Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης να προχωρήσει στη δημοπράτηση εκμίσθωσης των τμημάτων του αιγιαλού από το ύψος της Σκαλέτας μέχρι και την Επισκοπή. Η απόφαση αφορά συνολικά 37 τμήματα, τα οποία και έμειναν ελεύθερα μετά και την απευθείας παραχώρηση τμημάτων που έγινε σε επιχειρήσεις που προβάλλονται στο αμμώδες τμήμα, διαδικασία η οποία προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση και έληξε στις 31 Μαΐου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν τα γραφειοκρατικά και όχι μόνο προβλήματα, που προκύπτουν από την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται επισημαίνοντας πως όσοι δεν πρόλαβαν να τις ολοκληρώσουν μέχρι τις 31 Μαΐου, μετά την 1η Ιουνίου προβλέπεται η μίσθωση να γίνεται από την Κτηματική Υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι οι Δήμοι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που τους αναλογούν.
Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Κονταξάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Γ. Βλαστού, με τη νέα ΚΥΑ «προέκυψαν νέα τμήματα, τα οποία δόθηκαν με την αποκλειστική χρήση και τα εναπομείναντα σε διαγωνισμό βγαίνουν ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η σχετική απόφαση, όπως ότι το ένα μειοδοτούμενο τμήμα από το άλλο πρέπει να απέχει τουλάχιστον 100 μέτρα, να είναι πέντε μέτρα τουλάχιστον από τη θάλασσα και να έχει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση με τις ενδιάμεσες λωρίδες κυκλοφορίας και απόστασης των ομπρελών. Υπάρχει κίνδυνος να μην εναπομείνει κανένα ελεύθερο τμήμα με αυτή την υπογραφή της νέας ΚΥΑ».
Παράλληλα ο κ. Παπαδουράκης, πρόσθεσε, σε ότι αφορά τις αλλαγές της ΚΥΑ σε σχέση με πέρυσι, ότι «Καταργήθηκε αρχικά η απόφαση για καθορισμό τιμής στα ξενοδοχεία, με βάση το ένα τέταρτο της τιμής που είχαν δηλώσει στον ΕΟΤ, πήγε στο ένα δεύτερο και μετά με νέα απόφαση υπαναχώρησε η εγκύκλιος και ξαναπήγε στο ένα τέταρτο. Παράλληλα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου σαν σύμβαση πηγαίνει στην Κτηματική Υπηρεσία, που σημαίνει ότι ενώ ο Δήμος θα έπαιρνε το 80% του αντιτίμου, τώρα θα παίρνει το 50%. Πήραμε προφορικά τη διαβεβαίωση ότι όσοι έχουν κάνει αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαΐου κανονικά θα κάνουν σύμβαση με τον Δήμο. Όμως στις 5 Ιουνίου έστειλαν έγγραφο ότι δεν ισχύει πια αυτό. Έγινε προσπάθεια από την ΚΕΔΕ να λυθεί αυτό το θέμα».
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, ο οποίος ενημέρωσε το συμβούλιο για τις κινήσεις που έγιναν μέσω της ΚΕΔΕ για παράταση της προθεσμίας και συγκεκριμένα είπε: «Ζητήσαμε να δοθεί παράταση μέχρι 10 Ιουλίου, γιατί κάποιοι πολίτες, ενώ ο Δήμος είχε κάνει όλη τη διαδικασία, δεν πήγαν να πληρώσουν το 20%. Αν δεν πληρώσεις το 20% στην Κτηματική Υπηρεσία δεν συμβασιοποιείται η παραχώρηση. Έτσι δημιουργείται στον Δήμο απώλεια εσόδων της τάξης των 80.000 με 100.000. Η ΚΕΔΕ δέχτηκε ομόφωνα ότι όλο αυτό είναι παραλογισμός».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Βλαστός ανέφερε: «Η καθυστέρηση οφείλεται σε κακή λειτουργία του κράτους. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει πρόνοια για ελεύθερη πρόσβαση και ελεύθερος χώρος για κάποιο λουόμενο, ο οποίος δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει για να κάνει το μπάνιο του».
Ο κ. Μανουσογιάννης απείχε από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τρομάζουμε στη σκέψη ότι επεκτείνεται η εμπορευματοποίηση στις παραλίες. Η άμμος ανήκει σε εμάς, στον εργαζόμενο που πάει να κάνει το μπάνιο του. Εμείς απέχουμε από την ψηφοφορία. Έχουμε καθαρή θέση το ζήτημα αυτό».