Ο κίνδυνος να παραλύσουν τα Δικαστήρια της χώρας επ’ αόριστον, είναι πολύ πιθανός εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης παραμείνει αδιάλλακτος στα αιτήματα του νομικού κόσμου. Το νέο νομοσχέδιο που αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στον χώρο της Δικαιοσύνης. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας (σε 60 από 63) είναι καταλυτικά. Με ισχυρή πλειοψηφία, οι δικηγόροι είπαν «όχι» στο νομοσχέδιο ως έχει και επιπλέον εξέφρασαν τη θέση για απεργία διαρκείας.
Μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα και υπολειπομένων των αποτελεσμάτων σε μόνο πέντε Δικηγορικούς Συλλόγους από τους 60, από το δημοψήφισμα είχαν προκύψει τα εξής:
«Ναι» (στο νομοσχέδιο για τον ΚΠΔ): 1.372, ποσοστό 6.84%
«Όχι» (στο νομοσχέδιο για τον ΚΠΔ):18672, ποσοστό 93.14%
Αποχή διαρκείας: 10.305
Αποχή στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας: 6.944.
Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι δεσμευτικά για την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία και πρότεινε το δημοψήφισμα, προκειμένου να υπάρχει δημοκρατικότερη έκφραση των μελών των Συλλόγων της χώρας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση της πλειοψηφίας των δικηγόρων.
Θεωρείται απίθανο να μην λάβει υπόψη του ο υπουργός Δικαιοσύνης το αποτέλεσμα της ψήφου του νομικού κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ήδη έχει καλέσει σε συνάντηση το πρωί της Παρασκευής τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Από τη συνάντηση αυτή θα κριθούν πολλά. Εάν ο υπουργός τηρήσει αδιάλλακτη στάση επί διατάξεων του νομοσχεδίου, των οποίων επίμονα ο δικηγορικός κόσμος ζητά την απόσυρση, χαρακτηρίζοντάς τις απαράδεκτες όχι μόνο για την νομική κοινότητα, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, η αποχή διαρκείας θεωρείται δεδομένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χώρο της Δικαιοσύνης.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στο σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:
α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων, κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.
β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.
γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.
«Είναι ευνόητο ότι η κατά ως άνω αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται. Ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των Τραπεζών», επισημαίνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ολομέλειας.
«Όχι» και από τους δικηγόρους του Ρεθύμνου
«Όχι» στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας όπως έχει εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή και αποχή διαρκείας από την άσκηση των καθηκόντων τους, αποφάσισαν με την ψήφο τους κατά πλειοψηφία, χθες οι δικηγόροι του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του πανελλαδικού δημοψηφίσματος.
Ειδικότερα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στον τοπικό Επιστημονικό Σύλλογο, έχουν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι: 150
Ψήφισαν: 122
Έγκυρα: 120
Λευκά: 2
«Ναι»: 7
«Όχι»: 113
Μορφές κινητοποίησης:
Αποχή διαρκείας: 86
Αποχή στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας: 23
«Τα μέλη μας εκφράστηκαν με την ψήφο τους. Οι δικηγόροι έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά, σαν ζήτημα υψίστης σημασίας, το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο επιχειρείται να ψηφιστεί. Δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα, θεσμικά που έχουν να κάνουν με την κατάργηση των μαρτύρων στην αστική δίκη. Που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της δημοσιότητας της αστικής δίκης, ζητήματα που αναιρούν την ουσία της δίκαιης δίκης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης.