Απ’ όσα έχουν συμβεί στο πέρασμα των αιώνων στις 09 Ιουνίου ξεχωρίζουμε τις βουλευτικές εκλογές του 1935 στην Ελλάδα.
Καθώς μετά το αποτυχόν κίνημα του Μαρτίου του ίδιου έτους απείχαν το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και οι βενιζελογενείς πολιτικοί και σχηματισμοί αυτών, νικήτρια των εκλογών βγήκε με 65.04% η Σύμπραξη των κυβερνώντων αντιβενιζελικών κομμάτων (Λαϊκό Κόμμα – Π. Τσαλδάρης και Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα,- Γ. Κονδύλης), ακολούθησε η Ένωση Βασιλοφρόνων με επικεφαλής τον Ιωάννη Μεταξά και το κόμμα του με 14,80% και το ΚΚΕ με όσους συνεργάστηκαν μαζί του που έλαβε 9.59%. Τις υπόλοιπες ψήφους έλαβαν διάφορα μικρά κόμματα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης (φωτό μαζί με τον Π. Τσαλδάρη έξω από το προεδρικό μέγαρο) ξανάδωσε το χρίσμα στον ήδη πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη που με τις 287 έδρες της Σύμπραξης και τον στρατηγό Γ. Κονδύλη κοντά του σχημάτιζε – έτσι νόμιζε !- ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, στην ουσία το υπουργικό συμβούλιο έμεινε αυτό που κυβερνούσε ως την μέρα των εκλογών.
Οι συγκεκριμένες βουλευτικές εκλογές μένουν στην Ιστορία, γιατί ο Ελ. Βενιζέλος είχε ήδη φύγει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό μετά το φιάσκο- κίνημα του Μάρτη και διότι ο Π. Τσαλδάρης είχε να αντιμετωπίσει, πέρα από τα διάφορα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της χώρας και την εκκαθάριση του στρατού από τα βενιζελικό στελέχη, και σοβαρούς τριγμούς μέσα στο ίδιο του το κόμμα, καθώς μερίδα των βουλευτών και παραγόντων του Λαϊκού Κόμματος ανοιχτά πλέον έθετε θέμα παλινόρθωσης της βασιλείας και επιστροφή του Γεωργίου του 2ου του Γλυξμπουργκ στο θρόνο δώδεκα χρόνια ύστερα από την απομάκρυνσή του και έντεκα μετά από τη με δημοψήφισμα επί κυβερνήσεως Αλ. Παπαναστασίου αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας.
Η δημοκρατία του μεσοπολέμου με τα εύθραυστα πόδια κλυδωνιζόταν πια πολύ σοβαρά και ήταν, παρά τους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς μέσα στους επόμενους μήνες που θα δοκιμάσει ο πρωθυπουργός Τσαλδάρης, θέμα χρόνου η ανατροπή της κυβέρνησης και η επαναφορά της μοναρχίας. Και η μεν κυβέρνηση ανετράπη τον Οχτώβρη του 1935 με πραξικόπημα από αξιωματικούς φίλους του στρατηγού Κονδύλη που ήταν ήδη υπουργός στρατιωτικών επί Τσαλδάρη, η δε μοναρχία και ο βασιλιάς ξαναγύρισαν το Νοέμβρη του ίδιου έτους με κάλπικο δημοψήφισμα.
Πηγή: Τάσος Βουρνάς , «Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας (δεύτερος τόμος): Από την έλευση του Βενιζέλου στην Ελλάδα (1909) ως την έκρηξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940)», εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα, 2013