Την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα γυρίσει σελίδα και ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αυξήσει τα ποσοστά του στην ευρωβουλή, εξέφρασε χθες το βράδυ από το Ρέθυμνο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης στη διάρκεια της ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο -κατάμεστο από κόσμο- ωδείο της παλιάς πόλης, κάλεσε το εκλογικό σώμα του Ρεθύμνου να ισχυροποιήσει με την ψήφο του το Κίνημα Αλλαγής, δίδοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, την ευκαιρία στα πρόσωπα που έχουν τις ικανότητες και την επάρκεια να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δίδονται στην χώρα μας.
«Ψηφίστε προοδευτικά, είπε, για να αλλάξει η Ευρώπη σελίδα, να ξαναβρεί την αίγλη του το ευρωπαϊκό όραμα και ψηφίστε και πρόσωπα που έχουν τις ικανότητες και την επάρκεια να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δίδονται στην χώρα μας ώστε να κάνουμε γρηγορότερα βήματα για να βγούμε από αυτή την κρίση, την οικονομική, την δημογραφική, την κοινωνική. Υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει λόγω εσωτερικών αδυναμιών, μια χώρα χαμένων ευκαιριών».
Επιπλέον, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα και στους αρχηγούς τους κατηγορώντας τους ευθέως για τους χειρισμούς τους στα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τα παρακάτω: «Αυτές οι εκλογές είναι πολύ χρήσιμες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο είδαμε τις συγκρούσεις και τις ακρότητες που επεκράτησαν και σήμερα (δηλαδή χθες) στην βουλή. Μια μισαλλοδοξία που καλλιεργεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποδυναμώνει τον ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και δυστυχώς δημιουργούν μια απαξίωση της πολιτικής, όταν το μείζον ζήτημα σήμερα στην Ελλάδα είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς. Από την μια ο κ. Τσίπρας κάνοντας μια τακτική ακραίων αντιπαραθέσεων, βλέποντας ο ελληνικός λαός τις φωτογραφίες να κάνει διακοπές σε πολυτελή κότερα, όπως επίσης καλύπτοντας τις απαράδεκτες συμπεριφορές Πολάκη και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης ταυτιζόμενος με την πολιτική ατζέντα των κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, δεν βοηθούν την χώρα να περάσει σε μια άλλη σελίδα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντικό η παράταξή μας να πάρει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ώστε να εγγυηθεί την επόμενη ημέρα ένα ουσιαστικό άλλο δρόμο, που θα είναι δρόμος με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και λογική».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμες, διότι, όπως εξήγησε «έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς και βέβαια το Λαϊκό κόμμα με τον κ. Βέμπερ, όπου θέλουν μια Ευρώπη στάσιμη. Μια Ευρώπη γερμανική. Μια Ευρώπη του διευθυντηρίου. Εμείς οι σοσιαλδημοκράτες δίνουμε τον αγώνα μέσα από αλλαγή των συσχετισμών και από συνεργασίες με τους φιλελεύθερους και τους πρασίνους να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη και να πάμε γρηγορότερα στην πολιτική ενοποίηση. Άρα, στην θεσμική αλληλεγγύη των λαών όπου και στην οικονομική κρίση θα υπάρχουν πιο δίκαιες απαντήσεις, αλλά θα υπάρχει και ενιαία εξωτερική πολιτική, ενιαία ασφάλεια και βεβαίως περισσότερη δημοκρατία με ενίσχυση του θεσμού που λέγεται ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».
Σύμφωνα πάντως με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη επικεντρώνεται στο σχέδιο των σοσιαλδημοκρατικών ώστε να είναι αυτό που θα επικρατήσει μέσα από την περισσότερη αλληλεγγύη. «Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, θα έχει σίγουρα περισσότερες δυνατότητες να περάσει ευκολότερα αυτή την κρίση. Αν επικρατήσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής δεξιάς, φοβάμαι πολύ ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πάνε σε μια παρατεταμένη παρακμή και όλο αυτό για έναν απλό λόγο. Οι προκλήσεις πια είναι περισσότερες. Δεν είναι μόνο η οικονομία, είναι γεωπολιτικές, είναι το μεταναστευτικό, είναι η κλιματική αλλαγή, είναι δηλαδή, μεγάλα θέματα. Και δείτε το παράδειγμα, τι εννοώ πολιτική ενοποίηση. Ένα από αυτά τα εργαλεία που είναι η δουλειά μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και είναι το καλύτερο που έκανα όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο μηχανισμός ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, που η Ελλάδα θα πάρει πολλά χρήματα για να αγοράσει νέα εναέρια μέσα με 90% χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και να επισκευάσει τα παλιά με 75%. Είδαμε και από το Μάτι πέρυσι, από αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, ότι τα μισά καναντέρ ήταν καθηλωμένα λόγω της οικονομικής κρίσης, διότι δεν είχαμε τα χρήματα να τα επιδιορθώσουμε. Λέω λοιπόν αυτό δεν είναι ένα παράδειγμα αλληλεγγύης; Αν κάνουμε πολλά τέτοια θετικά παραδείγματα θεσμοθετημένης αλληλεγγύης και όχι ελεημοσύνης, τότε η Ευρώπη θα γυρίσει σελίδα διότι οι πολίτες θα πιστέψουν ότι αξίζει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Πολλά γρήγορα βήματα πολιτικής ενοποίησης και όχι την στασιμότητα που επιβάλλει η ευρωπαϊκή δεξιά».