Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 13ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, στις 13 και 14 Μαΐου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με ευθύνη του Φ.Σ. Ηρακλείου, έδωσαν το «παρών» 405 φαρμακοποιοί και 106 βοηθοί φαρμακείου.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το διήμερο των εργασιών του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκαν από τους προέδρους των τεσσάρων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης κ.κ. Ιωάννη Τσικανδηλάκη (Φ.Σ. Ηρακλείου), Κώστα Καλδή (Φ.Σ. Λασιθίου), Κώστα Βαρδιάμπαση (Φ.Σ. Ρεθύμνου) και Μανώλη Κατσαράκη (Φ.Σ. Χανίων) είναι τα παρακάτω:
Η φαρμακευτική επιστήμη εξελίσσεται χωρίς σύνορα, με τις αναφορές της σε άλλες επιστήμες ολοένα να πληθαίνουν. Ταυτόχρονα, το επάγγελμα του Φαρμακοποιού της Κοινότητας απειλείται από τη φορολογική επίθεση στη μεσαία τάξη, μέσω των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, της αναξιοπιστίας των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, της οικονομικής εξουθένωσης των πολιτών και των διαρκών φορολογικών μέτρων που επιτείνουν την ύφεση.
Οι διαρκείς παρεμβάσεις στην κρατική διατίμηση, η διαρκής πτώση της κατά κεφαλήν κρατικής δαπάνης για τα φάρμακα, οι αυξανόμενες εκχωρήσεις του λογαριασμού του ΕΟΠΥΥ σε τρίτους και η πτώση του αιτούμενου ποσού προς τον ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο αριθμό φαρμακείων, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος βιωσιμότητας για το ελληνικό φαρμακείο και συμπιέζουν ολοένα τον χρόνο εξεύρεσης διεξόδων και λύσεων.
Ο φαρμακοποιός μπορεί να αποτελέσει το δυναμικό εκείνο Υγειονομικό Προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο και διαθέσιμο σε μια σειρά υπηρεσιών, στη συλλογή πληροφοριών και στην καθοδήγηση των ασθενών. Σε υπηρεσίες που δεν ανταγωνίζονται την Ιατρική Πράξη, αλλά δρουν συμπληρωματικά, επικουρικά και συνεργατικά, αξιοποιώντας τη γνώση για την εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας.
Αυτά που χαρακτηρίζουν την εργασία μας είναι η ευγένεια, η ενθάρρυνση και η διάθεση χρόνου για τον ασθενή, η προτροπή, η συμβουλή, η οδηγία και η σύσταση. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει στόχευση για την εξυπηρέτηση των αναγκών – μέσω της εκπαίδευσης και της ορθής διαχείρισης – συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, όπως ο διαβητικός και ο αναπνευστικός ασθενής, και να επιδιώξουμε την αναβάθμιση και ανάπτυξη του εργαστηρίου του φαρμακείου. Οι Σύλλογοι να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στη εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών πάνω στον κορμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή, υπηρετώντας την κοινωνία με έμφαση στην επιστημονικότητα και τη συλλογικότητα. Οι φαρμακοποιοί έχουν κατανοήσει ότι σε ένα περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σήμερα, κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Αυτό πρέπει να το αποδεικνύουν καθημερινά, μένοντας προσηλωμένοι στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Εκπαίδευση – Καινοτομία» που αποτελούν τα εφόδια για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου.
Παράλληλα με την πρόταση για μια ασθενοκεντρική προσέγγιση, το μοντέλο του φαρμακείου που καλείται να διαχειριστεί όλα τα παραπάνω, είναι ένα φαρμακείο πολλών φαρμακοποιών ή ένα δίκτυο φαρμακείων.
Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μύρων, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Σπυρίδων Δανέλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ακόμη, παρέστησαν μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ, πρόεδροι φαρμακευτικών συλλόγων και εκπρόσωποι εταιρειών.
Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στον κ. Γεώργιο Αναστασάκη και την κυρία Καλλιόπη Σκουλά, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της προσφοράς, τις παρακαταθήκες, την κοινωνική ευαισθησία και το ήθος που έχουν επιδείξει κατά την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.
Οι εργασίες του πολύ επιτυχημένου συνεδρίου έκλεισαν με την ανακοίνωση ότι «το 14ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Λασίθι, με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου».