ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Βαρίδι» στη βιωσιμότητα και στις συντονισμένες προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης του ΤΕΙ Κρήτης, αποτελούν οι οφειλές του ιδρύματος προς τον Δήμο Ηρακλείου που αγγίζουν το 1 εκ. ευρώ. Πρόκειται για απλήρωτα δημοτικά τέλη και για πρόστιμα, ποσό για το οποίο ενημερώθηκε η διοίκηση του ΤΕΙ το 2011.
Στις τάξεις της διοίκησης του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, επικρατεί προβληματισμός καθώς το ΤΕΙ με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα αδυνατεί να προχωρήσει στην αποπληρωμή του συγκεκριμένου χρέους, το οποίο σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής έχει βεβαιωθεί, μία εξέλιξη που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το ενδεχόμενο μείωσης ή ακόμα και οριστικής διαγραφής της οφειλής.
Σε περίπτωση που το ΤΕΙ Κρήτης, αναγκαστεί να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό θα επηρεαστεί αρνητικά η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και θα βρεθεί στον αέρα η συνέχιση του ακαδημαϊκού εκπαιδευτικού έργου και μία σειρά από παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φοιτητές, όπως για παράδειγμα εκείνη της σίτισης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός του ΤΕΙ, δεν ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ και το 1 εκ. είναι χρέη προς το Δήμο Ηρακλείου.
Η ένσταση της διοίκησης του ιδρύματος έγκειται στο γεγονός ότι το ΤΕΙ δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα για την συγκεκριμένη οφειλή και για την υποχρέωση να καταβάλει δημοτικά τέλη. Ήδη ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κάνει λόγο για ένα υπέρογκο ποσό, το οποίο αποτελεί θηλιά στο λαιμό του ιδρύματος και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί, ειδικά σε μία εποχή κατά την διάρκεια της οποίας η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περικόπτεται χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερο.
«Τα σημερινά οικονομικά του ιδρύματος δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του 2007 και θέλουμε να δούμε αν αυτό που φαίνεται νόμιμο είναι και ουσιαστικά σωστό.
Ελπίζουμε σε συμβιβαστική λύση, την οποία και θα αναζητήσει ο Δήμος μαζί μας. Σε περίπτωση που θα κληθούμε να πληρώσουμε το συγκεκριμένο ποσό θα έχουμε διώξεις για το ίδρυμα και για μένα προσωπικά και θα πρέπει βέβαια να σταματήσει η εκπαίδευση. Από 8 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς όταν εγώ ανέλαβα αντιπρόεδρος το 2005, τώρα έχουμε 230.000 ευρώ. Συντηρούμαστε λοιπόν χάρη στα ταμειακά υπόλοιπα προηγούμενων ετών, τα οποία τελειώνουν αυτό το Μάιο», υποστηρίζει ο κ. Καπετανάκης και προσθέτει:
«Δεν μπορούμε, δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε αυτό το 1 εκ. ευρώ και βέβαια μ’ ένα σύνολο προϋπολογισμού που θα είναι κάτω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, όποιος πάει να κάνει κατάσχεση θα πρέπει να πάρει από τα χρήματα σίτισης των φοιτητών. Ο Δήμος Ηρακλείου, μας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πάει σε κατασχέσεις λογαριασμών.
Ο δήμαρχος μας έχει υποδεχτεί με πάρα πολύ μεγάλη κατανόηση όπως και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ωστόσο έχουμε ενημερωθεί ότι έχουμε να κάνουμε με βεβαιωμένα τέλη. Έχω την εντύπωση ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή θα πορευτούν με βάση το νόμο. Εμείς έχουμε ζητήσει μία διαγραφή των συγκεκριμένων χρεών, κάτι το οποίο ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το ΤΕΙ Κρήτης έχει δώσει περισσότερα από 10 στρέμματα σε δρόμους και τους συντηρούμε με πεζοδρόμιά τους και με το φωτισμό τους, ενώ έχουμε δώσει τα κτίρια του πειραματικού γυμνασίου, του λυκείου και του ΙΕΚ και φιλοξενούμε και ένα νηπιαγωγείο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.