Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το οποίο απειλείται με λουκέτο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοί του.
Ο αυξημένος αριθμός συνταξιοδοτήσεων αρκετών εκ των οποίων πρόωρων από την μια και από την άλλη η επικείμενη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας για εκατό από τους 272 συνολικά εργαζόμενους του ιδρύματος οδηγούν το Ινστιτούτο σε αδυναμία λειτουργίας, τονίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στην Κρήτη το προσωπικό ανέρχεται σε 15 άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα ανήκουν στην κατηγορία της επικείμενης εφεδρείας και οι τρεις εργάζονται στο παράρτημα του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, σήμερα, συζητείται στη βουλή η απόσυρση της διάταξης της τροπολογίας, που αφορά στην εφεδρεία των 100 εργαζομένων. Αν η απόσυρση δεν ψηφιστεί τότε το Συνδικάτο Εργαζομένων είναι αποφασισμένο να εντείνει τον απεργιακό του αγώνα, διεκδικώντας όχι μόνο την μη εφαρμογή του μέτρου αλλά προσλήψεις προσωπικού ειδικοτήτων για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να συνεχίσει το ερευνητικό και όχι μόνο έργο του.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΙΓΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως εκτός από την αδυναμία λειτουργίας του Ινστιτούτου λόγω έλλειψης προσωπικού κινδυνεύουν να χαθούν ευρωπαϊκά χρήματα ύψους 9 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί για την υλοποίηση εννέα συνολικά έργων σε όλη την Κρήτη, τα οποία όμως χωρίς το απαραίτητο προσωπικό δεν μπορούν να συνεχιστούν: «Υπάρχει κωλυσιεργία με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Έργα που έχουν ξεκινήσει, όμως, λόγω έλλειψης προσωπικού σε καίριες ειδικότητες δεν μπορούν να συνεχιστούν. Αν βγουν σε εφεδρεία και άλλοι εργαζόμενοι σημαίνει ότι τα έργα θα σταματήσουν και τα χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί θα επιστρέψουν στην κοινότητα. Αναφέρομαι σε έργα εθνικής κλίμακας, που αφορούν και στην Κρήτη. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον του φορέα που επί εξήντα χρόνια συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου. Σήμερα, συζητείται στη βουλή μια τροπολογία, προκειμένου να σταματήσει το καθεστώς εφεδρείας σε 100 από τους 270 συνολικά εργαζόμενους που έχουν απομείνει στο ΙΓΜΕ. Η ανασφάλεια, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη στήριξη του φορέα έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην συνταξιοδότηση ακόμα και σε πρόωρη, δεδομένου ότι πλέον με πολύ μεγάλη δυσπιστία δέχονται τις δηλώσεις κυβέρνησης και διοίκησης για το Ινστιτούτο. Στην Κρήτη το ΙΓΜΕ έχει αποδείξει κυρίως με τις έρευνες στα νερά τον αναντικατάστατο ρόλο του. Από ότι φαίνεται η πολιτική ηγεσία προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις στην τρόικα για 12.500 νέες διαθεσιμότητες μαζί με όλα τα ΝΠΙΔΔ έχει βάλει στο στόχαστρο και το ΙΓΜΕ. Εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας στο βαθμό που το Ινστιτούτο δεν ενισχυθεί με νέο προσωπικό, που απαιτούν τόσο οι υπεύθυνοι των έργων όσο και η Διοίκηση, προκειμένου να έρθει σε πέρας το έργο των 9 εκ. ευρώ ΕΣΠΑ, που έχει αρχίσει να εκτελείται. Σημαντικός παράγοντας είναι η πρόσληψη προσωπικού ειδικοτήτων άμεσα. Βρίσκουμε νέα κοιτάσματα με μεγάλο ενδιαφέρον στην Β. Ελλάδα, που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν γιατί δεν υπάρχουν πλέον τρυπανιστές για παράδειγμα και το προσωπικό προσπαθεί να τα φέρει σε πέρας. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σε αυτή την πολιτική, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Θα συναντηθούμε και με τις τοπικές αρχές για μια ακόμα φορά διεκδικώντας τη στήριξή τους».
Ο κ. Δημήτρης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων και εργοδηγός τα τελευταία 30 χρόνια ανέφερε: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας θα μειωθεί τόσο πολύ το προσωπικό, που δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτά τα έργα αφενός αλλά ούτε και να λειτουργήσει ουσιαστικά αφετέρου».