Η πανδημία δείχνει ήδη ελαφρά σημάδια υποχώρησης σε χώρες που είναι συνεπείς σε ένα οργανωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως, μετά από δύο-τρεις «μαύρους» μήνες, που έχουμε μπροστά μας, αργότερα από ότι υπολογίζαμε -αλλά σίγουρα το 2021- η ομαλότητα στη ζωή μας θα έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό και μια νέα κανονικότητα θα αντικαταστήσει τα lock down, τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα SMS στο 13033.
Η νέα κανονικότητα, ο νέος τρόπος ζωής μετά την πανδημία, είναι καιρό τώρα το αγαπημένο θέμα συζήτησης των μελλοντολόγων, ενώ οι έννοιες «ψηφιακός μετασχηματισμός», «βιώσιμη ανάπτυξη», «προσαρμοστικότητα» και άλλα ηχηρά παρόμοια εμφανίζονται καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ως οι κυρίαρχες πρακτικές για την επόμενη μας μέρα.
Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού, κυρίαρχα ζητήματα μεταξύ άλλων είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές. Το Working from home, η εργασία από το σπίτι, είναι μια πρακτική που ισχύει για σημαντικό αριθμό εργαζομένων σήμερα, στη χώρα μας και παγκοσμίως. Και αυτό, δεν θα αλλάξει πολύ, μετά την Πανδημία.
Επειδή η έννοια «σπίτι» για πολλούς είναι ταυτόσημη με την έννοια «όπου Γης και πατρίς», έχει δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που κατοικεί σε μια περιοχή ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της σε εργοδότες που βρίσκονται μακριά, σε μια άλλη πόλη, ή χώρα του κόσμου. Σκέτος πονοκέφαλος, δηλαδή, για τις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές τόσο του τόπου κατοικίας όσο και του τόπου εργασίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων. Αυτοί οι νέου τύπου εργαζόμενοι από μακριά, αποκαλούνται «ψηφιακοί νομάδες».
Οι ψηφιακοί νομάδες δημιουργούν και επιχειρηματικές ευκαιρίες, αφού κατά τεκμήριο επιλέγουν ως τόπους διαμονής «εύκρατα και υγιεινά κλίματα» και μέρη που συνδυάζουν την καλή ποιότητα ζωής με τη δυνατότητα άσκησης της συγκεκριμένης μορφής παροχής εργασίας. Στην περίπτωσή τους δεν μιλούμε για μια εβδομάδα διαμονής all inclusive σε κάποια από τις ξενοδοχειακές μονάδες ενός τόπου. Μιλούμε για προσωρινή εγκατάσταση για μήνες έως και μερικά χρόνια σε μια περιοχή, που πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να προσφέρει ειδικές ευκολίες στη διαβίωση και στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών, ώστε να την επιλέξουν ως τόπο προσωρινής κατοικίας και εγκατάστασής τους.
Αρκετές χώρες και πόλεις διεθνώς -πρόσφατα και στην Ελλάδα- διαγκωνίζονται για να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες, αφού κατά τεκμήριο είναι άτομα υψηλού οικονομικού επιπέδου με δυνατότητα να ξοδέψουν, μορφωμένα και συγκροτημένα και ως εκ τούτου ευπρόσδεκτα και επιθυμητά σε κάθε περίπτωση. Μεταξύ των προορισμών τους είναι η πρωτοπόρος ψηφιακά Εσθονία, η Κροατία, η Μάλτα και κάποιοι εξωτικοί προορισμοί, όπως οι Βερμούδες αλλά και η γειτονική μας Ρόδος.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, για την Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου μας. Αφού δεν πρωτοπορήσαμε, ας γίνουμε τουλάχιστον καλοί μιμητές, υπάρχει ακόμη χρόνος για αυτό. Τι χρειάζεται ένας «ψηφιακός νομάς» για να επιλέξει το Ρέθυμνο ως τόπο ημιμόνιμης εγκατάστασής του;
Πρώτον μια σειρά «ευκολιών» που παρέχονται από το κράτος, άρα σε αυτό πρέπει να απευθυνθούμε και να πιέσουμε ως Δήμος για να τις εξασφαλίζει: Ευκολίες μετακίνησης και διαμονής με υπηρεσίες e-residency, όπως η έκδοση ηλεκτρονικής βίζας (αν χρειάζεται), υπηρεσίες περίθαλψης σχετικές με την ασφάλισή τους, και ξεκάθαρο πλαίσιο για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τις απολαβές τους, χωρίς δεσμεύσεις και στρεβλώσεις κάθε είδους, όπως αυτές που μας έχει συνηθίσει η Ελληνική Πολιτεία, εμάς τους «ιθαγενείς».
Δεύτερον και κυριότερο, μια σειρά ευκολιών που παρέχονται από τους επιχειρηματίες, το Δήμο και τις υπηρεσίες του τόπου που θα επιλέξουν για τη διαμονή τους και αφορούν:
Ποιοτική παροχή σχετικά μακροχρόνιων υπηρεσιών στέγασης είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες είτε σε κατοικίες και διαμερίσματα με τις απαιτούμενες υποδομές και με ευέλικτες παροχές σίτισης και διαμονής, οικονομικά προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο κοινό.
Αξιόπιστα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και digital hot spots για τη διασύνδεση τους με τον απομακρυσμένο εργοδότη και το απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας τους.
Αίσθηση ασφάλειας και ευνομίας στην περιοχή που θα επιλέξουν για να ζήσουν.
Εξασφάλιση ενός αποδεκτού, ανθρωποκεντρικού και ποιοτικού τρόπου ζωής και μετακίνησης με χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς.
Προσαρμογή των κάθε λογής υπηρεσιών που παρέχουν οι τοπικές αρχές στην κουλτούρα τους και όπου είναι δυνατόν και στη γλώσσα τους.
Ποιοτικές υποδομές εστίασης, άθλησης και ψυχαγωγίας με δωδεκάμηνη λειτουργία, που να συγκεντρώνουν πολιτιστικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως γλώσσας, κουλτούρας και φυλής.
Και φυσικά, διαφήμιση, προώθηση και διεθνή προβολή των παρεχόμενων από το Δήμο μας υπηρεσιών στους ανωτέρω τομείς.
Η πανδημία φεύγει, η νέα κανονικότητα έρχεται. Σε αυτήν τίποτα πια δεν θα είναι όπως πριν και, μόνο προοδευτικές Κοινωνίες και ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι «οργανισμοί» θα πάνε μπροστά. Αυτό συνέβαινε πάντα στις μεγάλες, παγκόσμιας εμβέλειας ανακατατάξεις, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Θα προσαρμοστεί το Ρέθυμνο στη νέα πραγματικότητα; Αυτό εναπόκειται στους διοικούντες, αλλά και σε όλους εμάς, να το προσπαθήσουμε και να το πετύχουμε μαζί. Αρχίζοντας την προσαρμογή από αύριο και όχι κατόπιν εορτής.