Με τη συμμετοχή 160 συνέδρων από 55 Φορείς Πρόληψης της Ελλάδας και της Κύπρου, ολοκληρώθηκε η 10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης «Πρόληψη… η ζωή μας αύριο», που πραγματοποιήθηκε από 15-18 Οκτωβρίου 2015 στα Ιωάννινα, με διοργανωτή το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 29 Προφορικές ανακοινώσεις, 7 Αναρτημένες ανακοινώσεις, 11 Βιωματικά εργαστήρια, 4 Στρογγυλά τραπέζια με 10 εισηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησαν 6 Ομάδες εργασίας, μεταξύ αυτών και μια ομάδα με εκπροσώπους – μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Πρόληψης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τη δουλειά τους με άλλους συναδέλφους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις με διάφορες ομάδες πληθυσμού, π.χ. γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς κ.τλ., να ακούσουν για τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές πρόληψης, τη θετική αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα των δράσεων πρόληψης κ.τλ.
Μεταξύ των συμπερασμάτων του συνεδρίου θα μπορούσαν να αναφερθούν η ανάδειξη και επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων πρόληψης και η ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης των δράσεων αυτών με τη καλύτερη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Ιδιαίτερα σημαντική ανατροφοδότηση δόθηκε από μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας, τα οποία είχαν κληθεί ως προσκεκλημένοι ομιλητές, για τη χρησιμότητα της δουλειάς των Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στην Κοινότητα στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες, καθώς και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Σημαντική, ήταν η παρουσία των στελεχών του ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, καθώς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε μια προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Δημιουργώντας Συνθήκες Κοινότητας», με θέμα: «Η αποδόμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τη διαφορετικότητα ως μέσο ενίσχυσης του ομαδικού πνεύματος στο σχολείο και την κοινότητα: Το παράδειγμα των βιωματικών εργαστηρίων του ΚΕΣΑΝ», από την Ειρήνη Στρατάκη, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, μια προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Πρώιμες Παρεμβάσεις Πρόληψης», με θέμα: «Η σημασία του διαλόγου μεταξύ θεωρίας και πράξης στην εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού εργαλείου», από την Γεωργία Τσαφή, κοινωνική λειτουργό και ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Η συλλογική δράση ως σύγχρονο ζητούμενο στη σχολική κοινότητα», από την Σοφία Περακάκη, κοινωνική λειτουργό. Παράλληλα, η Σοφία Περακάκη συντόνιζε και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου μια από 6 ομάδες εργασίας – συζήτησης του συνεδρίου. Τέλος, και τα τρία στελέχη του Κέντρου συμμετείχαν στην Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, μέσα από τις διαδικασίες της οποίας ορίστηκε και ένα από αυτά, η Σοφία Περακάκη, ως μέλος της 8μελής Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευ. Καφετζόπουλος, ο οποίος ήταν και εισηγητής με την έναρξη των εργασιών, η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Χρ. Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Β. Γκιτάκος.
Να σημειωθεί ότι οι Πανελλήνιες Συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας και φέτος συνέπεσε με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Πρόληψης στην Ελλάδα (τότε ως Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών Ν. Ιωαννίνων, σήμερα ως Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία»).