.