Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόταση με τίτλο «Δημιουργία Ψηφιακής Έκθεσης Μουσείου για την ανάδειξη της Ιστορίας της Επανάστασης του 1821στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, μέσω αξιοποίησης σύγχρονων διαδραστικών τεχνολογιών» και προϋπολογισμό 466.200,00€ η οποία είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στα πλαίσια της πρόσκλησης ΑΤ 14 στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία,Πολιτισμός,Τουρισμός και Αθλητισμός» και είναι σχετική με τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Η πρωτοποριακή πρόταση που υποβάλλαμε για χρηματοδότηση και εγκρίθηκε σήμερα έχει στόχο τη διατήρησης της μνήμης και παράλληλα την προβολή των ιστορικών γεγονότων της περιοχής του Αγίου Βασιλείου στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, καθώς και την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την ιστορία με την συμμετοχής τους. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την δημιουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού αγαθού» ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης. «Λάβαμε την σχετική έγκριση παρά το γεγονός ότι έχουμε υπερβεί κατά πολύ το πλαφόν των χρηματοδοτήσεων το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αφού οι δράσεις για τους εορτασμούς των 200 ετών δεν συνυπολογίζονται. Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το πλαφόν έχει θα έχει σαν αποτέλεσμα οι δραστήριοι Δήμοι να τιμωρούνται και να ευνοούνται αυτοί οι οποίο κινούνται με ποιο αργούς ρυθμούς. Ευελπιστώ όμως ότι θα αντλήσουμε τις χρηματοδοτήσεις για τις δράσεις και τα έργα που έχουμε ήδη υποβάλει με ολοκληρωμένες προτάσεις και μελέτες ύψους 9.500.000 ευρώ » συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.
Η πρόταση του Δήμου Αγίου Βασιλείου η οποία εγκρίθηκε επιθυμεί να αξιοποιήσει τα πλέον σύγχρονα ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα προκειμένου να αφηγηθεί την παραπάνω ιστορία με βιωματικό τρόπο. Τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα αυτά θα αποτελέσουν τα «εκθέματα» της έκθεσης αυτής. Το σύνολο των ψηφιακών «εκθεμάτων» θα δημιουργήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία βιωματικής επαφής με την ιστορία και τη μάθηση.
Για το λόγο αυτό προτάθηκε η Ίδρυση και η δημιουργία μουσείου με ψηφιακή έκθεση που θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς εκπαιδευτικές δράσεις με ψηφιακές εφαρμογές.
Το έργο περιλαμβάνει:
- Εισαγωγική διαδραστική προβολή – Η επανάσταση του 1821 στην επαρχία Αγίου Βασιλείου
- Βίντεο ντοκιμαντέρ – ιστορικά γεγονότα
- Εικονική πραγματικότητα ιστορικών γεγονότων όπως η Ύψωση της πρώτης σημαίας της επανάστασης στη Κρήτη στον Κουρκουλό Ροδακίνου και η Μάχη στο Κακό Ρυάκι στις Μέλαμπες
- 3D αναπαράσταση 360ο ιστορικών μνημείων όπως Ιερά Μονή Αγ.Πνεύματος Κισσού και η Ιερά Μονή Πρέβελη.
- Ολογραφική αναπαράσταση αντικειμένων εποχής
- Διάθεση ψηφιακού περιεχομένου μέσω διαδικτύου
Γραφείο Τύπου
Δήμου Αγίου Βασιλείου