Ο έρωτας, η αγάπη, το πεπρωμένο, η δόξα, η σχέση του παρόντος με το παρελθόν, περίεργες συμπτώσεις και καλά κρυμμένα μυστικά, συνθέτουν την ιστορία των πέντε ηρώων του νέου βιβλίου της Γαλανού με τίτλο «Όταν φεύγουν τα σύννεφα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διόπτρα». Ένα μυθιστόρημα που κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα του όχι μόνο εξ αιτίας του συγγραφικού ύφους της κυρίας Γαλανού που είναι γνωστό, όχι μόνο λόγω της πλοκής και των χαρακτήρων των ηρώων, αλλά και για τα δυνατά μηνύματα που περνάει η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της.
«Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;», αναρωτιέται η συγγραφέας που στις σελίδες του βιβλίου περιγράφει τους πέντε ήρωές της, οι οποίοι ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. «Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο. Όταν φεύγουν τα σύννεφα έρχεται η δικαίωση, η λύτρωση και το καλό υπερτερεί του κακού», λέει η ίδια.
Η Άννα Γαλανού βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ρέθυμνο, όπου στο βιβλιοπωλείο «Κλαψινάκης» έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της, ενώ ή ίδια είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το αναγνωστικό κοινό της πόλης που βρέθηκε στον χώρο της εκδήλωσης.
Η συγγραφέας μίλησε στα «Ρ.Ν.» για το νέο της βιβλίο, μια αισθηματική ιστορία που εξυμνεί την αληθινή αγάπη. «Έχουμε συνολικά πέντε ήρωες. Τη μάνα, την κόρη, τον σύζυγο της κόρης και την ερωμένη του συζύγου. Αυτοί οι τέσσερις εμπλέκονται σε ένα μυστικό που κρατά η μάνα της κόρης και αφορά την αυτοκτονία του άντρα της όταν η κόρη τους ήταν ακόμα αγέννητη. Η μόνη που ήξερε το μυστικό ήταν η μάνα. Προχωρώντας το βιβλίο βλέπουμε ότι όλοι οι ήρωες μπλέκονται στο γαϊτανάκι αυτής της αυτοκτονίας, εκτός από τον πέμπτο ήρωα-ένα σύγχρονο επιχειρηματία, ο οποίος του αρέσει να ονειρεύεται, να σκέφτεται ρομαντικά και ο οποίος ψάχνει την αληθινή αγάπη. Στον ήρωα αυτό έχω δώσει μια εξιδανικευμένη μορφή, γιατί ήθελα να ξεφύγουμε λίγο από το τετριμμένο, το καθημερινό που είθισται να συναντάμε. Τον ήρωα αυτόν τον έχρισα και αφηγητή.
Σε πρώτο πρόσωπο, περιγράφει γεγονότα και καταστάσεις οι υπόλοιποι 4 ήρωες δεν έχουν σκοπό να αποκαλύψουν εύκολα στον αναγνώστη, κάτι που το κάνει ο ίδιος σε τρέχοντα χρόνο. Ο ήρωας αυτός είναι επιχειρηματίας, ερωτευμένος με την κόρη την οποία όμως θεωρεί ένα ανέφικτο στόχο, καθώς πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μια γυναίκα τόσο λαμπερή και προβεβλημένη να ασχοληθεί μαζί του. Δεν είναι όμως το θέμα μου αυτό. Το θέμα μου είναι τι ψάχνει αυτός ο άνθρωπος, και ο τρόπος που γυρνάει γύρω από κάποια πράγματα. Και είναι και ο καταλύτης στον μύθο της ιστορίας, διότι αποκαλύπτει στο τέλος με τον δικό του τρόπο, με ηρεμία όλα αυτά που οι υπόλοιποι κρύβουν.
