Δύο χιλιάδες πρόσφυγες θα υποδεχτεί στα τέλη Νοεμβρίου η Κρήτη όπως ανακοινώσε χθες ο αρμόδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια παρουσία του περιφερειάρχη και των δημάρχων του νησιού.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένες δομές -σπίτια και όχι σκηνές, όπως διευκρίνισε ο υπουργούς, σε χώρους του νησιού, τους οποίους καλούνται να υποδείξουν οι δήμαρχοι και η Περιφέρεια μετά από σχετική διαβούλευση που θα υπάρξει μεταξύ τους, αλλά και με την τοπική κοινωνία. Στους χώρους αυτούς όπως εξήγησε ο κ. Μουζάλας, θα υπάρχει πρόβλεψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοιχειώδη εκπαίδευση και απασχόληση για τα παιδιά με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
«Βρήκα μια Κρήτη που έχει όλη τη διάθεση να ανταποκριθεί υπό όρους σωστούς και να επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί. Από τη δική μας την πλευρά, προσπαθήσαμε να μειώσουμε όσο μπορούμε αυτό το «βάρος». Είπαμε ότι στη δεύτερη φάση θα θέλαμε η Κρήτη να δεχτεί περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι θα μοιραστούν στο νησί και το πως θα γίνει η μοιρασιά η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν την ευχέρεια να το δουλέψουν μόνοι τους και να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Μιλάμε για οργανωμένα καμπ κατά το δυνατόν μικρά, τα οποία θα είναι σπίτια και όχι σκηνές που θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στοιχειώδη εκπαίδευση, ενασχόληση για τα παιδιά, θα υπάρχει σίτιση. Όλα αυτά θα είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί καλύτερα να γίνει αυτό το πράγμα και για τους κρητικούς και για τους πρόσφυγες».
Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για έναν ομοιογενή πληθυσμό μεταναστών για την Κρήτη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις, ενώ έκανε λόγο και ιδιαίτερη φύλαξη – αστυνόμευση:
«Συζητήσαμε για την ομοιογένεια του πληθυσμού που θα έρθει, ώστε να μην έχουν εθνοτικές διαφωνίες, για τη φύλαξη του πληθυσμού, καθώς θα υπάρχει ιδιαίτερη αστυνόμευση. Πιστεύω ότι η Κρήτη έχει μάθει να ζει με μετανάστες και πρόσφυγες. Έχει δείξει μια ζεστή αγκαλιά σε πολλές περιπτώσεις. Έχει ανθρώπους που εργάζονται εδώ. Η επιβάρυνση δεν είναι μεγάλη. Δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς θα μείνουν μόνιμα και πόσοι θα φύγουν. Η δεύτερη φάση του προγράμματος περιέχει όλα αυτά που είναι απαραίτητα για σταδιακή προσωρινή ενσωμάτωση, ώστε να μη δημιουργούνται αντιθέσεις μέσα στις κοινωνίες. Δεν φέρνουμε δώρα. Μοιράζουμε μια εθνική ευθύνη και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν πάρα πολύ καλά.
Δεν θα γίνει μεταφορά και εγκατάσταση μεταναστών πριν τον Νοέμβριο στην Κρήτη, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Δώσαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα και το χρονικό διάστημα κρίθηκε επαρκές να προσδιορίσει τους χώρους οι οποίοι θα γίνουν».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, δήλωσε ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχει κατατεθεί και επισήμως η πρόταση της Περιφέρειας για τους χώρους που θα δημιουργηθούν: «Η Κρήτη θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. Θα έχουμε ετοιμάσει την πρόταση μέχρι 20 Σεπτεμβρίου και εμείς αναλαμβάνουμε την καλύτερη διαχείριση».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους υπόλοιπους Δήμους, καθώς και με την Περιφέρεια και θα ετοιμαστεί ένας σχεδιασμός το επόμενο διάστημα, ώστε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλάνο για την απορρόφηση αυτού του πληθυσμού, ενώ θα υποδειχτούν προτεινόμενοι χώροι σε διάφορα σημεία του νησιού που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους φιλοξενίας: «Κληθήκαμε να βρούμε και να διαβουλευτούμε με τις τοπικές κοινωνίες με τους υπόλοιπους δημάρχους και την Περιφέρεια, χώρους στους οποίους θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε περίπου 2.000 ανθρώπους, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε, ότι είναι θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Ο υπουργός μας είπε να βρούμε ένα τρόπο για το πως μπορεί αυτή η υποδοχή, χωρίς να υπάρξει καμία διατάραξη ούτε οικονομική ούτε κοινωνική στη ζωή του τόπου μας.
