Η σχεδιαζόμενη μεταστροφή των ευρωεκλογών σε ψηφοδοσία προσώπων, όπως φαίνεται θα αποτελέσει θετική εξέλιξη. Και τούτο για λόγους πέραν του γνωστού «δημοκρατικού» επιχειρήματος.
Ειδικότερα, θα αποτελέσει πλήγμα σε μια ακόμη στρεβλή, πλην σχετικώς παγιωμένη, αντίληψη της ψήφου των ευρωεκλογών σαν ψήφου διαμαρτυρίας. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση, ανάδειξη του αυτοτελούς ρόλου και της αξίας τους και ευρύτερη συνειδητοποίηση της ευρωπαϊκής θέσης της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλει σε κάποιο είδος πολιτικού διαφωτισμού. Επειδή η ψηφοδοσία προσώπων θα τις εξισώσει, διαδικαστικά, με τις εθνικές εκλογές, κάτι που θα επιδράσει στη συνέχεια και στην ουσιαστική αναβάθμισή τους.
Η σημαντικότερη πάντως συνέπεια της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι εκείνη που μπορεί να απορρεύσει μέσα από την εξάπλωση της αξιολόγησης προσώπων από τον ελληνικό λαό, δηλαδή από τη μεγαλύτερη συμμετοχή του σε διαδικασίες διάγνωσης της ανθρώπινης ποιότητας υποψήφιων δημόσιων λειτουργών. Διότι είναι βέβαιο ότι τα κριτήρια του κόσμου κατόπιν της ψυχρολουσίας της κρίσης θα αλλάξουν, στην κατεύθυνση πάντα μιας αυστηρότερης και στοχευμένης αξιολόγησης. Επειδή η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείγματα προσώπων που, αν δεν είχαν εκλεγεί, ο ρους της οπωσδήποτε θα ήταν διαφορετικός.
Σίγουρα το πρότυπο του ηγετιστή-εγωπαθούς δημόσιου λειτουργού, που δίνει προβάδισμα σε προσωπικές του βλέψεις και καταχράται την εξουσία του, δεν γίνεται να έχει πέραση πια. Ο εξοβελισμός αυτού του ελληνότυπου σημαίνει επανάσταση κατά του ατομικιστικού και αντικοινωνικού DNA μας. Το αισθητήριο του λαού θα βαίνει οξυνόμενο. Όχι απλά εξαιτίας του παρελθόντος, αλλά κυρίως από την αδήριτη ανάγκη να επιβιώσει μελλοντικά.
Απαραίτητος λοιπόν ο εθισμός του στην ανίχνευση και τη διάγνωση της ανθρώπινης ποιότητας, σε μια βαθύτερη ματιά στο προφίλ κάθε επίδοξου δημόσιου λειτουργού. Δεν είναι αναγκαία η αλίευση αρίστων, αλλά ο εξοβελισμός αχρήστων: ο ευτελισμός του κράτους έχει προ πολλού υπερβεί κάθε όριο. Και το μέλλον θα είναι αμείλικτο!
*Ο Παρασκευάς Μαμαλάκης είναι δικηγόρος