Τις έντονες αντιδράσεις του δήμου Αμαρίου έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στον φάκελο της μελέτης που θα κατατεθεί προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ δεν συμπεριλαμβάνεται το φράγμα του Γερακαρίου. Η υποδομή αυτή είχε κριθεί απαραίτητη αφού θα διασφάλιζε νερό για τους κατοίκους των οικισμών της δημοτικής Ενότητας Σιβρίτου, οι οποίοι αν το φράγμα δεν κατασκευαστεί όχι μόνο δεν θα ωφεληθούν από το μεγάλο αναπτυξιακό αυτό έργο, αντιθέτως θα επιβαρυνθούν αφού θα χρειάζεται να κάνουν υπεράντληση υδάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ΄επέκταση φουσκωμένους λογαριασμούς.
Η μελέτη κατασκευής του φράγματος του Γερακαρίου αν και είχε ξεκινήσει μαζί με τη μελέτη του κεντρικού φράγματος του Πλατύ, εν τούτοις ουδέποτε προχώρησε. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία αφού δεδομένο θεωρείται πως πλέον δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσει αυτό να γίνει, κάτι που έχει γίνει σαφές και από το ίδιο το υπουργείο, σε διαφορετική περίπτωση τινάσσεται στον αέρα η χρηματοδότηση των 130 εκ. ευρώ για το σύνολο του έργου του φράγματος του Πλατύ.
Από την άλλη όμως επειδή για τους κατοίκους του Αμαρίου το τμήμα αυτό του έργου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό όφελος οι προσπάθειες και οι πιέσεις του δήμου Αμαρίου προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, στρέφονται προς την κατεύθυνση στο να προχωρήσει άμεσα η μελέτη για το Γερακάρι και το έργο να γίνει έστω και ξεχωριστά .
Ειδικότερα ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για το φράγμα του Γερακαρίου δεν υπάρχει μελέτη παρότι αυτή θα έπρεπε να είχε προχωρήσει μαζί με τη μελέτη για το φράγμα του Πλατύ. Εμείς διεκδικούμε να ολοκληρωθεί η μελέτη του Γερακαρίου και ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κινήσει το ταχύτερο δυνατόν τις διαδικασίες. Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί διαφορετικά θα απενταχθεί το έργο του Πλατύ Ποταμού. Πρέπει να γίνει μια νέα μελέτη εξ αρχής για να υλοποιηθεί το έργο. Εμείς θα αντιδράσουμε για το έργο του Πλατύ Ποταμού αν δεν γίνουν οι ενέργειες να προχωρήσει και το φράγμα του Γερακαρίου, γιατί αυτό το αντισταθμιστικό όφελος για εμάς είναι το σοβαρότερο, καθώς μέσω αυτού θα αρδεύονται με φυσική ροή τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Συβρίτου. Αν αυτό δεν γίνει σημαίνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα χρειάζονται τριπλή άντληση για να πάρουν νερό με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η διαδικασία είναι ασύμφορη για τους Αμαριώτες. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να διεκδικούμε να γίνει γρήγορα η μελέτη για το φράγμα του Γερακαρίου διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις στην εκτέλεση του έργου του φράγματος του Πλατύ. Βασικό ζητούμενο για εμάς είναι να αρδευτεί το Αμάρι, διότι από το φράγμα των Ποταμών δεν έχει αρδευτεί ούτε ένα στρέμμα του Αμαρίου».
Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τον φάκελο για το έργου του Πλατύ σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων του φράγματος του Πλατύ από τις δασικές υπηρεσίες Ρεθύμνου και Ηρακλείου προκειμένου αυτές να συμπεριληφθούν και η μελέτη να σταλεί για την τελική έγκριση και αξιολόγηση από το αρμόδιο υπουργείο.
Οι μελέτες αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού περιλαμβάνουν μια σειρά από έργα, με στόχο να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο. Από αυτά τα 6.000 στέμματα θα αρδεύονται από το μικρό φράγμα, που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο Γερακάρι. Ο φάκελος του έργου θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότη από το νέο ΕΣΠΑ.
Τον Απρίλιο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου του ΧΥΤΑ Αμαρίου
Εν τω μεταξύ τον Απρίλιο υπολογίζεται ότι θα γίνει η δημοπράτηση του έργου του ΧΥΤΑ Αμαρίου σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαν τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης αλλά και ο δήμαρχος Αμαρίου από το αρμόδιο υπουργείο.
Πρόκειται για ένα έργο καθοριστικό, για ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνου, που αφορά το περιβάλλον και ειδικότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων και των πέντε δήμων του νομού που εξυπηρετούνται τα τελευταία χρόνια από τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ο οποίος έχει ωστόσο κορεστεί εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους.
Σημειώνεται ότι στη μελέτη του έργου συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση του κυττάρου του σημερινού ΧΥΤΑ, η βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και η δημιουργία εγκατάστασης ανακυκλώσιμων υλικών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προτείνεται η κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου που θα δέχεται περίπου:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τη δημιουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εκτός του ότι θα συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία καθώς συμπίπτει με τη νέα εθνική νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ με αναμόρφωση του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού.