Στραμμένα στα αποτελέσματα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, το οποίο θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ ή εάν θα αποχωρήσει είναι τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης.
Οι Βρετανοί ψήφιζαν από χθες το πρωί και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα μερικών ποσοστιαίων μονάδων στο «Bremain».
Η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία, με τις Βρυξέλλες να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, σήμερα το πρωί. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 10 το βράδυ (0:00 ώρα Ελλάδας).
Oι ύστατες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονταν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία, έδιναν οριακά προβάδισμα στην παραμονή αλλά δεν ανέτρεπαν τη γενική εικόνα της μικρής διαφοράς.
Το Britain Elects, το οποίο έχει συγκεντρώσει τα αποτελέσματα από διάφορες δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι η παραμονή στην ΕΕ συγκεντρώνει 51% έναντι 49% που συγκεντρώνει το Brexit.
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε πάντως με άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
ι ύστατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης έδειχναν μπροστά το «Μένουμε». Σε έρευνα του Ipsos/Mori έδειχνε την παραμονή στο 52% και το Brexit στο 48%, και έρευνα του Populous εμφάνιζε το 55% την παραμονή. Η πρώτη έγινε για λογαριασμό της Evening Standard την Τρίτη και την Τετάρτη, η δεύτερη διαδικτυακά το ίδιο διάστημα.
Στις διεθνείς αγορές, η στερλίνα κατέγραφε ενίσχυση έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, αγγίζοντας στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών το 1,4844 δολ. (ενίσχυση κατά 0,4% και στο υψηλότερό της επίπεδο από τον Ιανουάριο).
Τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα, με κορύφωση την Τετάρτη, τα βρετανικά ανταλλακτήρια ανέφεραν πως είχαν αυξηθεί σημαντικά η αγορά ξένου συναλλάγματος για το φόβο υποτίμησης της στερλίνας σε ενδεχόμενο Brexit. Οι Financial Times μιλούσαν για ουρές στα ανταλλακτήρια του Σίτι και για όγκο συναλλαγών που είχε αυξηθεί κατά 30%, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά επίσης για τέτοια επίπεδα, επικαλούμενο υπηρεσίες ανταλλαγής συναλλάγματος.
Η ανησυχία ειδικά για την παγκόσμια οικονομία είναι τέτοια που η G7 φέρεται να έχει έτοιμο ανακοινωθέν πως σε περίπτωση Brexit «είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές».
Οι βρετανοί Συντηρητικοί, του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, έχουν και τυπικά μοιραστεί στους υπέρ και στους κατά της παραμονής στην ΕΕ. Τα άλλα δύο κεντρικά κόμματα στο Λονδίνο, οι Εργατικοί και οι Lib Dem, όπως και το σκωτσεζικό SNP και του ουαλικό Plaid Cymru, έχουν ταχθεί υπέρ του «Μένουμε» όπως και ο ίδιος ο Κάμερον.
Φυσικά, το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ είναι υπέρ του Brexit -το στρατόπεδο του Φάρατζ είναι εκείνο που έχει κάνει την πιο επιθετική εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, με θέσεις που επικεντρώνονται στη μετανάστευση και ρητορική που, για τους επικριτές της, αγγίζει τα όρια της ρατσιστικής κινδυνολογίας.