Κρούσμα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκε σε παιδί προσχολικής ηλικίας στο Ρέθυμνο, που προστίθεται στα δυο ακόμα περιστατικά που καταγράφηκαν στα Χανιά.
Δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο η υγεία των τριών παιδιών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με συμπτώματα μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με την κυρία Νίκη Μπαρδάτσου, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Όπως η ίδια επεσήμανε στα «Χανιώτικα Νέα», η κατάσταση της υγείας των παιδιών είναι πολύ καλή, δεν εμπνέει ανησυχία, ελέγχονται πλήρως από τους θεράποντες ιατρούς και έχουν λάβει την κατάλληλη ιατρική αγωγή προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία τους, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά από διαφορετικές περιοχές.»
Το 4χρονο αγοράκι από το Ρέθυμνο νοσηλεύεται από το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο.
Η μητέρα του παιδιού το οποίο φιλοξενείτο στον δημοτικό παιδικό σταθμό Ατσιποπούλου, χθες το πρωί ενημέρωσε τον παιδικό σταθμό για τη διάγνωση του παιδιού της και άμεσα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής και Μουσικής Παιδείας, ελήφθησαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, δηλαδή χορηγήθηκε προληπτικά φαρμακευτική αγωγή για τους υπόλοιπους μαθητές και το προσωπικό, ενώ έγινε απολύμανση και εξονυχιστική καθαριότητα του χώρου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε Γρηγόρης Τσιομπίκας, μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Είχαμε ένα περιστατικό μηνιγγίτιδας παιδιού στον παιδικό σταθμό Ατσιποπούλου, όπως μας ενημέρωσε η μητέρα του χθες. Το παιδί δεν είχε πάει σχολείο την Πέμπτη γιατί είχε πυρετό. Εμείς κινητοποιηθήκαμε άμεσα, ενημερώσαμε όλους όσους χρειαζόταν -πρωτίστως του γονείς για να λάβουν τα μέτρα προφύλαξης. Δόθηκε στα παιδιά αντιβίωση την οποία φροντίσαμε να παραλάβουμε από το Ηράκλειο, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι γονείς, αναζητώντας το φάρμακο στα φαρμακεία, το οποίο μάλιστα είναι και σε έλλειψη. Η φαρμακευτή αγωγή για τα παιδιά για δυο μέρες και από μια δόση αντιβίωσης χορηγήθηκε στο προσωπικό του σταθμού, όπως μας δόθηκε η οδηγία από το Νοσοκομείο Χανίων, στο οποίο μεταφέρθηκε το παιδί. Το νοσοκομείο ενημέρωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ που δίνει και τις σχετικές οδηγίες. Εμείς την τελική οδηγία τη λάβαμε από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου. Ο παιδικός σταθμός λειτούργησε κανονικά και χθες και θα λειτουργήσει κανονικά και από τη Δευτέρα. Επιπλέον, ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα προφύλαξης για την καθαριότητα του χώρου. Από την ενημέρωση που έχουμε, ξέρουμε ότι το παιδί είναι καλά στην υγεία του και αυτό είναι το πολύ ευχάριστο».
Ν. Βαράκης: «Δεν συντρέχει λόγος πανικού»
Η επιστημονική κοινότητα πάντως συνιστά στους γονείς ψυχραιμία και όχι πανικό, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει αν δεν έχουν κάνει τα τακτικά εμβόλια να τα κάνουν ακόμα και τώρα και επίσης να είναι ενήμεροι για συμπτώματα, ώστε αν αυτά παρουσιαστούν άμεσα να απευθυνθούν σε γιατρό.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν», ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης, τόνισε: «Τα παιδιά καλό θα είναι να πίνουν πορτοκαλάδες, να βγαίνουν έξω και να μην παραμένουν σε κλειστούς χώρους και όσα δεν έχουν κάνει τα τακτικά εμβόλια -δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτό κάθε αυτό της μηνιγγίτιδας-να τα κάνουν έστω και τώρα. Το βασικό είναι να είναι ενημερωμένοι οι γονείς για τα συμπτώματα, έτσι ώστε μόλις αντιληφτούν το παραμικρό να απευθυνθούν κατευθείαν στον ειδικό. Καθησυχαστικός δεν είμαι, αλλά δεν είμαι και πανικόβλητος. Δεν έχει κανένα νόημα να πούμε να κλειστούν τα παιδιά στο σπίτι και να μην πηγαίνουν σε πάρτι κ.τ.λ. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτή την ώρα για επιδημία γιατί δεν γνωρίζουμε τα μικρόβια των τριών κρουσμάτων που μπορεί να είναι διαφορετικά».
