«Τίποτε δεν πεθαίνει παρά αν το ξεχάσεις. Η δύναμη ενός παρατημένου μετάλλου, ενός υφάσματος ή ξύλου μου προσφέρει απέραντη συγκίνηση. Η πέτρα, η θάλασσα και ο μύθος αποτέλεσαν τα υλικά για να ονειρεύομαι. Οι ήρωές μου μοιάζουν να είναι αληθινοί και άλλοι μπορούν να δώσουν ελπίδα». Με αυτά τα λόγια ο Ρεθεμνιώτης γλύπτης Βαγγέλης Τερζής εισάγει το κοινό στην έκθεσή του. Η έκθεση, με τίτλο «Modern Art Comics Sculptures», της οποίας τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Κυριακή, λειτουργεί στην αίθουσα του Πυροβολικού, στο Φρούριο της Φορτέτζας, και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου.
Ο Βαγγέλης Τερζής πιστεύει πολύ στη δύναμη των άχρηστων υλικών. Μέταλλο, χαρτί, δέρμα, ξύλο, οτιδήποτε ανακυκλώσιμο, είναι τα υλικά με τα οποία δουλεύει, καταφέρνοντας να τα κάνει όχι μόνο έργα τέχνης, αλλά και να τους δώσει ζωή.
Διακοσμητικά χώρου, φωτιστικά, πίνακες ζωγραφικής, παιδικοί ήρωες που φαντάζουν έτοιμοι να μιλήσουν, να γελάσουν, να παίξουν. Έργα μεγάλα ή μικρά, πάντα με τη δική του «πινελιά», το δικό του ξεχωριστό στίγμα, από την προσωπική του οπτική γωνία, λαξευμένα με πάθος, φαντασία και αγάπη. Τα έργα που βρίσκονται στην έκθεση αυτή αποτελούν δουλειά περίπου 8-10 χρόνων.
Ένα από τα έργα που αποκλείεται να μην προσέξει κάθε επισκέπτης της έκθεσης, είναι ο τρισδιάστατος πίνακας ζωγραφικής της Μόνα-Λίζα, με τον τίτλο «Αιώνια Κυρία». Ο κ. Τερζής με το έργο αυτό θέλει να δείξει ότι η Μόνα Λίζα είναι ζωντανή, τοποθετώντας κάποια λαξευμένα «ανθρωπάκια», όπως αναφέρει, να ανακατασκευάσουν την καρδιά της.
Όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Τερζής στα Ρ.Ν.: «Έχω δώσει την ψυχή μου σε όλα τα έργα. Έμπνευση αντλώ από τους παιδικούς ήρωες, από την καθημερινότητα… Μερικές φορές βλέπω παιδάκια να παίζουν και μου αρέσει όλο το σκηνικό και έτσι φτιάχνω κάτι αντίστοιχο. Όλα τα έργα θέλουν αρκετή δουλειά, αλλά αυτό που μετράει, πιστεύω, είναι το αποτέλεσμα και όχι ο χρόνος που έχω αφιερώσει σε ένα έργο. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε πολύ όμορφα και καλώ τον κόσμο να έρθει να δει τη δουλειά μου».
Να σημειωθεί ότι η «Modern Art Comics Sculptures», είναι η δεύτερη έκθεση του καλλιτέχνη. Η πρώτη, είχε τίτλο «Ανεξίτηλες Μορφές».