Την ευκαιρία να μεταφέρουν στους φορείς της πολιτείας τις απόψεις τους όσον αφορά στη σωστή διαχείριση αλλά και στους τρόπους εξοικονόμησης του νερού είχαν χθες οι Ρεθεμνιώτες, μέσω της κάλπης που στήθηκε στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων από μέλη του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες», που υλοποιεί το Δίκτυο σε συνεργασία με την Ένωση Δ.Ε.Υ.Α. σε δέκα πόλεις της Ελλάδας, το οποίο έχει ως πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο.
Τα μέλη του Δικτύου Μεσόγειος SOS έστησαν μια κάλπη στο κέντρο της πόλης και μοίραζαν «ψηφοδέλτια» με ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον βαθμό ευαισθητοποίησης των πολιτών στα θέματα της εξοικονόμησης του πόσιμου, αστικού νερού, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιοχές τις οποίες διαμένουν. Ανάμεσα σε αυτούς που «ψήφισαν» και η 53χρονη Ελένη Παπαδάκη, η οποία εξέφρασε την αγωνία της αναφορικά με το πρόβλημα της σωστής διαχείρισης του νερού.
«Τώρα ακόμη δεν έχουμε πρόβλημα με το νερό αλλά σε μερικά χρόνια τι θα γίνει αν δεν το προσέξουμε όλοι μας. Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερώνεται και πολύ καλά κάνουν και μας ευαισθητοποιούν με δράσεις σαν κι αυτή. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κατάχρηση στο νερό. Εντάξει να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, αλλά όχι να σπαταλούμε έτσι χωρίς λόγο» τόνισε η ίδια.
Το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Δικτύου Μεσόγειος SOS κ. Βαγγέλη Κουκιάσα, στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των πολιτών αλλά και των φορέων σχετικά με τη χρήση του νερού. «Η συνεργασία που έχουμε τόσο με την Ένωση όσο και με τις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α. είναι πάρα πολύ καλή, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα μαζί τους, διαφωνούμε πάρα πολλές φορές, ο καθένας έχει να παίξει το δικό του διακριτικό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Διαφωνούμε πολλές φορές μαζί τους όσον αφορά τα ζητήματα τιμής του νερού κι αν νομίζετε ότι θεωρούμε πως το νερό είναι ακριβό, μάλλον κάνετε λάθος. Θεωρούμε ότι το νερό στη χώρα μας είναι πάρα πολύ φθηνό, ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη τιμολογιακή πολιτική, σύμφωνα με την οποία το τιμολόγιο θα πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με την κατανάλωση κι όχι το αντίθετο» επισήμανε ο κ. Κουκιάσας.
Από την πλευρά της η διαχειρίστρια του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες» Άννα Μπατζέλη υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα θα γίνει πιλοτικά σε δέκα πόλεις σε όλη την Ελλάδα και το Ρέθυμνο, είναι ο πρώτος μας σταθμός. Στόχος είναι από τη μία η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αναφορικά με το πόσιμο νερό και τα ζητήματα της εξοικονόμησής του και από την άλλη να χτιστούν γέφυρες μεταξύ των τοπικών Δ.Ε.Υ.Α., των πολιτών και άλλων φορέων. Η πρώτη μας δράση αφορά τη διαβούλευση των φορέων που ασχολούνται με το νερό, με τις Ενώσεις Πολιτών και μέσω αυτής της διαδικασίας θα τεθούν τα προβλήματα και θα δοθούν ίσως και κάποιες λύσεις. Επίσης σημαντική είναι η δράση που αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση για τα παιδιά, έχουμε ξεκινήσει στο Ρέθυμνο επισκέψεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης και μέχρι αύριο (σήμερα) που θα βρισκόμαστε στην πόλη θα έχουνε ενημερωθεί περί τα 1.150 παιδιά. Επίσης έχουμε δράσεις για την εκπαίδευση των στελεχών των Δ.Ε.Υ.Α. που αφορά ζητήματα επικοινωνίας, για το πως μπορούν δηλαδή τα στελέχη να επικοινωνούν τη δουλειά τους καλύτερα προς τους πολίτες και για το πως θα μπορούν να αναπτύξουν οι ίδιοι τα δικά τους προγράμματα. Η τελευταία μας δράση έχει να κάνει με μια διαδραστική ενημέρωση δρόμου κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώνουμε τους πολίτες σχετικά με το πρόγραμμα, όπου και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να μας θέσουν ζητήματα με το νερό της πόλης τους».