Ο αναγνώστης στο τέλος του βιβλίου εισπράττει δικαιοσύνη, και κάθαρση, όπως σε όλα μου τα βιβλία. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, αυτό για το οποίο έχει αγωνιστεί. Η πεποίθησή μου σαν άνθρωπος είναι ότι δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Κάποιοι έχουν αγωνιστεί για τα ιδεώδη, για τα ιδανικά και άλλοι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Επίσης ο αναγνώστης εισπράττει αγνά συναισθήματα αληθινής αγάπης και όχι τον ενθουσιασμό του έρωτα ή το φανταχτερό της καθημερινότητας», ανέφερε η κυρία Γαλανού.
Μιλώντας για τους χαρακτήρες των ηρώων της, η συγγραφέας τόνισε ότι προσπάθησε αρκετά να διεισδύσει στην ψυχή τους και να φέρει στο φως τις σκέψεις και τη λογική με την οποία κατέληξαν σε συγκεκριμένες επιλογές, κάποιες εκ των οποίων ήταν λαθεμένες. Η διαδικασία αυτή, όπως επεσήμανε, ήταν μεν δύσκολη, ωστόσο αποκάλυψε την αλήθεια των ηρώων της.
«Εκείνο που προσπάθησα να κάνω και νομίζω ότι το πέτυχα αυτό, είναι να κάνω ένα ψυχογράφημα σε πέντε χαρακτήρες ανθρώπων και όχι μια απλή περιγραφή. Καμιά φορά εμείς οι συγγραφείς παρασυρόμαστε από τον ρυθμό της ιστορίας, τον μύθο, τη μυθοπλασία, τους ήρωες και περιγράφουμε επιφανειακά την καθημερινότητα, τις καταστάσεις -και ‘γω το ‘χω κάνει αυτό, αν και πάντα μπαίνω λίγο πιο βαθιά, αλλά στο συγκεκριμένο βιβλίο μπήκα πολύ βαθιά. Πραγματικά έφτασα μέχρι το κόκκαλο στον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου στο τί είναι αυτό που τελικά επηρεάζει τη ζωή μας, γιατί φτάνουμε να κάνουμε λάθος επιλογές, γιατί φτάνουμε να λέμε κάποια στιγμή ότι: «αυτό έπρεπε να γίνει έτσι, αλλά αφού έγινε έτσι ας το παλεψω» και τελικά το παλεύει λάθος. Αυτό το πράγμα έχω κάνει, έχω παίξει λίγο με τους χαρακτήρες του βιβλίου, τα συναισθήματά τους, με την προοπτική τους. Βγήκαν πράγματα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το ένα ήταν ο φόβος τον οποίο θα χαρακτήριζα ανασταλτικό παράγοντα για τον κάθε άνθρωπο, η λάθος επιλογή – ο λάθος επαγγελματικός δρόμος που ακολουθούμε καμιά φορά είτε από ανάγκη είτε επειδή έχει ένα παραπάνω φως, λάμψη ή για άλλους λόγους. Βγήκε επίσης το ζήτημα της υπερπροστασίας των γονιών. Ένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώνει κλεισμένο σε ένα «χρυσό κλουβί». Πρέπει να του αφήνουμε ένα βαθμό ελευθεριότητας για να «σπάσει και τα μούτρα του» κάποια στιγμή, ώστε να δει και την άλλη όψη του νομίσματος», ανέφερε.
Σε σχέση με τον τίτλο του βιβλίου, η συγγραφέας εξήγησε ότι πρόκειται για το «κεντρικό σημείο» του μυθιστορήματός της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προκύπτουν πολλά σύννεφα που σημαίνουν προβλήματα, δυσκολίες, σκιές. Όταν φεύγουν τα σύννεφα, αν είναι νύχτα βγαίνει ένα όμορφο φεγγάρι, μια αστροφεγγιά και αν είναι μέρα έχουμε ένα λαμπερό ήλιο. Όταν φεύγουν τα σύννεφα έρχεται η ελπίδα, η κάθαρση, η δικαιοσύνη. Αγνά συναισθήματα ανατέλλουν. Όλα αυτά βοηθούν τους ανθρώπους να βγάλουν από μέσα τους ωραία πράγματα, μια θετική ενέργεια που εκπέμπουν στο σύμπαν και το σύμπαν κάποια στιγμή τους το ανταποδίδει απλόχερα. Είναι ο νόμος της φύσης.