Σαφώς πρέπει να αποφύγουμε τις μεγάλες δομές, δεν μιλάμε για hot spot. Μπορεί να υπάρχει και ιδιωτικό ενδιαφέρον με κίνητρα από ανθρώπους που έχουν τις περιουσίες τους και πληρώνουν μόνο ΕΝΦΙΑ. Αυτά όλα θα τα διερευνήσουμε και ανάλογα θα πράξουμε. Σαφώς έγινε μια συζήτηση που πέρασε από όλα τα επίπεδα ενός διαλόγου για να καταλήξουμε στο ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε άλλο την επιβάρυνση, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και εύχομαι ειλικρινά το πρόβλημά μας να είναι αυτοί οι 2.000 άνθρωποι».
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο ανοιχτό μέτωπο της Αφρικής, από όπου φτάνουν στο νησί μετανάστες, απευχόμενος η Κρήτη να βρεθεί στον ρόλο που βρίσκονται τα νησιά που έχουν hot spot στο ανατολικό Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ψύχραιμη και σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος, στο οποίο δεν βοηθούν ακραίες απόψεις και αρνητισμός.
«Είμαστε το πλησιέστερο μέρος προς την Αφρική και πρέπει να μας προβληματίσει το θέμα και ανάποδα. Απευθύνομαι σε εκείνους που γενναία λένε «κανείς εδώ στην Κρήτη», να μην ερθει η στιγμή που η Κρήτη θα παρακαλάει να πάρουν άλλοι προορισμοί τους δικούς μας πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι πολύ σοβαρά θέματα αυτά και είμαστε όλοι προβληματισμένοι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν έχουμε διάθεση να υπερθεματίσουμε ούτε σε ακραίες συμπεριφορές, ούτε να κάνουμε τους ιδιαίτερα φιλόξενους. Αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε ένα θέμα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε επίσης για εθνικό ζήτημα, αναφέρθηκε στον Δήμο του Ηρακλείου λέγοντας ότι θα αναλάβει το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί, ενώ παρέπεμψε στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία όλων των δημάρχων του νησιού και υπό τον περιφερειάρχη, έτσι ώστε να καθοριστούν οι χώροι και το πλαίσιο της φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς η ολοκληρωμένη πρόταση θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που ρωτήθηκε σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετασθεί η περίπτωση του παλιού Ψυχιατρείου, όσον αφορά τη μονάδα που θα φιλοξενήσει στα Χανιά.
Αντίδραση από τον βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη
Εν τω μεταξύ την αντίδρασή του για την μη πρόσκληση στη χθεσινή σύσκεψη τόσο του συνόλου των αυτοδιοικητικών του νησιού όσο και των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξέφρασε ο γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης.
«Σαφέστατα ως Νέα Δημοκρατία μας βρίσκει αντίθετους ο τρόπος διαχείρισής του και γι’ αυτό έχουμε έγκαιρα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Πόσο περήφανοι μπορεί να νιώθουν άραγε όσοι έκαναν το λάθος να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μας; Την πιο καταστροφική κυβέρνηση των τελευταίων ετών για τη χώρα και την Κρήτη. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και οι κυβερνητικοί βουλευτές της Κρήτης που είχαν ενημερωθεί για τη σημερινή σύσκεψη απέφυγαν να εμφανιστούν. Γιατί όλους εμάς, που δεν ανήκουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγαν ή αμέλησαν να μας προσκαλέσουν…», αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Αυγενάκης.
Η Περιφέρεια Κρήτης σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η χθεσινή συνάντηση ζητήθηκε και έγινε στην Περιφέρεια από τον δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Βασίλη Λαμπρινό μετά από πρόταση του κ. Μουζάλα, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου και οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.
«Ουδεμία πρόσκληση δεν έγινε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης σε βουλευτές ή άλλους θεσμικούς εκπροσώπους.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει μια νέα διευρυμένη συνάντηση με όλους τους δημάρχους της Κρήτης για την επιλογή των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων», τονίζεται χαρακτηριστικά.