Αφιερωμένη στην αύξηση της στάθμης των υδάτων είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία εορτάζεται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύνθημα του Ο.Η.Ε. φέτος είναι το «Ύψωσε την φωνή σου, και όχι το επίπεδο της θάλασσας», με έμφαση στις νησιωτικές περιοχές που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και διαφόρων ρύπων, τη μόλυνση και τη ρύπανση των υδάτων και γενικά διάφορες διαδικασίες που μπορούν να υποβαθμίσουν το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν δυο είναι οι μηχανισμοί οι οποίοι συμβάλλουν στην παρατηρούμενη άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Πρώτον της θερμικής διαστολής του νερού, δηλαδή των ωκεάνιων υδάτων τα οποία διαστέλλονται, καθώς θερμαίνονται και δεύτερον, στην τήξη των πάγων. Δυστυχώς, επειδή δεν έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θεωρείται πλέον ως μη αναστρέψιμο φαινόμενο.
Στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την περιοχή μας ειδικότερα, το περιβάλλον δέχεται το τελευταίο διάστημα σημαντικά πλήγματα, τόσο με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που ιδιωτικοποιεί τον φυσικό μας πλούτο, όσο και με τον ανυπολόγιστο κίνδυνο της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, στον οποίο μας εκθέτει η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ. Και δεν είναι μικρότερο το κακό για την ανθρώπινη υγεία η άρνηση της Ε.Ε. να θεσπίσει νόμο για την υποχρεωτική σήμανση των τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Παράλληλα, το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος είναι και για την Ελλάδα πολύ κρίσιμο, καθώς ως χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα επηρεάζεται άμεσα από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την κλιματική αλλαγής.
Η παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ακόμη αρκετή. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι οι υψηλότερες εδώ και 800.000 χρόνια. Ωστόσο, η συνδυασμένη προσπάθεια κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, πόλεων και πολιτών να δράσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ η απαιτούμενη.
Οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας μπορούν να δώσουν κέρδη, χωρίς ρύπους, καλύτερες συνθήκες ζωής, υγείας, ευημερία και διατήρηση του νερού και των απαραίτητων πόρων. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε πράξη τον τίτλο της φετινής παγκόσμιας ημέρας και να υψώσουμε τη φωνή μας.
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό»
Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, απευθύνει μήνυμα για την προστασία του νερού, επισημαίνοντας, ότι πρόκειται για δημόσιο αγαθό και λαμβάνοντας θέση κατά της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων διάθεσής του στους πολίτες.
Στο μήνυμά της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αναφέρονται τα εξής:
«Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του Περιβάλλοντος. Οι 130 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) της χώρας μας που λειτουργούν στους Δήμους της περιφέρειας (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πέντε εκ. πολίτες συμβάλλουν εδώ και 30 χρόνια με τις δραστηριότητές τους και το έργο τους στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας, που ομολογουμένως δέχεται πολλές πιέσεις και απειλές.
Συγκεκριμένα, οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα πάνω από 170 εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, εξυπηρετώντας περισσότερους από 4.800.000 κατοίκους, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση του συνόλου της περιφέρειας της χώρας μας. Τα έργα που έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι εφάμιλλα αυτών των πιο ανεπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου, με αποτέλεσμα η υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού και των εκροών των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και γενικά η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης κι αποχέτευσης στη xώρα μας να μην υστερούν σε σχέση με τα δεδομένα των άλλων χωρών της Ε.Ε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής των Δ.Ε.Υ.Α. στην προστασία του περιβάλλοντος είναι η πλήρης αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παράκτιες αστικές περιοχές. Οι «γαλάζιες σημαίες» που έχουν λάβει πολλές παραλίες της χώρας μας, οφείλονται και στα έργα των Δ.Ε.Υ.Α.
Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης υφίσταται μία «πίεση», η οποία αποτελεί απόρροια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Οι σχεδιαζόμενες από την πολιτεία ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα) έχουν δημιουργήσει σοβαρότατες ανησυχίες στους πολίτες και τις κοινωνίες των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μας. Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται όλο και περισσότερο και εκφράσθηκαν καθαρά στο πρόσφατο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 18/5 στη Θεσσαλονίκη ως κατηγορηματική αντίθεση των πολιτών της Θεσσαλονίκης στη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Οι απειλές που εμφανίζονται παγκοσμίως στον τομέα του περιβάλλοντος (π.χ. κλιματική αλλαγή, ξηρασία κ.α.) είναι αμφίβολο αν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τρόπο βιώσιμο και αειφορικό από εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, στις οποίες οι ιδιώτες έχουν τον έλεγχο και τη διαχείριση. Η διεθνής πρακτική έδειξε ότι οι ιδιωτική διαχείριση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης αποδείχθηκε αναποτελεσματική και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη. Οι ιδιώτες σε πολλές περιπτώσεις δεν κατασκεύασαν και δεν συντήρησαν έργα απαραίτητα για την προστασία του περιβάλλοντος κι έτσι η διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε αρκετές περιπτώσεις ανακτήθηκε από το δημόσιο και τους δήμους. Στην Ελλάδα ακολουθούμε αντίστροφη πρακτική αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία και γνώση και διακινδυνεύοντας περιβαλλοντικές ζημίες και καταστροφές που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχοντας ως μέλη της 116 Δ.Ε.Υ.Α., που επαγρυπνούν για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας επισημαίνει ότι δεν υφίσταται κανείς σοβαρός λόγος για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως για αειφόρο ανάπτυξη θα πέσουν στο «κενό» αν ένας σημαντικός πυλώνας της εκχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η διαχείριση του νερού για να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική πρέπει να παραμείνει δημόσια ή δημοτική.»
Μαθητική περιβαλλοντική εκδήλωση στα Περιβόλια
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τις διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνουν εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, σήμερα στη 1:30 το μεσημέρι, οι μαθητές του ΕΠΑΛ, του 8ου Δημοτικού Σχολείου και του Πειραματικού Γυμνασίου, θα ενημερωθούν από εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις μεθόδους και τις τεχνικές μετατροπής του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ρεθύμνης υπέγραψε προσφάτως κοινή συμφωνία με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία στoχεύει στην προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης χρησιμοποιημένων οικιακών μαγειρικών ελαίων για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο μεσοπρόθεσμα θα παρέχει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη στο Δήμο.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου έχει ήδη εγκατασταθεί πιλοτικά μηχάνημα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, ενώ εξετάζονται εναλλακτικά μοντέλα, ώστε η δυνατότητα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων λαδιών να επεκταθεί σε όλο το Δήμο, ώστε πέραν του πρακτικού οφέλους, δεδομένου ότι το παραγόμενο βιοκαύσιμο μπορεί να αξιοποιηθεί για δράσεις κοινής ωφέλειας π.χ. ως καύσιμο κίνησης για τα δημοτικά απορριμματοφόρα κ.λπ., να καλλιεργηθεί η ενεργειακή συνείδηση στους συμπολίτες, αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αύλειο χώρο του ΕΠΑΛ, στα Περιβόλια και εκτός από τους μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι να την παρακολουθήσουν όσοι συμπολίτες ενδιαφέρονται για τη νέα αυτή περιβαλλοντικά και οικονομικά ωφέλιμη πρακτική.