Η δύναμη του έρωτα και η προαιώνια πάλη του καλού και του κακού
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο φιλόλογος και Δρ του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλης Καμπανάκης και ο εκπαιδευτικός Στέλιος Μπαγουράκης.
Ο κ. Καμπανάκης, που ανέγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το νέο αυτό συγγραφικό έργο της Άννας Γαλανού, είπε: «Το βιβλίο αυτό έχει ό,τι μπορεί κανείς να ζητήσει σε ένα λογοτεχνικό κείμενο. Και πλοκή και λογοτεχνικότητα, και περιγραφές μπορεί να ικανοποιήσει τον πιο άπειρο και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχογράφηση των ηρώων, φτάνει σε επίπεδο ψυχαναλυτικής προσέγγισης, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις, τις ενέργειές τους και από αυτή την άποψη, διαφέρει πολύ από τα άλλα βιβλία της Άννας που είχαν μια πολύ καλή περιγραφικότητα και συγκλονιστική πλοκή, αλλά εδώ έχουμε αυτή τη συγκλονιστική ψυχανάλυση που την ανεβάζει σε ένα άλλο επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα του βιβλίου, αυτά έχουν να κάνουν με τη δύναμη του έρωτα, η προαιώνια πάλη του καλού και του κακού και η επικράτηση του καλού, υπάρχει τραγικότητα ότι το κακό τιμωρείται πάνω που γυρίζει στον δρόμο της αρετής. Ο έρωτας εξυμνείται με τα πιο φωτεινά χρώματα και όλα τα μυθιστορήματα της Άννας αποθεώνουν τον έρωτα. Σε κάποια σημεία του βιβλίου μιλάμε για λογοτεχνική τελειότητα, ενώ στο τέλος έχουμε την κάθαρση αλλά και την δικαιολογητικότητα, γιατί ακόμα και οι ανήθικοι ήρωες δικαιολογούνται για την ανηθικότητά τους και τιμωρούνται για αυτήν. Παρ όλα αυτά, -η Άννα το κάνει αυτό σε όλα της τα βιβλία- το καλό επικρατεί και το κακό τιμωρείται στο τέλος».
Ο εκπαιδευτικός Στέλιος Μπαγουράκης μίλησε για τη συγγραφέα, αλλά και για το βιβλίο της, δηλώνοντας ότι είναι ένα ψυχογράφημα πέντε πρωταγωνιστών, αφού η συγγραφέας καταφέρνει να διεισδύσει στην ψυχή τους και να περιγράψει τις πιο κρυφές τους σκέψεις, φέροντας στο τέλος για όλους τη δικαίωση. Ειδικότερα, είπε: «Για μένα το βιβλίο αυτό είναι από τα καλύτερα της Άννας Γαλανού, αν και όλα όσα έχει γράψει μέχρι σήμερα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό όμως έχει το κάτι άλλο. Και γλωσσικά είναι διαφορετικό και επίσης πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο. Χρησιμοποίει μια γλώσσα, πότε στον ενεστώτα, πότε στον αόριστο, πότε αφηγείται ο ένας πότε ο άλλος. Όλα αυτά είναι πράγματα που δεν τα συναντά κανείς εύκολα σε ένα βιβλίο. Η ουσία είναι ότι πέντε πρόσωπα μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι της μοίρας και κρύβουν όλοι ένα μυστικό και δεν το ξέρουν. Δεν γνωρίζουν τη μεταξύ τους σχέση. Τελικά η Άννα τα καταφέρνει. Φέρνει τη δικαιοσύνη, τη λύτρωση και ικανοποιεί στο τέλος τον αναγνώστη. Είναι ένα ψυχογράφημα μπορώ να πω, ένα ψυχογράφημα πέντε ανθρώπων που πραγματικά η Άννα μπορεί και διεισδύει μέσα στην ψυχή τους και μας δίδει μηνύματα όμορφα».