Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της ΤΕΡΝΑ σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και τους αιολικούς σταθμούς. Την απόφαση δεν ψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Μανουσογιάννης, ο οποίος επέμενε πως στην απόφαση έπρεπε να συμπεριληφθεί σχετική σημείωση πως πέραν όλων των άλλων οι ΒΑΠΕ δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη χθεσινοβράδινη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου πλήθος κόσμου είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα των μελών του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ και από νωρίς το απόγευμα είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο ενώ πολλοί από αυτούς παρακολούθησαν και τη συνεδρίαση.
Οι λόγοι της αρνητικής γνωμοδότησης
Εξηγώντας τους επτά λόγους της απόρριψης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός υποστήριξε ότι: 1) Η συγκεκριμένη πρόταση είναι απούσα από τον σε εξέλιξη περιφερειακό σχεδιασμό του χωροταξικού και θα έπρεπε έχει προηγηθεί το θεσμικό πλαίσιο στον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού.
2) Είναι παρέμβαση μεγάλης κλίμακας πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη δυνατότητα χωροθέτησης ανεμογεννητριών όπου ενώ δυνητικά θεωρεί ότι μπορούν 1.800 ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν στο νησί στην πρόταση του περιλαμβάνονται μόλις 29 από τις 57 που προτείνει η Μ.Π.Ε.
3) Από τη μελέτη της ΜΠΕ δεν προκύπτει ότι έχουν ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες του νησιού και από πλευράς στόχευσης σε επίπεδο ανάπτυξης-προστασίας της βιοποικιλότητας και δεν οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα ότι η «επένδυση» θα δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης αφού δεν προκύπτει η αυτονομία σε ενέργεια πράγμα που για μας είναι ζητούμενο.
4) Δεν προκύπτει από τη ΜΠΕ ότι η πρόταση είναι προϊόν λογικής διαδικασίας τόσο από πλευράς αριθμού ανεμογεννητριών όσο και από πλευράς επιλογής των συγκεκριμένων θέσεων.
5) Θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο ιδιαίτερο από κάθε άποψη φυσικό περιβάλλον που με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του έχει συμβάλει και συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη όπου πέρα από τα παράλια έχει με ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια αναπτυχθεί και η ενδοχώρα.
6) Μεγάλο μέρος της προτεινόμενης εγκατάστασης είναι σε περιοχή NATURA, όπου ναι μεν ο νόμος το επιτρέπει κάτω από αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όμως δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι ασφαλιστικές δικλείδες που να εγγυηθούν την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων.
7) Όλες οι ΜΠΕ έχουν έως και σοβαρές αποκλίσεις μια και στηρίζονται σε στατιστικά μοντέλα και επιπλέον το περιβάλλον δεν είναι στατικό, όλοι οι παράγοντες του έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις δηλαδή αλληλοεπιδρούν. Διά τους παραπάνω λόγους οι θέσεις μας είναι κατηγορηματικά όχι».
Γ. Μαρινάκης: «Οι ΒΑΠΕ δεν λύνουν το πρόβλημα της Κρήτης»
Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε επιστολές προ τριετίας που είχε αποστείλει στον τότε υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ όπου δήλωνε την κατηγορηματική του αντίθεση γι’ αυτή την επένδυση ενώ πρόσθεσε ότι το τότε το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα είχε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο έγκρισης και χωροθέτησης των αδειών εγκατάστασης.
