Την έναρξη της διαδικασίας με τη συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου Δημόσιας Τάξης προκειμένου να αναγερθεί νέο αστυνομικό μέγαρο στο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου με τον απαράβατο όρο αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την χθεσινή του συνεδρίαση. Σε ό,τι αφορά το κτίριο που σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες, προϋπόθεση είναι αυτό να κατεδαφιστεί και να γίνει πλατεία, με εξαίρεση το τμήμα του κτιρίου που έχει κριθεί διατηρητέο.
Το θέμα της μεταστέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών συζητήθηκε χθες παρουσία του προεδρείου και μελών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι ανέφεραν για μια ακόμα φορά την επιβεβλημένη ανάγκη μεταστέγασης, επισημαίνοντας την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα των σημερινών εγκαταστάσεων. Στο σύνολό τους οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά και στην αναγκαιότητα ανέγερσης του νέου μεγάρου στο χώρο της σχολής.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην εισήγησή του μάλιστα ανεφερε πως ο Δήμος είναι διατεθειμένος να τροποποιήσει τους όρους του παραχωρητηρίου, προκειμένου να ανεγερθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου, ενώ τόνισε πως ήδη σε συνάντηση που έχει γίνει με τους δημάρχους των υπόλοιπων δήμων, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη έχει εκφραστεί η βούληση και η διάθεση να εξευρεθούν πόροι από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προκειμένου το έργο αυτό να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Ειδικότερα, ο Γ. Μαρινάκης στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το κτίριο που σήμερα στεγάζει τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι παράνομο, αυθαίρετο, αντιλειτουργικό, ανθυγιεινό όχι μόνο για τους αστυνομικούς, τους κρατούμενους αλλά και τους πολίτες και τους επισκέπτες και δεν προσιδιάζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα αυτή η θλιβερή εικόνα των εγκαταστάσεων. Είχαμε μια επαφή με το υπουργείο και τον γενικό γραμματέα, που τους περιμένουμε εδώ και μήνες να έρθουν να δουν το θέμα για να το υλοποιήσουμε. Εμείς υπό τον όρο ότι θα παραμείνει η Σχολή Αστυφυλάκων σε λειτουργία, είμαστε διατεθειμένοι να τροποποιήσουμε το παραχωρητήριο συμβόλαιο με όρους που θα συζητήσουμε με το υπουργείο, ακριβώς για να υπάρχει και η στέγαση του νέου αστυνομικού μεγάρου, αλλά και της Σχολής Αστυφυλάκων. Το παραχωρητήριο που έγινε πριν 50 χρόνια στο ελληνικό δημόσιο έγινε με τον αυστηρό όρο να λειτουργεί η Σχολή και φέτος αν δεν λειτουργούσε η Σχόλη έπρεπε να επιστραφεί στον Δήμο Ρεθύμνης. Είναι ένας ιστορικός χώρος, υπάρχουν θαμμένοι αστυφύλακες που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Κρήτης. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο χώρος αυτός έχει μια φυσιογνωμία και μια αποστολή και θεωρούμε ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος για το νέο αστυνομικό μέγαρο, το οποίο το συναρτούμε με τη αξίωση του Δήμου να κατεδαφιστεί το «έκτρωμα» που είναι στην πλατεία της Νομαρχίας, να αποδοθεί στην ελεύθερη χρήση, πλην των τμημάτων που είναι θόλος ενετικός και εκεί θα μπορεί να γίνει μια κοινωφελής εγκατάσταση. Η Σχολή Αστυφυλάκων έχει όλες τις δυνατότητες -περιβάλλεται από μια πράσινη γραμμή αλλά όπως έχω διευκρινίσει και με την Πολεοδομική Υπηρεσία μπορεί να παραχωρηθεί μόνο για κοινωφελείς σκοπούς. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το υπουργείο για την τροποποίηση των όρων του συμβολαίου, συμφωνούμε να οριοθετηθεί και να χωροθετηθεί ο οικοπεδικός χώρος για το νέο αστυνομικό μέγαρο. Σε συνεργασία που είχαμε με δημάρχους και αντιπεριφερειάρχη συμφωνήσαμε μέσα από το νέο κοινοτικό πλαίσιο, ακόμα και με περικοπή δικών μας έργων, να εξεύρουμε το ποσό που χρειάζεται για να γίνει ένα πολιτισμένο αστυνομικό μέγαρο και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Το πού θα γίνει η χωροθέτηση θα το πουν οι τεχνικές υπηρεσίες» ενώ πρόσθεσε ότι είχε επικοινωνία με τον γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος κατέθεσε την συμπαράσταση και τη βούλησή του από κοινού να εργαστούν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα: «Πρέπει όλοι μαζί να τρέξουμε τις διαδικασίες τώρα που είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Είναι εντελώς παράταιρο η Αστυνομική Διεύθυνση που ελέγχει τη νομιμότητα μιας περιοχής να στεγάζεται σε παράνομο κτίριο. Έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί ήδη διά της πολεοδομικής οδού» κατέληξε ο Γ. Μαρινάκης.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος συμφώνησε με την πρόταση τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο υπουργείο και την Κτηματική Υπηρεσία, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα. Μεταξύ άλλων στην εισήγησή του είπε: «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια διαπιστωμένη χρονίζουσα αδιαφορία και στο θέμα της επικινδυνότητας και της απαράδεκτης κατάστασης του κτιρίου και της χαμηλής λειτουργικής απόδοσης και των κτιριακών εγκαταστάσεων και της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του κτιρίου για τη χρήση την οποία καλείται να εξυπηρετήσει. Το πρόβλημα είναι τεράστιο για τους εργαζόμενους και για τους δημότες που εξυπηρετούνται και είναι αρκετοί σε καθημερινή βάση. Η αδιαφορία αποδεικνύεται και από τον ίδιο τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης. Έχουμε ένα δεδομένο, το οποίο είναι το οικόπεδο που είχε δωρίσει ήδη από το 1955 για την ίδρυση και στέγαση της σχολής. Το οικόπεδο από τα 11.5 στρέμματα που είχαμε δωρίσει ως Δήμος το 1955 σήμερα φτάνει σε έκταση τα 13.840 τ.