Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησε χθες το νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς οι εργαζόμενοί του συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Από νωρίς το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος και είχαν αναρτήσει πανό, διεκδικώντας δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, αλλά και αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Γιατροί και εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειάς, τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και υγειονομικών υλικών, αντιδρώντας παράλληλα και για τον οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος για τον οποίο επανέλαβαν τις σοβαρές αδυναμίες του.
Στο πλευρό τους ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και των συνταξιούχων. Ωστόσο, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προσωπικού και δεν παραβρέθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι κυβερνήσεις των μνημονίων οδηγούν τη δημόσια υγεία σε αργό θάνατο και μαζί της οδηγούν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η «ψυχή» της δημόσιας υγείας, εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν εξαντλήσει προ πολλού τα αποδεκτά όρια ασφαλείας. Η εξοντωτική υπερεργασία, οι σοβαρότατες ελλείψεις σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση του κόσμου που έχει τώρα περισσότερο ανάγκη από ποτέ την δημόσια υγεία, δημιουργούν ένα πλαίσιο λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων. Στο Ρέθυμνο το πρόβλημα είναι εντονότερο γιατί πάντα είχαμε σοβαρές ελλείψεις. Ο οργανισμός του νοσοκομείου που παρουσίασε το υπουργείο απαξιώνει και υποβαθμίζει το νοσοκομείο και δημιουργεί συνθήκες για την μετατροπή του σε μεγάλο Κέντρο Υγείας. Οι ρεθεμνιώτες και πάλι καλούνται να υπερασπίσουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά τη δημόσια υγεία και το νοσοκομείο του».
Από την πλευρά του ο γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων κ. Παναγιώτης Κοτσώνας τόνισε: «Βρισκόμαστε εντός αλλαγών στο υγειονομικό σύστημα που υπονομεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων στην περίθαλψη. Η υποχρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ τα οργανογράμματα των νοσοκομείων, οι απλήρωτες εφημερίες δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών».
Η Ολγα Αντωνουσάκη, εργαζόμενη του νοσοκομείου αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό των ανασφάλιστων, που όπως είπε, δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Το θέμα της δημόσιας υγείας αφορά και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που πια αγγίζει το 30% και αφορά τους ανασφάλιστους και που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία τους κλείνουν την πόρτα και αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Είναι αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία».
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο χώρο της υγείας, δεν είναι άλλο παρά πιστή εφαρμογή των νόμων του 2011 και του 2012, που ο τότε υπουργός υγείας Ανδρεάς Λοβέρδος ψήφισε με μεγάλη άνεση και ζήλο και που οι νέοι υπουργοί υγείας εφαρμόζουν μέχρι σήμερα, καταργώντας τμήματα, συγχωνεύοντας νοσοκομεία έχοντας διαλύσει ουσιαστικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη με το πρόσχημα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα ο οποίος δεν λειτουργεί στην πράξη, ούτε τις προδιαγραφές έχει ούτε προσωπικό, ούτε τα μέσα για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Στεφανάκης.
Στο πλευρό του προσωπικού του νοσοκομείου και ο πρόεδρος των συνταξιούχων Λευτέρης Κοτσαρίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε: «Οι συνταξιούχοι συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου, γιατί αυτό είναι προς όφελος και εμάς των ίδιων. Θέλουμε ένα νοσοκομείο σύγχρονο, που θα μας εξυπηρετεί και δεν θα μας ταλαιπωρεί».
Αντιπροσωπεία των υγειονομικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, Κώστα Ζαχαριά, βουλευτή Αρκαδίας, την Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτή Κιλκίς, τον Βασίλη Κυριακάκη, βουλευτή Φθιώτιδας, την Ιωάννα Γαϊτάνη, βουλευτή Ά Θεσσαλονίκης, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συμμετείχε στο χθεσινο μεγαλειώδες Πανελλαδικό Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο των ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ έξω από το υπουργείο Υγείας και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Στο περιθώριο του συλλαλητηρίου οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ δήλωσαν μεταξύ άλλων:
«H τραγικότερη συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών, είναι ο αποκλεισμός από τις υπηρεσίες υγείας μεγάλων ομάδων πληθυσμού που βιώνουν τη φτώχεια και βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι επειδή έχουν μείνει άνεργοι ή αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εάν δεν αλλάξει σήμερα κιόλας η πολιτική κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε υπονόμευση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και σε κατάρρευση όλων των βασικών δεικτών υγείας του πληθυσμού. Πρώτιστο μέλημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ, η δημιουργία ενός μεγάλου παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία, όλων και χωρίς καμία εξαίρεση των πολιτών της χώρας. Να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην έχει πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα, τις εξετάσεις και τα φάρμακα που έχει ανάγκη.»
Με αφορμή τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας Περάματος, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, πραγματοποίησε περιοδεία στο Πέραμα την περασμένη Τετάρτη. Σε σχετική ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων τα μέλη του ΠΑΜΕ αναφέρουν: «o ΕΟΠΥΥ έχει μετατραπεί σε «υγειονομική βόμβα» για το 95% των ασφαλισμένων, το Νοσοκομείο ιδιωτικοποιείται, το ΙΚΑ διαλύεται και τα Κέντρα Υγείας κλείνουν. Στόχος της συγκυβέρνησης και της ΕΕ είναι να περιορισθούν οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. O λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Χρειάζεται κοινός αγώνας των υγειονομικών με όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα, που να διεκδικεί και να βάζει στόχους πάλης την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι τι επιτρέπει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες με την μαζική τους οργάνωση και συμμετοχή, να μπουν μπροστά, μαζί με τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, για να παλέψουν «με νύχια και με δόντια», ώστε να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στη βαρβαρότητα του «όποιος έχει, θεραπεύεται», και στην προσπάθεια κλεισίματος του Κέντρου Υγείας Περάματος.»