Διανύουμε την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, η οποία αποτελεί τη γιορτή της δημοκρατίας και υπενθυμίζει στους πολίτες την ηθική υποχρέωση άσκησης ενός πολιτικού δικαιώματος με ισχυρό συμβολισμό.
Οι εκλογές, δεν μπορεί να είναι απλά μια τυπική διαδικασία αλλά μια αναγκαία πράξη που αποσκοπεί στην πραγμάτωση στόχων και οραμάτων για την εξέλιξη και πρόοδο μιας κοινωνίας.
Ιδιαίτερα το επίπεδο της αυτοδιοίκησης, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της δυνατότητα που έχει η τοπική διοίκηση για δράσεις αναβάθμισης ποιότητας ζωής με άμεσο αντίκτυπο αυτών, στην καθημερινότητα.
Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης των πολιτών, το οποίο να καθοδηγεί τις επιλογές και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για διαχείριση και επίλυση προβλημάτων.
Ένα επίτευγμα της δημοτικής αρχής ήταν η πιστοποίηση ποιότητας υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνου αλλά έχει λήξει από το 2011 και πρέπει να επικαιροποιηθεί καθώς αποτελεί βάση χρηματοδότησης και διαχείρισης πόρων.
Η εσφαλμένη, ασαφής διάκριση αρμοδιοτήτων και το σύνδρομο εξουσίας που εμπνέει την πλειονότητα των υποψηφίων μηδενίζει το κύρος των εκλογών και διαστρεβλώνει το ουσιαστικό νόημα.
Η Ελλάδα, μετατράπηκε σε ένα χώρο κοινοκτημοσύνης (common wealth country) με περιορισμένη εθνική κυριαρχία όπου ο πλούτος της ανήκει στους δανειστές μας.
Τα ως άνω, καθιστούν τις εκλογές μια ανούσια διαδικασία όπου οι διάφοροι υποψήφιοι, προβάλλονται, μοιράζοντας κάρτες με τη φωτογραφία και το όνομα τους, εις άγραν ψήφων.
Ένα πολυπληθές δημοτικό συμβούλιο, το οποίο σπανίως έχει απαρτία, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, αντίθετα δυσκολεύει την εξέλιξη της διαδικασίας.
Η γνώση τρόπου διαμόρφωσης πολιτικής, η διαχείριση πόρων και η εκτέλεση έργων, αποτελούν προϋποθέσεις στις οποίες βασίζεται μια οποιασδήποτε μορφής δημόσια διοίκηση.
Η εμφανής έλλειψη τους δεν πρέπει ούτε να μας αποθαρρύνει ούτε να μας στερεί την απαραίτητη αγωνιστικότητα, αλλά ας λειτουργήσει ενισχυτικά ώστε να τροφοδοτεί την ελπίδα.
Η ευρωπαϊκή ένωση, παρά τις αδυναμίες και προβλήματα, λειτουργεί θεσμικά και με διαφάνεια θέτοντας τα ζητήματα στην ορθή τους βάση, στους Ευρωπαίους πολίτες.
Η λευκή βίβλος της συνόδου κορυφής της Ρώμης 2017 προβλέπει 5 εναλλακτικά σενάρια: 1. Συνεχίζουμε κανονικά 2. Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά 3. Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα 4. Κάνουμε λιγότερα με περισσότερο αποδοτικό τρόπο και 5. Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα.
Η αντιπαράθεση των 6 υποψηφίων της προεδρίας της ευρωπαϊκής επιτροπής, έγινε υπό αυστηρή τήρηση χρόνου, με σφοδρή σύγκρουση στα ζητήματα οικονομίας και εμπορίου και συναίνεση στο θέμα ανεργίας και κλιματικής αλλαγής.
Ιδιαίτερα μεταξύ του Βέμπερ (ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα EPP) και του Τίμερμανς (κόμμα Eυρωπαίων σοσιαλιστών PES), όπου με χρήση καρτών ένστασης, ήρθα σε ευθεία σύγκρουση και αποσαφήνισαν τις διαφορές τους με υποδειγματικό τρόπο κι ευπρέπεια.
Η φράση του τελευταίου ήταν χαρακτηριστική στο τέλος της συζήτησης, λέγοντας ότι «..αν δεν ψηφίσετε είναι σαν να δίνετε τα χρήματα σας να τα ξοδέψει κάποιος άλλος…».
Στο πλαίσιο ελεύθερης βούλησης, αξίζει όλοι μας να λάβουμε θέση, να πράξουμε το καθήκον μας διαμορφώνοντας το παιχνίδι ώστε νικήσουμε τη φαυλοκρατία για να κερδίσει η αληθινή δημοκρατία.