Μια νέα φιλοσοφία για την τοπική αυτοδιοίκηση με λειτουργική και οικονομική αυτάρκεια και όχι «μπαλώματα» και προσωρινές λύσεις, ζήτησε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο πρόεδρος των ΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου στη διάρκεια συνάντησης με βασικό αντικείμενο την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, την αποψίλωση του προσωπικού και το βάρος που καλούνται να σηκώσουν για τις τοπικές κοινωνίες, σε συνδυασμό με την μείωση των κρατικών πόρων, βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης στην οποία ήταν παρόντες, ο δήμαρχος Σπάρτης, ο πρόεδρος των εργαζομένων των ΔΕΥΑ της χώρας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σπάρτης.
Ο Γιώργος Μαρινάκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε στον αρμόδιο υπουργό την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Δήμων με προσωπικό, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ να απορροφηθούν από τους Δήμους, και να επιφορτιστούν θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρινάκης, ανέφερε: «Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια άποψη σχετικά με την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα. Δεσμεύτηκα να στείλω τις επόμενες μέρες και ένα κείμενο που έχω ήδη ετοιμάσει, όπου διαφαίνεται ποιες είναι οι θέσεις μας και όπου καταδεικνύεται η αναγκαιότητα όχι να αποψιλωθεί η αυτοδιοίκηση, αλλά να ενισχυθεί με προσωπικό. Παράλληλα, τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία που έχουν η ΔΕΥΑ, αλλά και τα άλλα νομικά πρόσωπα. Προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στο θέμα του προσωπικού. Παράλληλα, στην συνάντηση αναφέρθηκα στη φημολογία ότι ενδεχομένως να απορροφήσουν οι Δήμοι το προσωπικό των ΔΕΥΑ. Θέλαμε να προλάβουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κομμάτι που αφορά την διαχείριση στα θέματα του περιβάλλοντος. Τα θέματα αυτά πρέπει να μείνουν στο δημόσιο τομέα και γι’ αυτό το λόγο συστήθηκαν οι ΔΕΥΑ. Για το θέμα των πόρων θα έπρεπε κανονικά το υπουργείο να καταθέσει μια συνολική πρόταση για το πως βλέπει την αυτοδιοίκηση, ποιες είναι οι ευθύνες, ποιες οι αρμοδιότητες, ποιοι είναι οι πόροι και ποιο το αναγκαίο προσωπικό και τότε θα διαπίστωναν όλοι πόση δουλειά γίνεται από την αυτοδιοίκηση, ποσό βάρος σηκώνει και πως αυτό είναι δυσανάλογο από αυτό που της έδωσαν».
Αντιδράσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου
Στο περιθώριο της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό, ο δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Εξέφρασα την πλήρη αντίθεσή μου στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και μάλιστα μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του νόμου. Θεωρούμε ότι αυτό που λειτουργεί σε κάθε Δήμο είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν μια συνοχή και συνολική αντίληψη. Υπάρχει συντονισμός. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να είναι συμβούλιο προσωπικοτήτων που δεν έχουν καμία συνοχή μεταξύ τους. Ούτε ο δήμαρχος μπορεί να είναι ξεκομμένος από την ομάδα του.
Υπάρχει ένας προβληματισμός στο υπουργείο, αλλά θεωρώ ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική».
Έγκριση επιχορήγησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ΝΠΔΔ
του Δήμου Ρεθύμνου
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, οι διαδικασίες για την επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου, προκειμένου να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 285.000 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που εκκρεμούν με δικαστικές αποφάσεις προσωπικού και εφάπαξ καθαριστριών: «Πιστεύω ότι είναι θέμα ημερών για να πληρωθούν. Έχουμε πάρει έγκριση και είμαστε στο τελικό στάδιο και να πιστωθούν οι λογαριασμοί», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.