Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του, πραγματοποίησε και φέτος το «Επιστημονικό του ταξίδι» σε καταξιωμένα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Ευρώπης.
Έτσι μετά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) της Γενεύης και το Κέντρο Διαστήματος και Αεροναυπηγικής (DLR) του Βερολίνου σειρά είχε το Κέντρο Laser-Πλάσματος και Διαστήματος (Rutherford Appleton Laboratory) στην Οξφόρδη του Λονδίνου.
Με την βοήθεια του διευθυντή του Κέντρου Πλάσματος και Laser (CCPL) που έχουμε την τύχη και τιμή να εδρεύει στο Ρέθυμνο, κ. Μιχάλη Ταταράκη, κλείστηκε λοιπόν μία σχολική επίσκεψη – ξενάγηση στο σημαντικότατο αυτό Ερευνητικό Κέντρο, με σκοπό τον εμπλουτισμό γνώσεων, τη συλλογή παραστάσεων αλλά κυρίως την «μύηση» των νεαρών μαθητών στον κόσμο της Έρευνας και των πλέον πρόσφατων Τεχνολογικών επιτευγμάτων της Επιστημονικής Κοινότητας.
Έτσι 25 μαθητές του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από 3 διδάσκοντες καθηγητές τους, ξεναγήθηκαν σε ενδιαφέροντα επιστημονικά πεδία, όπως η Ιατρική, η καθαρή Ενέργεια και το Περιβάλλον, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η νανοτεχνολογία, η τεχνολογία των υλικών, η αποκατάσταση αρχαιολογικών μνημείων και έργων τέχνης κλπ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην μελέτη των παραπάνω πεδίων έχει συμβάλει αποφασιστικά ο επιταχυντής δέσμης πρωτονίων ISIS, ο οποίος κτυπώντας πάνω σε ένα στόχο βαρέων μετάλλων δημιουργεί δέσμες νετρονίων και μιονίων, οι οποίες με τη σειρά τους μας δίνουν μοναδικές πληροφορίες για τις ιδιότητες των υλικών σε ατομική κλίμακα.
Ακόμα το RAL Space έχει πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας σε διαστημικά προγράμματα, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 210 αποστολές στο διάστημα. Οι ειδικοί εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των αποστολών. Από την σύλληψη νέων ιδεών για μελλοντικές αποστολές μέχρι την ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών οργάνων αλλά και την παροχή δοκιμών λειτουργίας οργάνων των διαστημοπλοίων, καθώς και την επεξεργασία και την ανάλυση δεδομένων από επίγειες εγκαταστάσεις.
Τέλος, η κεντρική μονάδα Laser (CLF) στο εργαστήριο STFC Rutherford Appleton είναι μία από τις κορυφαίες μονάδες λέιζερ στον κόσμο που παρέχει στους επιστήμονες ένα ασύγκριτο φάσμα τεχνολογίας αιχμής.
Οι ευρείες εφαρμογές λέιζερ περιλαμβάνουν πειράματα στη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, την επιτάχυνση των υποατομικών σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες, τη διερεύνηση χημικών αντιδράσεων και τη μελέτη βιοχημικών και βιοφυσικών διεργασιών.
Υπενθυμίζουμε ότι το Rutherford Appleton στο Oxfordshire, υποστηρίζει μια πολύ μεγάλη και ποικίλη εθνική και διεθνή κοινότητα με περισσότερους από 2.000 επιστήμονες.
Όμως το ταξίδι στον χώρο της Φυσικής δεν σταμάτησε εδώ αλλά συνεχίστηκε σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Royal Holloway, στο οποίο είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε σε ένα masterclass σωματιδιακής Φυσικής, το οποίο λάμβανε μέρος στις εγκαταστάσεις του, τις μέρες εκείνες.
Η επιβλητικότητα του Βικτωριανού κτιρίου, οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των πύργων του, οι εσωτερικές αυλές και το μυστηριακό κλίμα των διαδρόμων του έδεσαν καταλυτικά με τις διαλέξεις-παρουσιάσεις καταξιωμένων επιστημόνων σχετικά με την Πυρηνική Φυσική και τα συμπεράσματα των πειραμάτων που διεξάγονται στο CERN.
Παράλληλα οι προβλεπόμενες επισκέψεις στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Επιστημών και Βρετανικού (γλυπτά του Παρθενώνα) έδρασαν συμπληρωματικά με τις αντίστοιχες των προηγούμενων ημερών.
Σε κάθε περίπτωση οι πολλαπλές εμπειρίες και παραστάσεις των μαθητών, χωρίς καμία αμφιβολία, θα λειτουργήσουν σαν πηγή έμπνευσης και επαναστοχασμού για την μελλοντική κοινωνική ζωή τους αλλά και την επιλογή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.
Ο αρχηγός-οργανωτής της εκδρομής Βαγγέλης Άλτας και οι συνοδοί καθηγητές, Γιάννης Καρφάκης και Αλεξάνδρα Δεβεράκη