Ο ίδιος μιλώντας για τη μηνιγγίτιδα, τόνισε ότι «είναι φλεγμονή, δηλαδή ερεθισμός των μηνίγγων. Οι μήνιγγες, είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν, καλύπτουν και προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ακόμα και η υποψία μηνιγγίτιδας αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Η μηνιγγίτιδα σε μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, ειδικά όταν η αγωγή ξεκινήσει άμεσα, και αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπλοκές της. Από την άλλη, μικροβιακή μηνιγγίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία (αντιβίωση κ.ά.), έχει περίπου 100% πιθανότητες ο ασθενής να πεθάνει. Δυστυχώς, ακόμα και με την κατάλληλη αγωγή, η πιθανότητα θανάτου υπάρχει, ενώ δεν είναι σπάνιες οι επιπλοκές σε ασθενείς που επιβίωσαν της νόσου. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε τα σημάδια της, ώστε να αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Αναφερόμενος στα σημάδια μηνιγγίτιδας ο κ. Βαράκης εξήγησε ότι αρχικά, για ώρες ή ακόμα και μέρες, μπορεί να θυμίζει απλή Ίωση του Ανώτερου Αναπνευστικού, με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο, ανορεξία και βήχα: «Πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν έγκαιρα τα παιδιά με όλα τα εμβόλια που υπάρχουν κατά των μικροβίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα πάθουν μηνιγγίτιδα, μειώνουν όμως σημαντικά τις πιθανότητες. Η μηνιγγίτιδα είναι ύπουλη και αρχικά μπορεί να μιμείται μια απλή ίωση του αναπνευστικού, ένα κοινό κρυολόγημα, για ώρες ή ακόμα και μέρες. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων διαφέρει από παιδί σε παιδί. Δεν είναι αναγκαστικό να παρουσιάζονται όλα τα συμπτώματα.
Βασικότερο όλων είναι η συνολική εικόνα του παιδιού εάν είναι επηρεασμένη. Είναι προτιμότερο ένα παιδί να έχει 40οC πυρετό και να παίζει ή να θέλει να φάει, από ένα απύρετο παιδί που δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του ή δεν επικοινωνεί καλά με το περιβάλλον.
Μην βιάζεστε να εξεταστεί το παιδί από γιατρό, μόνο και μόνο επειδή έχει πυρετό. Αν η γενική του κατάσταση το επιτρέπει, περιμένετε 24ώρες και μετά πάτε στο παιδίατρο. Μεγαλώνουν οι πιθανότητες να βρεθεί η αιτία του πυρετού.
Μην εφησυχάζετε επειδή κάποιος γιατρός μόλις εξέτασε το παιδί. Την ώρα της εξέτασης, μπορεί να μην είχαν ακόμα εμφανιστεί τα συμπτώματά της μηνιγγίτιδας.
Δεν είναι όλα τα εξανθήματα με πυρετό επικίνδυνα. Αυτά της μηνιγγίτιδας χαρακτηριστικά δεν υποχωρούν στην πίεση. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός (συχνά>40οC), εμετός, σύγχυση, έντονη υπνηλία ή ευερεθιστότητα-εκνευρισμό ή στα μεγαλύτερα παιδιά έντονος πόνος στην πλάτη, στον αυχένα ή στο κεφάλι, πρόβλημα στην όραση (τα βλέπει διπλά ή δεν αντέχει το φως) και πρόβλημα στην επικοινωνία (μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι του λέμε και να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον) ή ακόμα και εξάνθημα που αρχικά μοιάζει με μικρές κοκκινίλες που δεν υποχωρούν στην πίεση, οι οποίες σύντομα ενώνονται και μοιάζουν με μπλαβάδες, όπως τα σημάδια που άφηναν οι βεντούζες ή οι πιπιλιές».