Δήλωσε ότι συμφωνεί με την εισήγηση του κ. Αλεφαντινού και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι με τον τρόπο αυτό, με τις ΑΠΕ δεν λύνεται το πρόβλημα της Κρήτης. Ίσως δημιουργείται μια παραγωγή ενέργειας, η οποία είναι εξαγώγιμη και δημιουργείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Δεν παραβλέπουμε το πρόβλημα το ενεργειακό που υπάρχει στο νησί. Θεωρώ όμως ότι είναι θέμα του περιφερειακού μας οργάνου, του περιφερειακού συμβουλίου πρωτίστως να απαντήσει και για τον τρόπο που πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα, με τον ηπιότερο για το περιβάλλον του τόπου και να μην αντιστρατευτούμε ούτε στη βιοποικιλότητα ούτε στο περιβάλλον. 29 Οκτωβρίου θα συζητήσουμε το χωροταξικό στην περιφέρεια και εκεί θα συζητηθεί και το ενεργειακό. Δυστυχώς η γνώμη μας είναι απλώς μέρος της διαδικασίας, δεν έχει καμιά ισχύ, δεν είναι αποφασιστικής σημασίας όπως θα έπρεπε είναι η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Με αυτές τις επενδύσεις δεν λύνεται κανένα πρόβλημα της Κρήτης».
Θ. Νίνος: Να αποσυνδεθεί το θέμα του καλωδίου με την κατασκευή των αιολικών πάρκων
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος στην εισήγηση αναφέρθηκε στην καθυστέρηση συζήτησης του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο. Εξέφρασε τη αντίθεση του στο μέγεθος της επένδυσης και επέμεινε μαζί με την αρνητική γνωμοδότηση της δημοτικής αρχής να υπάρξει επισήμανση της αποσύνδεσης του θέματος του καλωδίου με την κατασκευή των αιολικών πάρκων.
Μεταξύ άλλων στην εισήγηση του ο κ. Νίνος αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόζει την πρόταση της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή «20-20-20».
Σε ότι αφορά τη διαχείριση της ενέργειας υποχρέωση μας είναι η αναζήτηση βέλτιστων λύσεων που θα λύσουν το θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού, θα τονώσουν την τοπική οικονομία και παράλληλα θα πρέπει να προστατεύουν το περιβάλλον και να εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Δεν γίνεται καμιά αναφορά τεχνηέντως στην ΜΠΕ στην καταστροφή που θα γίνει στα μέρη που αιτείται η ΤΕΡΝΑ να κάνει τα πάρκα όσον αφορά την κτηνοτροφία, το τοπίο. Όλα αυτά διαγράφονται. Η Κρήτη θα πρέπει να είναι κάθετα αρνητική στις ΒΑΠΕ, δηλαδή στη βιομηχανική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα καταδικάζοντας τις ΒΑΠΕ είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι άλλο η βιομηχανική εγκατάσταση αιολικών πάρκων -δηλαδή τα χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που απαιτούν οι δυο εταιρίες, από το να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα ήπιας έκτασης και παραγωγής. Επίσης διαβάζοντας τη ΜΠΕ είδα ότι επιχειρείται ένας εμπαιγμός διότι δεν γίνεται σαφής αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας, τα οικονομικά είναι πολύ μικρά. Η δική μας θέση είναι να καταθέσουμε την πρόταση μας στην περιφέρεια: θα πρέπει να απαιτήσουμε να διαχωριστεί η κατασκευή του υπογειοποιημένου καλωδίου -το οποίο αναφέρει η ΤΕΡΝΑ ως συνοδό έργα και μάλιστα ενός καλωδίου. Δεν θα πρέπει δηλαδή το καλώδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα να είναι στην ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση του οποίου έχει τα αιολικά πάρκα της Κρήτης. Ο λόγος είναι ο εξής: Το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου -2 λένε οι γνωρίζοντες ότι πρέπει να κατασκευαστούν- είναι της τάξεως του 1.5 δισ. ευρώ. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην επικράτεια. Η ΔΕΗ βάζει 311 εκ. ευρώ ετησίως για να καλύψει την τρύπα της Κρήτης. Το κόστος ύψους 1.5 δισ. ευρώ για να κατασκευάσουμε δύο καλώδια σημαίνει ότι δεν είναι φαραωνικό έργο και μπορεί να υλοποιηθεί. Πληροί τις προδιαγραφές ένταξης του στο πακέτο Γιούνκερ και λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης για τα επόμενα 40 χρόνια, ανοίγοντας τη δυνατότητα για οικονομικά οφέλη από την όποια εκμετάλλευση ενέργειας αποφασίσει το νησί να κάνει. Εάν υπάρχει το καλώδιο αυτομάτως κλειδώνουν οι εκμεταλλεύσεις των φωτοβολταϊκών στις στέγες τα αιολικά πάρκα μικρής έκτασης και δυναμικότητας θα μπορούν να κατασκευαστούν με κρητικά κεφάλαια και τα χρήματα να παραμένουν στην κοινωνία της Κρήτης. Είναι θεμελιώδες να αποσυνδεθεί η κατασκευή του καλωδίου από το όποιο αίτημα όποιας εταιρίας».