Τη στήριξή του στις δράσεις του Δικτύου Μεσόγειος SOS εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε χθες με αφορμή τις δράσεις του Δικτύου. «Ξέρετε ότι στην Ελλάδα κάνουμε σπατάλη νερού. Το νερό θα πρέπει να είναι ακριβό για εκείνους που δεν το σέβονται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό θα επικοινωνήσει με τα παιδιά μας, ώστε να μπορέσουμε να γλιτώσουμε τόνους νερού που άσκοπα χύνεται και σε δημόσιους χώρους και στα σχολεία αλλά και στα σπίτια μας με μια σωστή πολιτική και μια σωστή ενημέρωση. Το πρόγραμμα αυτό μας αφυπνίζει, μας ενημερώνει, μας προειδοποιεί και μας κάνει όλους να σκεφτούμε ότι πραγματικά αυτόν τον φυσικό πόρο θα πρέπει να τον σεβόμαστε για να τον έχουμε. Εμείς σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε σε αρχική φάση 100 μειωτήρες νερού στα σχολεία για την εξοικονόμηση του νερού» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού
Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου με αφορμή το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες» ο δήμαρχος του Ρεθύμνου χαιρέτισε την πρόσφατη θετική εξέλιξη που είχε το θέμα της αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού, τονίζοντας με δήλωσή του την ευτυχή κατάληξη που είχαν, όπως ισχυρίστηκε, οι πολυετείς προσπάθειες του Δήμου: «Το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού μας, όπως και της διαχείρισης της ιλύος είναι ένα έργο, που γίνεται ήδη στον Δήμο Ρεθύμνου και εξελίσσεται, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επειδή όμως, όπως ξέρουμε όλοι, κυρίως μετά την οικονομική κρίση δεν υπήρχε ουσιαστική συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος στη διαχείριση των δημοσίων έργων, το έργο αυτό πραγματικά πάει με πολύ αργούς ρυθμούς και ήταν υποχρεωτικό να πηγαίνει έτσι λόγω αδυναμίας του οποιουδήποτε αναδόχου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του έργου, σκεφτήκαμε εδώ και 2,5 χρόνια ότι θα πρέπει να αλλάξει φορέα χρηματοδότησης και να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ καλή, γιατί μετά από συναντήσεις επί συναντήσεων, από υποσχέσεις επί υποσχέσεων και δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων, από χρονοδιαγράμματα τα οποία ουδέποτε τηρήθηκαν, καταφέραμε τελικά να μπει η υπογραφή του υπουργού. Το έχουμε παλέψει πάρα πολύ αυτό το θέμα, το έχουμε δουλέψει επί πολύ καιρό, θεωρούμε ότι είναι μια καλή εξέλιξη για τον Δήμο μας, γιατί, αφού είναι χρήματα από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Έτσι λοιπόν θα έχουμε και την αναβάθμιση του βιολογικού που υπεγράφη και την υπόσχεση του υπουργού, την οποία δεν αμφισβητούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την υπογραφή και για το δεύτερο σκέλος της αναβάθμισης και της επεξεργασίας της ιλύος. Νομίζω λοιπόν ότι με ένα έργο δέκα εκατομμυρίων οπλίζεται και κατοχυρώνεται η Δ.Ε.Υ.Α. μας, ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε τα λύματα όλων των περιοχών».