μ. αρκει να καλύψει το κτιριολογικό πρόγραμμα, το οποίο χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο, το οποίο θα ξεπεράσει τα 4.000 τ.μ. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Συμφωνούμε απόλυτα με την τροποποίηση του δωρητηρίου, ώστε να αναγερθεί νέο αστυνομικό μέγαρο και προτείνουμε επίσης να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί μόνιμα με το θέμα. Θα λογοδοτεί και στην Αστυνομία και στο Υπουργείο και στην Κτηματική και στον Δήμο και θα αναλάβει τις επαφές, έχοντας συντονιστικό ρόλο, γιατί πρέπει να τροποποιηθεί το δωρητήριο, να γίνει η ανταλλαγή με το κτίριο που στεγάζει σήμερα τις αστυνομικές υπηρεσίες, να αποδοθεί το συγκεκριμένο τετράγωνο σε δημόσια χρήση στην έκταση που επιτρέπεται λόγω του διατηρητέου κτιρίου που υπάρχει εκεί και την επόμενη πενταετία να στοχεύσουμε να λυθεί το νομικό κώλυμα που υπάρχει σήμερα και να ζητήσουμε ασταμάτητα χρηματοδότηση. Είμαστε σύμφωνοι σαν παράταξη στην τροποποίηση του δωρητηρίου του 1955, στην πίεση του υπουργείου και της κτηματικής να αποδεχτεί την τροποποίηση της δωρεάς και στην ανέγερση τελικά του νέου αστυνομικού μεγάρου στο χώρο της σχολής».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Μανουσογιάννης συμφώνησε με την πρότασημ ωστόσο τόνισε πως θα ‘ταν προτιμότερο το νέο μέγαρο να κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. Μεταξύ άλλων στην εισήγησή του τόνισε: «Το εργασιακό περιβάλλον των αστυνομικών έχει μεγάλη σημασία για την διαφύλαξη της υγείας τους και των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται. Το πρόβλημα αφορά πρώτιστα τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους πολίτες που εξυπηρετούνται εκεί, τους κρατούμενους κτλ. Αφορά επίσης τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής αυτής και της γειτονιάς, αφού το κτίριο υποβαθμίζει την περιοχή. Είναι επείγουσα ανάγκη η οικοδόμηση του αστυνομικού μεγάρου με χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τα ΣΔΙΤ. Συμφωνώ αν και για μας θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε άλλος χώρος αν και γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».
Εκ μέρους της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Σταράκης ανέφερε: «Συμφωνούμε και χαιρόμαστε που η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα πλήξει την λειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων. Φάνηκε η ανάγκη να ξεκινήσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο την ανάθεση μιας μελέτης αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας με κριτήριο το συμφέρον του δημότη».
Επιβεβλημένη η ανέγερση νέου μεγάρου τονίζουν οι αστυνομικοί
Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις σημερινές εγκαταστάσεις αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου Νίκος Μαλλιαρός, ο οποίος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συνδράμει, ώστε το συντομότερο δυνατό να βρεθεί λύση για την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου. Ειδικότερα, ο Ν. Μαλλιαρος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις όντας ακατάλληλες και ανεπαρκείς για τους εργαζόμενους υπαλλήλους και τους πολίτες που προσέρχονται να εξυπηρετούνται, καθώς και τους κρατούμενους που προσέρχονται σε αυτό για να εξυπηρετούνται χρειάζονται άμεσης μετεγκατάστασης. Το υπάρχον κτίριο έχει πολλά λειτουργικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολίτες με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένοι να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν. Την ίδια ώρα οι τουρίστες που προσέρχονται να εξυπηρετηθούν ή απλώς περνάνε από την πλατεία αποκομίζουν τις χείριστες εντυπώσεις, οι οποίες μεταφέρονται στις χώρες προέλευσής τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τοπικό τουρισμό. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο για όλους μας ότι η εξεύρεση λύσης πρέπει να είναι άμεση. Ο Δήμος ως αρχή της πόλης μπορεί και επιβάλλεται, να πάρει την πρωτοβουλία, να αποτυπώσει και να αναδείξει την υπάρχουσα κατάσταση και παράλληλα μπορεί να προτείνει τον χώρο εκείνο που είναι κατάλληλος για την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου. Ζητάμε μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα είναι εφικτή και υλοποιήσιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Εκπροσωπώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, η νομική σύμβουλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Άννα Σαμψών, εκφράζοντας τη θέση του συνόλου του δικηγορικού κόσμου αναφέρθηκε στην επιβεβλημένη ανάγκη μεταστέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών σε νέο σύγχρονο κτίριο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μεταφέρω το μήνυμα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και του συνόλου των δικηγόρων του Νομού, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να μετεγκατασταθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες σε ένα χώρο σύγχρονο, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και των εργαζομένων και των πολιτών. Θεωρώ ότι και για τον Δήμο είναι ένα θετικό στοιχείο να υπάρχει ένα κτίριο για το οποίο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι τουρίστες δεν θα μεταφέρουν αρνητικά σχόλια στις χώρες τους».