Μ. Ανδρουλάκης: «Το κριτήριο του κέρδους αντικαθιστά τα κριτήρια των ενεργειακών αναγκών»
Ο επί κεφαλής της παράταξης «Το ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» Μιχάλης Ανδρουλάκης στην τοποθέτηση του κατηγόρησε τον δήμο για έλλειψη πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών. Ενώ επιχειρηματολογώντας για την αρνητική γνωμοδότηση είπε πως το κριτήριο του κέρδους αντικαθιστά τα κριτήρια των ενεργειακών αναγκών. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για κρίσιμα θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, η κάθε δημοτική αρχή, οφείλει να εξασφαλίζει την ουσιαστική πληροφόρηση των δημοτών. Οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγιναν. Οι κάτοικοι που η ζωή τους θα επηρεαστεί από την επένδυση δεν έχουν επίσημα κληθεί από τον δήμο μας να πάρουν θέση.
Επίσης γνωρίζουμε ότι όλοι οι σχετικοί με την επένδυση δήμοι της Κρήτης έχουν διαμορφώσει αρνητικές εισηγήσεις προς την Περιφέρεια Κρήτης. Οι γειτονικοί μας δήμοι, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου επίσης εναντιώνονται στο έργο.
Δεν θα λάβουμε γνώση του σκεπτικού των αποφάσεων τους;
Θα γνωμοδοτήσουμε εμείς χωρίς επίσημα να έχουμε γνώση των επιχειρημάτων τους;
Γιατί σήμερα κλήθηκαν επίσημα να μάς ενημερώσουν οι άνθρωποι των εταιρειών και δεν κλήθηκαν οι δήμαρχοι των άλλων δήμων του νομού να τοποθετηθούν;
Γιατί δεν κλήθηκαν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν θέση επίσημα να μάς γνωστοποιήσουν τα επιχειρήματά τους;
Καταλήγοντας ως προς το τυπικό σκέλος της σημερινής μας συνεδρίασης, η δημοτική αρχή, το δημοτικό σύστημα όπως το αποκαλεί η πλειοψηφία, για άλλη μια φορά ενήργησε με προχειρότητα και δίχως σεβασμό στις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Για το προτεινόμενο έργο που μας ζητείτε η γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαπιστώνουμε ότι το κριτήριο του κέρδους αντικαθιστά το κριτήριο ικανοποίησης των ενεργειακών αναγκών, είτε παραγωγικών είτε καταναλωτικών. Επίσης το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζεται και αυτό ως μια τεχνολογική μετάβαση. Σαν ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ πιστεύουμε ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθύνεται στον δομημένο χώρο: α) αστικό περιβάλλον και κτήρια (ιδιαίτερα σχολεία, νοσοκομεία, ΑΕΙ, κ.α.) σύμφωνα με σαφείς χωροτακτικούς και πολεοδομικούς κανόνες, β) στις ΒΙΠΕ, γ) κατά μήκος των οδικών αξόνων, δ) σε στρατόπεδα.
Ζώνες αποκλεισμού πρέπει να αποτελούν: α) οι χαρακτηρισμένες περιοχές απολύτου προστασίας, β) οι οικότοποι προτεραιότητας του δικτύου Natura γ) οι βραχονησίδες δ) όλοι οι υγρότοποι ε) η γη υψηλής παραγωγικότητας ζ) διατηρητέοι οικισμοί και κτήρια».
