Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζουν ότι δέχονται την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, «Όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ, χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο», σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή καμιά άλλη παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των δήμων.
Επίσης η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο ψήφισμά της ζητά από την κυβέρνηση να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί).
Οι δήμαρχοι, με δεδομένο «Τον εξορθολογισμό στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ», απαιτούν από την κυβέρνηση να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και στο προσωπικό των δήμων.
Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε μια κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει μια μεγάλη συνεισφορά της αυτοδιοίκησης στο πλεόνασμα της κυβέρνησης, καθώς τα 747 εκ. ευρώ περίπου προέρχονται από τους δήμους, κάτι που δείχνει και το μέγεθος των περικοπών. Στη γενική συνέλευση μπήκαν και οι διαχωριστικές γραμμές. Δεν θέλουμε αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου ούτε χωροταξικές αλλαγές «στο πόδι». Ήταν μια συνέλευση, η οποία έστειλε μηνύματα και προς την κυβέρνηση και προς τους εργαζόμενους, διότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τον συνδικαλισμό για να ασκήσουν πολιτικές θέσεις για το αύριο. Αυτό δεν το επιτρέπουμε και κανείς δεν θα παίξει πάνω στην πλάτη μας μπιλιάρδο, γιατί εμείς και τους εργαζόμενους τους υπερασπιζόμαστε και τις θέσεις εργασίας τους και τους έχουμε βοηθήσει πολύ. Νομίζω ότι ήταν μια συνάντηση που διασαφήνισε την κατάσταση και τη μεγάλη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης σε αυτό που λέμε δημοσιονομικό πλεόνασμα αλλά αυτό συνέβη με φοβερές περικοπές, άδικες, άνισες και χωρίς να επεκτείνονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στον ίδιο βαθμό και εννοώ στο σκληρό πυρήνα του κράτους και όχι την παιδεία και την υγεία, που αυτοί οι κλάδοι την πληρώνουν το ίδιο με εμάς».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ότι τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής αποκέντρωσης, είναι η ώρα των μεγάλων ρήξεων με το συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης του Κράτους. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Για αυτό ζητά την έναρξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε επίλυση όλων των προαναφερόμενων θεμάτων. Το συνέδριο ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις αποσπασματικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει και όχι να υπονομεύει την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ.