Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση Α.Σ.Ρ.», διοργανώνουν τον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (Cretan Olive Oil Competition).
Ο νέος αυτός θεσμός, στοχεύει στην ανάδειξη των τυποποιημένων κρητικών ελαιολάδων, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να διακριθούν τόσο στην εγχώρια όσο και παγκόσμια αγορά και να λειτουργήσουν ως σημαντικοί πρεσβευτές του κρητικού αυτού προϊόντος.
Η συμμετοχή των ποιοτικών τυποποιημένων κρητικών ελαιολάδων στον διαγωνισμό θα έχει ως αποτέλεσμα:
1. Την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και τυποποιημένου κρητικού ελαιολάδου.
2. Τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το ελαιόλαδο, άρα και την ποιοτική αναβάθμισή του.
3. Την ενδυνάμωση της εικόνας του κρητικού ελαιόλαδου και την προβολή του, εντός και εκτός της χώρας μας.
Η κριτική επιτροπή, απαρτίζεται από καταρτισμένους γευσιγνώστες από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένες ομάδες και διαθέτουν εμπειρία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.
Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι η Έφη Χριστοπούλου, καταξιωμένη panel supervisor και αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) σε χημικές και οργανοληπτικές δοκιμές, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC.
Υπεύθυνη συντονισμού είναι η Ελευθερία Γερμανάκη, έμπειρη γευσιγνώστρια, panel supervisor και υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας και τεχνικός υπεύθυνος του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ Οργανοληπτικού Εργαστηρίου της «Ένωσης ΑΣΡ».
Η αξιολόγηση των δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στο ανεξάρτητο, διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ, Οργανοληπτικό Εργαστήριο της «Ένωσης ΑΣΡ».
Τα ελαιόλαδα, που θα διακριθούν, θα συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς με την υποστήριξη των διοργανωτών.
Όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης οι όροι για το διαγωνισμό έχουν ως εξής:
Α. Τα δείγματα που θα αποσταλούν στο διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να έχει παραχθεί και τυποποιηθεί το προϊόν στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2014-2015.
2. Να φέρουν το σήμα της εταιρείας τυποποίησης, αριθμό παρτίδας (LOT) και να αντιπροσωπεύουν ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.
Β. Κάθε παραγωγός – τυποποιητής μπορεί να αποστείλει όσα δείγματα επιθυμεί. Για κάθε δείγμα θα πρέπει να αποσταλούν τρείς (3) συσκευασίες των 500 ml τουλάχιστον.
Γ. Τα δείγματα θα παραλαμβάνονται μέχρι Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, στη διεύθυνση του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου της «Ένωσης ΑΣΡ» (Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνης, 74100 Ρέθυμνο).
Δ. Δείγματα που δεν θα πληρούν τους όρους συμμετοχής, θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες και για αίτηση συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.cretanooc.org ή επικοινωνήστε με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο της «Ένωσης Α.Σ.Ρ.», κα Ελευθερία Γερμανάκη στο e-mail:
oliveoilpanel@easreth.gr η στα τηλέφωνα 28310 86143, 28312 00883.