Μ. Μανουσογιάννης : «Οι ΑΠΕ στα χέρια του κεφαλαίου έχουν αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες»
Από την πλευρά του ο επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης ανέφερε: «Οι ανανεώσιμες πηγές στα χέρια το λαού είναι ένα εργαλείο χρήσιμο όμως οι ανανεώσιμες πηγές στα χέρια του κεφαλαίου με αποκλειστικό σκοπό τη συσσώρευση κέρδους στρέφεται εναντίον του λαού, ο οποίος θα το πληρώσει ακριβά αυτό και το περιβάλλον και τις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια. Εμείς από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι οι ΑΠΕ χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να περάσει η απελευθέρωση της ενέργειας η ιδιωτικοποίηση της, ο άμεσος πλέον έλεγχος της από το κεφάλαιο».
Στ. Πετράκης: «Η Κρήτη μπορεί να ‘ναι ενεργειακά αυτόνομη»
Ο επί κεφαλής της παράταξης Ελεύθερο Ρέθυμνο Στέλιος Πετράκης εξέφρασε την αντίθεση του υποστηρίζοντας ότι «Η Κρήτη μπορεί να ‘χει ενέργεια και να είναι αυτόνομη και αυτάρκης. Ο υπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι ποιος επενδυτής βάλει τα χρήματα του εκεί θα χάσει λίαν συντόμως».
Παρόντες κάτοικοι και μέλη του δικτύου κατά των ΒΑΠΕ
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του παγκρητίου δικτύου αγώνα κατά των ΒΑΠΕ που απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες και τους συμβούλους να παραβρεθούν στις 20 Οκτώβρη στο περιφερειακό συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το χωροταξικό.
Εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής του Αρκαδίου τον λόγο πήρε ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης ο οποίος επεσήμανε ότι στην αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλες προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα του δήμου Ρεθύμνου σε ότι αφορά το χωροταξικό. Ο ίδιος μάλιστα επέρριψε ευθύνες στον τ. περιφερειάρχη Αθ. Καρούντζο ότι μείωσε την απόσταση οικισμού της Αρδάκτου από τα 500 μέτρα στα 200 για να ξεπεράσει το εμπόδιο του ορίου και να τοποθετηθεί η κεραία στον οικισμό.
Εκ μέρους της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ο κ. Καβουσανός που βρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του είπε πως η ΜΠΕ έγινε με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε τότε και πρόσθεσε ότι η εταιρία καταγράφει τις όποιες ενστάσεις των πολιτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων είπε: «Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει μελετηθεί αρκετά καλά. Ξεκίνησε να σχεδιάζεται όταν το χωροταξικό ήταν ήδη διαμορφωμένο και πήγε με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε τότε. Δεν μπορεί ένα σχέδιο να ξεκινά με βάση μελλοντικές μελέτες. Το έργο αυτό σχεδιάστηκε πριν μερικά χρόνια και δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Το σχέδιο είναι ότι αν γίνει είναι αυτή η ΜΠΕ. Είναι λάθος να λέτε ότι δεν διαβουλευόμαστε με την τοπική κοινωνία. Σήμερα είναι μέρα διαβούλευσης. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις ενστάσεις σας. Δεν σημαίνει ότι αν πείτε όχι δεν θα γίνει το έργο, ούτε όμως ότι θα γίνει».
Σε ότι αφορά το καλώδιο είπε ότι «το κόστος είναι 1,5 δισ. και θα μειώσει την κατανάλωση στα ορυκτά καύσιμα. Η Κρήτη αυτή τη στιγμή είναι ένα αυτόνομο σύστημα το οποία θα πρέπει να έχει ένα ισοζύγιο ενεργειακό της κατανάλωσης και της παραγωγής».