Τα αιτήματα για στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, βρίσκονται πρώτα στη λίστα, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων, καθώς όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για απόλυση. Επίσης, δηλώνουν αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις αλλά και τις αλλαγές χρήσεις των νοσοκομείων, που προωθεί το υπουργείο Υγείας και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Την μικρή συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση αλλά και στην συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για χθες το πρωί, οι γιατροί και εργαζόμενοι την απέδωσαν στο ελάχιστο προσωπικό που ούτως ή άλλως, όπως τονίζουν, υπάρχει στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το νοσοκομείο Ρεθύμνου λειτουργεί καθημερινά με προσωπικό ασφαλείας».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης έκανε λόγο για κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, τονίζοντας πως ήδη τίθενται εκ νέου στο τραπέζι τα σενάρια συγχώνευσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου με αυτό των Χανίων: «Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου με τις τραγικές συνθήκες υποστελέχωσης που υπάρχουν, δουλεύουν καθημερινά σαν προσωπικό ασφαλείας. Δεν έχουν την δυνατότητα όχι μόνο άδεια και ρεπό να πάρουν, αλλά ούτε και να απεργήσουν. Εκείνο που έχει σημασία είναι η καθημερινή μαρτυρία που καταθέτουν οι εργαζόμενοι στην δημόσια υγεία για τις συνθήκες κατάρρευσης και εξυπηρέτησης των ασθενών και ειδικά των άνεργων και των ανασφάλιστων. Οι νέες απολύσεις, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία, αλλά και σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσω του ελέγχου του συστήματος σε εταιρίες, προδιαγράφουν ένα ζοφερό τοπίο. Το κράτος αποσύρεται σταδιακά από την συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του να προστατεύει την υγεία των πολιτών και η υγεία γίνεται αντικείμενο ασύδοτης κερδοσκοπίας από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας. Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι η πολιτική αυτή, έχει τραγικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία της χώρας μας, με αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα που θα καταγραφούν στο μέλλον, άλλα και που ήδη έχει καταγράψει θύματα και στους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, υποβαθμίζεται καθημερινά και δια της υποβάθμισης και της διολίσθησης συγχωνεύεται τμηματικά με το όμορο νοσοκομείο. Να θυμίσω ότι έχουν αναθερμανθεί τα σενάρια για δήθεν διοικητική συγχώνευση του νοσοκομείου μας με το νοσοκομείο Χανίων. Για μια ακόμα φορά καλώ τους Ρεθεμνιώτες σε επαγρύπνηση για να προστατέψουν τις δομές υγείας».
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καμιά διαθεσιμότητα δεν πρέπει να περάσει! Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί! Κανένας δεν περισσεύει και κανένα νοσοκομείο και ίδρυμα πρόνοιας. Αυτό που περισσεύει είναι η επιχειρηματική δράση στην υγεία, η εκμετάλλευση των ασθενών και του προσωπικού. Νοσοκομεία επιχειρήσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις είναι αδέρφια δίδυμα! Τα γεννάει η πολιτική που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη που στηρίζεται στα κέρδη. Αυτή η πολιτική γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αυτή η πολιτική δεν σταματά όποιος και αν είναι στη διακυβέρνηση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που στέλνει τους ασθενείς στο Καιάδα αν δεν έχουν να πληρώσουν και μας στην ανεργία!!! Αυτή η πολιτική γεννά τους μισθούς και τις συντάξεις ψίχουλα, γεννά τις αρρώστιες. Αυτή η πολιτική και οι φορείς της θα ανατραπούν από τη δύναμη των εργαζομένων από τη λαϊκή συμμαχία και από κανένα Σωτήρα. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν κέρδη και δικαιώματα. Κέρδη και υγεία! Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στον προθάλαμο των απολύσεων 2.500 εργαζόμενους στην υγεία. Γι’ αυτό καταργεί νοσοκομεία που δεν είναι «βιώσιμα», δηλαδή κερδοφόρα».
Εν τω μεταξύ χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε τη διαπίστωση ότι στη χώρα μας έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. «Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να συνεννοηθούμε για το καλό όλων μας. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή. Όσοι έχουν ειλικρινείς ανησυχίες για το ποιο είναι το σχέδιο και αν θα υπάρξουν ή όχι απολύσεις στον χώρο της υγείας, μπορούν να έρθουν να ενημερωθούν από εμένα προσωπικά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ξεκαθαρίζω, πάντως, ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Θα τους εξηγήσω τον μηχανισμό και τον χρονικό ορίζοντα. Οι καλόπιστοι είναι βέβαιο ότι θα πειστούν. Οι κακόπιστοι και όσοι θέλουν απλώς να κάνουν αντιπολίτευση, προφανώς, θα συνεχίσουν να αντιδρούν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην απεργία, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πολύ χαρούμενος, διότι όπως είπε «από ότι έχω πληροφορηθεί η συμμετοχή στην απεργία ήταν πραγματικά ελάχιστη και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά».
Τέλος, ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδρασή του σε περίπτωση κατάληψης νοσοκομείου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Καταλήψεις δεν επιτρέπονται. Το έχω εξηγήσει, ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται».
«Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού και τις 6.000 ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας και απολύει 2.500 εργαζόμενους απόλυτα απαραίτητους για την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ» σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού περί μικρής συμμετοχής στην απεργία, ο κ. Βαρνάβας σημείωσε ότι «η σημερινή απεργία είχε πολύ καλή συμμετοχή, δεδομένων των θερινών αδειών στις οποίες βρίσκονται πολλοί γιατροί και του αυξημένου ποσοστού ασφαλείας που υπάρχει στα νοσοκομεία», υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης πραγματοποιείται απεργία στον χώρο της υγείας εν μέσω θέρους.
«Ο υπουργός Υγείας φαίνεται να εκπλήσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων για τα λουκέτα νοσοκομείων που σχεδιάζει και τα αποκαλεί «αλλαγή χαρακτήρα» και τις απολύσεις που αποκαλεί αντίστοιχα ως «κινητικότητα». Επιμένουμε πως πρόκειται για τυφλά χτυπήματα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Αποφάσισαν χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό ότι πρέπει να δώσουν 2.500 θέσεις στον Μινώταυρο των διαθεσιμοτήτων και τώρα ψάχνουν να βρουν ποιους θα θυσιάσουν και ποιο επικοινωνιακό περίβλημα θα δώσουν στην πράξη τους», ανέφερε ο κ. Βαρνάβας.