Άλλοι ψήφιζαν τα μνημόνια λέγοντας πως δεν τα ‘χουν καν διαβάσει. Στο Δήμο Ρεθύμνης λένε πως κάνουν το ίδιο με τις συμβάσεις. Την Τρίτη 1/9, παρά την στοιχειωθετημένη και έντονη αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ψήφισαν μια οικονομοτεχνική «μελέτη», που με άπειρες αλχημείες, προσδιόριζε τον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση του ιδιωτικοποιημένου τμήματος της καθαριότητας στα 3.700.000 τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο που, πέραν των άλλων, άλλα λέει η σύμβαση και άλλα έβαζαν στον προϋπολογισμό τους και μάλιστα χωρίς να δέχονται κουβέντα οι δημοτικές μας αυθεντίες. Όταν επιτέλους την επόμενη μέρα αναγκάστηκαν να ανοίξουν τη σύμβαση «κατάπιαν τη γλώσσα τους» αλλά το πουλάκι είχε πετάξει. Η ψηφοφορία είχε γίνει και στην πλάτη μας είχαν φορτωθεί ένα σκασμό πανοπρούκια για πάρτη της εταιρείας.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το φρούτο της ιδιωτικοποίησης δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών και ειδικά της καθαριότητας ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και συνεχίστηκε αλώβητο από τον κ. Μαρινάκη. Υπηρετεί την δημιουργία και την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την καπιταλιστική ανάπτυξη σε βάρος των δημοτών, των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο νόμος για την απαγόρευση των προσλήψεων ήρθε να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία και να δώσει ένα καλό άλλοθι στους προ των μνημονίων μνημονιακούς όπως ο κ. Μαρινάκης. Μπορεί να καταγγέλλουν υποκριτικά την απαγόρευση των προσλήψεων αλλά στην πραγματικότητα με σοφιστείες και τεχνάσματα την στηρίζουν παντοιοτρόπως. Μπορεί να καμώνονται πως διαπραγματεύονται σκληρά με τις εργολαβικές εταιρείες αλλά στην πραγματικότητα τους δίνουν χρυσοφόρες πάσες για την αύξηση της κερδοφορίας τους (πεμπτουσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης) σε βάρος των δημοτών και των λαϊκών οικογενειών.
Τον Απρίλη λήγει η ισχύουσα 3ετής σύμβαση ανάθεσης τμήματος της καθαριότητας σε μεγάλη εταιρεία. Εν όψει της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού, έπρεπε να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη που θα υπολογίζει το κόστος της όποιας Εργολαβικής Εταιρείας (ακριβής αριθμός προσωπικού και των μισθολογικών και ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, αναλώσιμα, ΦΠΑ, κέρδος 18% προβλεπόμενο από το νόμο τους) και άρα τον προϋπολογισμό του έργου. Αντί όμως για τέτοια μελέτη έφεραν μια άλλη που προσπαθούσε υποτίθεται να υπολογίσει τι θα στοίχιζε στο Δήμο η ίδια δουλειά. Η αλλαγή αυτή έδινε περιθώρια για τεράστιες αλχημείες και κοστολόγια τερατωδώς υπερτιμολογημένα.
Αυτός βέβαια είναι ένας πέρα για πέρα κομπογιανίτικος τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού ενός έργου, που τον έχουν εφεύρει τα golden boys των εταιρειών, τον υποδεικνύουν στο πολιτικό τους προσωπικό και την κρατική υπαλληλία για να ληστεύουν ακόμη πιο βαθιά το λαό. Για φανταστείτε κάθε φορά που ο κάθε ένας από μας ήθελε να αγοράσει π.χ. ένα ρολόι, να υπολόγιζε τι θα του στοιχίσει να κάνει ένα εργοστάσιο για να το παράξει; Και οι πιο ληστρικές τιμές θα φάνταζαν δελεαστικότατες προσφορές.
Κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι στο Δήμο η δουλειά θα στοίχιζε τάχατες 1,5 εκατ. το χρόνο. Στην πραγματικότητα είναι περίπου τα μισά. Αλλά με αυτή την παραδοχή έφταναν στο συμπέρασμα ότι στον εργολάβο, με τον οποίο έχουν κάνει και προκαταρκτική συζήτηση, θα την προκηρύξουν στο 1.223.333 ή στα 3,7 εκατ. στην τριετία.
Αλλά εδώ υπάρχουν και κάποια διαφορετικά δεδομένα για το Δήμο και το δημόσιο έναντι της εταιρείας. Από τα 1.223.333 πρέπει να αφαιρεθεί 23% ΦΠΑ. Εργολαβικό κέρδος τουλάχιστον 18%. Διαχειριστική δαπάνη του εργολάβου (ενοίκιο γραφείου, υπάλληλος, τηλέφωνα κλπ.) σύμφωνα με το νόμο 5%. Αν αφαιρεθούν αυτά μένουν 802.727 ευρώ. Με άλλα λόγια ισχυρίζονται ότι μια εταιρεία χωρίς την υποδομή, το στελεχικό δυναμικό του Δήμου κλπ., κάνει με 800 χιλ. μια δουλειά που αυτοί θέλουν 1,5 εκατομμύριο ακατέβατα. Μα αυτό σημαίνει πως έχουν χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια και πρέπει αύριο κιόλας να παραιτηθούν. Πως με τη διοίκησή τους η ανοργανωσιά και η σπατάλη πάει σύννεφο. Πως στην υπηρεσία αυτή δεν δουλεύουν αλλά κάθονται και χρειάζεται εξ ολοκλήρου να ιδιωτικοποιηθεί. Σε αυτή την τερατώδη απαξίωση και αδικία οδηγούν οι αλχημείες και οι σκοπιμότητες εξυπηρέτησης των βάρβαρων στρατηγικών του καπιταλιστικού συστήματος και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Απαξιώνουν έμπρακτα και αδικούν μια υπηρεσία που ξέρουν πως κυριολεκτικά ματώνει 365 μέρες το χρόνο. Που με δική τους ευθύνη το προσωπικό της δουλεύει εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες. Που ο προϊστάμενός της έχει κάτι χρόνια να πάρει άδεια. Που όταν η ανάγκη το επιβάλει γίνεται και ο ίδιος οδηγός απορριμματοφόρου και ότι άλλο χρειαστεί. Που στην πραγματικότητα όλα τα στοιχεία δείχνουν πως τα κοστολόγιά της είναι πολύ πολύ χαμηλότερα από την εργολαβία. Πως τα κατάφεραν αυτά με την άδειά σας θα αναφερθούμε αύριο για να μην γινόμαστε κουραστικοί.
* Ο Μανούσος Μανουσογιάννης είναι δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση