Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/11 στο Άνω Μέρος Αμαρίου η «1η Συνάντηση αμαριώτικης αμπελουργίας-οινογνωσίας» από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αμάρια Γη.
Η συμμετοχή ντόπιων παραγωγών και ενδιαφερόμενων ήταν πέραν του αναμενόμενου, γεγονός που αποδεικνύει το ζωντανό ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για την τοπική αμπελουργία. Οι επιστήμονες ομιλητές Νίκος Σωμαράκης-Γεωπόνος Οινολόγος, Επιτροπάκης Γιάννης-Οινολόγος, Μανωλιούδης Στέλιος– γεωλόγος εκπαιδευτικός & συγγραφέας παρουσίασαν κατά σειρά τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη διάσωση των τοπικών ποικιλιών αμπελιού, τη σημαντικότητα δημιουργίας οινικής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής καθώς και τη σημαντική σύνδεση του μύθου, της ιστορίας της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής με το αμπέλι και τον οίνο.
Οι παραγωγοί με τη σειρά τους εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τη δυσκολία της καλλιέργειας λόγω γεωμορφολογίας, την αδυναμία διάθεσης της παραγωγής αλλά και την απουσία στήριξης από το κράτος και τους τοπικούς αρμόδιους φορείς στην προσπάθεια τους.
Οι δύο πλευρές με συνδετικό κρίκο την Αμάρια Γη, συμφώνησαν να θέσουν τη βάση μιας δυνητικής συνεργασίας στην προσπάθεια δημιουργίας ομάδων παραγωγών και έδωσαν ραντεβού τον Ιανουάριο, όπου αρχίζει η αμπελουργική περίοδος με τα κλαδέματα, ώστε να ξεκινήσει μια προσπάθεια σταθερής και σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου αμπελουργίας και οινοποίησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προσόντων των τοπικών αμπελιών, όπως και της φημισμένης αμαριώτικης τσικουδιάς.
Τέλος έγινε γευσιγνωσία από τις βασικές τοπικές ποικιλίες λιάτικου και βιδιανού, ενώ παρουσιάστηκαν και επί τόπου κλήματα από χαρακτηριστικές γηγενείς ποικιλίες.
Εκ της διοικούσας επιτροπής