Είναι υπήκοος Αλβανίας, μόνιμη κάτοικος Πρινέ από το 2003, έχει δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι 8,5 ετών γεννημένο και δηλωμένο στο ληξιαρχείο Ρεθύμνου κι ένα κοριτσάκι 6,5 ετών. Και τα δυο, πηγαίνουν στο σχολείο στον Πρινέ. Στην Τρίτη τάξη το αγοράκι, στην Πρώτη τάξη το κοριτσάκι. Διαζευγμένη η γυναίκα και ο πατέρας των παιδιών άφαντος εδώ και δυο χρόνια.
Ναι, εισήλθε το 2013 στην Ελλάδα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα και παρά το γεγονός ότι τα επόμενα έτη προσπάθησε να νομιμοποιήσει την παραμονή της στη χώρα μας, δεν τα κατάφερε διότι στάθηκε αδύνατον να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα. Πως να τα συγκεντρώσει, αφού η γυναίκα δουλειές περιστασιακές έκανε προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην των παιδιών της. Καθαρισμό σπιτιών, μάζεμα ελιών, τέτοιες εργασίες που ως γνωστόν δεν υπάρχουν και πολλοί εργοδότες σε τέτοιες περιπτώσεις να ασφαλίζουν τις οικιακές βοηθούς και τις ελαιομαζώχτρες. Γνωστά πράγματα αυτά.
Δούλευε όμως. Δεν έκλεψε, δεν εγκλημάτησε. Δούλευε και ζούσε φτωχικά αλλά τίμια με τα δυο της μικρά παιδιά. Η νεαρή αλλοδαπή μητέρα ουδέποτε διέπραξε κάποιο αδίκημα, ουδέποτε απασχόλησε τις αρχές, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η ίδια και ο δικηγόρος της, Κώστας Μαθιουδάκης.
Στις 11 Μαρτίου το πρωί, η γυναίκα πήγε τα παιδιά της στο σχολείο και στην επιστροφή για το σπίτι, «συναντήθηκε» με την Αστυνομία. Συνελήφθη διότι δεν είχε άδεια παραμονής και από τότε εκείνη στα κρατητήρια και τα δυο μικρά παιδιά φιλοξενούνται σε μια γειτόνισσα, η οποία στα αγωνιώδη συνεχή ερωτήματά τους που είναι η μητέρα τους, τους απαντά ότι είναι άρρωστη. Και η ίδια όμως, στο τηλέφωνο που τους μιλάει την ίδια δικαιολογία τους λέει. Που να τους εξηγεί τώρα τα γιατί και τα διότι…
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την ημέρα της σύλληψής της, όταν οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και εκείνη άκουσε πως είναι μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερη χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Η Αστυνομική Διεύθυνση όμως, την συνέλαβαν εκ νέου και κίνησαν σε βάρος της τη διαδικασία απέλασής της. Φυσικά, ακολούθησαν το νόμο κατά γράμμα. Στις εκκλήσεις της να την αφήσουν ελεύθερη με προθεσμία μέχρι το πέρας της σχολικής χρονιάς και στη συνέχεια να πάρει τα παιδιά της και να εγκαταλείψει την χώρα, κάνοντας χρήση του νόμου για οικειοθελή αποχώρησή της, με δικά της έξοδα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου δεν ανταποκρίθηκε. (Η οικειοθελής αποχώρηση βέβαια έχει προθεσμία ένα μήνα και όχι τρεις μέχρι την λήξη της σχολικής περιόδου αλλά αν υπάρχει καλή θέληση και ευαισθησία, όταν πρόκειται για μια μητέρα, το πρόβλημα λύνεται).
Η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή, ήταν ότι δεν χορηγεί προθεσμία για οικειοθελή αποχώρηση, καθώς κρίνεται ύποπτη φυγής, αφού στερείται νόμιμου και μόνιμου καταλύματος και μέσων διαβίωσης. Αυτό την καθιστά και επικίνδυνη; θα αναρωτηθεί κανείς. Όχι είναι η απάντηση, αλλά ο νόμος είναι αυστηρός, ειδικά σε αυτή την συγκυρία για τους αλλοδαπούς, και η Αστυνομία με τόσα ζητήματα με τα οποία είναι απασχολημένη, μάλλον επιφανειακά είδε την υπόθεση.
Ούτε όμως και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων τις επόμενες μέρες συγκινήθηκε από την αλλοδαπή γυναίκα και απέρριψε δυο φορές την αίτησή της για παραμονή στη χώρα μας υπό προθεσμία μέχρι την λήξη του σχολικού έτους. Καμία ειδική μεταχείριση για μια μητέρα και δυο παιδιά. Που να σημειωθεί βέβαια ότι τα παιδιά εάν δεν υπήρχε η ευαισθησία γειτόνων θα ήταν όλο αυτόν τον καιρό είτε στα κρατητήρια με την μητέρα τους είτε σε κάποιο προνοιακό ίδρυμα.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, ακολουθώντας την απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της οποίας τη γνώμη σίγουρα ζήτησε, διότι έτσι γίνεται, αποφάσισε οριστικά την απέλαση της νεαρής αλλοδαπής γυναίκας. Η ενυπόγραφη εγγύηση συμπολίτη μας, που διαβεβαιώνει ότι θα φιλοξενήσει στο σπίτι του την μητέρα και τα δυο παιδιά κι ότι επιπλέον εκείνος αναλαμβάνει τα έξοδα επιστροφής της στην χώρα της με την λήξη του σχολικού έτους, δεν στάθηκε δυνατόν να αποτρέψει την απέλαση της οικογένειας και να εφαρμοστεί η περίπτωση της οικειοθελούς αποχώρησής της.
Η απόφαση έχει ληφθεί. Η γυναίκα παραμένει στα κρατητήρια και δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμα, μέχρι να την επιβιβάσουν στην αστυνομική κλούβα, μαζί με τα δυο μικρά παιδιά, τα οποία θα πάρουν από το σχολείο, και οι αστυνομικοί θα την συνοδεύσουν μέχρι τα σύνορα της χώρας της…
Ευαίσθητοι εισαγγελείς σε θέματα που αφορούν παιδιά, υπάρχουν. Το έχουν πολλάκις αποδείξει. Ίσως να υπάρχει περιθώριο και να δοθεί η ευκαιρία στον Έλιντον και την Εμμανουέλα να ολοκληρώσουν την σχολική χρονιά τους στο Δημοτικό Σχολείο του Πρινέ…
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...