Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ
Κατατέθηκε στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».
Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου, ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ’ ανώτατο όριο δέκα ώρες.
Τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου
Μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στο συντελεστή 23%, διατήρηση στο 13% των βασικών προϊόντων και της ενέργειας και υπαγωγή σ’ αυτόν των ξενοδοχείων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο με τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ( ESM).
Μεταξύ άλλων αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, αλλάζει ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών, ενώ καταργείται από 1 Οκτωβρίου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα.
Αναλυτικά, σε ότι αφορά τις ανακατατάξεις στο ΦΠΑ προβλέπονται τα ακόλουθα:
– Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ.) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων (εξαιρούνται τα εισιτήρια θεάτρων).
– Στον συντελεστή 13% υπάγονται τα βασικά τρόφιμα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, το γιαούρτι, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα προϊόντα αρτοποιίας, το ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι. Επίσης στον ίδιο συντελεστή υπάγεται η ενέργεια, ενώ μετατάσσονται από τον συντελεστή 6,5% που ήταν μέχρι τώρα τα ξενοδοχεία.
– Στον μειωμένο συντελεστή 6% θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.
– Για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα προβλέπεται η κατάργηση από 1.10.2015 καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά από 1 Ιουνίου 2016. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά κάτι που θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
– Εξαιρούνται του ΦΠΑ οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:
– Το ποσό του ΦΠΑ που θα αφορά τις συναλλαγές αυτές που γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος (με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, e banking, επιταγές κτλ.) θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της συναλλαγής στο δημόσιο.
– Αύξηση του φόρου για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών με διπλογραφικό σύστημα από το 26% στο 29%.
– Αύξηση από το 80% στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Για Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες η προκαταβολή φόρου για τη φετινή φορολογική χρήση αυξάνεται από το 55% στο 75%.
– Φόρο πολυτελούς διαβίωσης που υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και στα σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων με συντελεστή 13%.
– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 2.500 κυβικών από 10% σε 13%.
– Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς θα είναι οι ακόλουθοι:
• για εισόδημα έως 12.000 ευρώ 0% (αμετάβλητος),
• για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ 0,7% (αμετάβλητος),
• για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ 1,4% (αμετάβλητος),
• για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ 2% (από 1,4% σήμερα),
• για εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ 4% (από 2,1% σήμερα),
• για εισόδημα από 100.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ 6% (από 2,8% σήμερα),
• για εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω 8% (από 2,8% σήμερα),
• Η εισφορά επί του εισοδήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής ορίζεται στο 8%.
– Αύξηση από το 20% στο 25% του συντελεστή φόρου επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός και αύξηση από το 10% στο 15% των ασφαλίστρων αυτοκινήτων.
– Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τη φορολογική διοίκηση σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ημερών από την σύνταξη της σχετικής έκθεσης ελέγχου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως. Διευκρινίζεται επίσης ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής διαπράττει κάποιος όταν δεν αποδίδει φόρους προκαλώντας ζημιά στο δημόσιο τουλάχιστον 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά έτος.
Αλλαγές και στο ασφαλιστικό
Το πολυνομοσχέδιο φέρνει και τις πρώτες αλλαγές στο ασφαλιστικό με μείωση των κατώτατων συντάξεων ως τη συμπλήρωση των 67 ετών, ενώ ενοποιούνται όλα τα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑ και τα έσοδά του καλύπτονται αναδρομικά μόνο από τις εισφορές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις παροχές.
Επίσης «παγώνει» στα φετινά επίπεδα η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά Ταμεία για τα επόμενα έξι χρόνια, ανοίγοντας παράθυρο για νέες περικοπές συντάξεων, ενώ αυξάνονται άμεσα οι εισφορές υγείας στο 6% από 4%, καλύπτοντας και τις επικουρικές συντάξεις.
Ταμείο με αποθεματικό 50 δισ. προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ταμείου, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά με βελτιωμένη διαχείριση, συμπεριλαμβάνεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «Πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Αυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων».