21 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΛΑΒΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΣΡ ΓΙΑ Α' ΚΑΙ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - Η ΟΛΗ ΚΑΤΑΝΟΜΙΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Με 13 ομάδες το Α’ τοπικό

Με τη συμμετοχή 13 ομάδων θα πραγματοποιηθεί η φετινή Α’ κατηγορία τοπικού. Το πολύ σημαντικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες από τα στελέχη της ΕΠΣΡ είχε να αναδείξει τις θετικές απαντήσεις των ΟΦ Αρμένων και Αρκαδίου Αγγελιανών προκειμένου να συμμετάσχουν στην κορυφαία τη τάξει τοπική κατηγορία οπότε από τις 11 που είχαν δηλώσει συμμετοχή πριν από μία εβδομάδα, φτάσαμε στις 13, αριθμός που «κλείδωσε» για τη σεζόν 2022-23.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε 28 αγωνιστικές με ένα ρεπό που θα εκτίσει κάθε ομάδα σε κάθε έναν από τους δύο γύρους.
Στην κατανομή του πρωταθλήματος, έγινε επίσης γνωστό ότι, θα υποβιβάζεται ο 12ος και ο 13 της βαθμολογίας προκειμένου από τη σεζόν 2023-24 να έχουμε τελεσίδικα 12 ομάδες στο Α’ τοπικό πρωτάθλημα. Ο υποβιβασμός των ομάδων ενδέχεται να αλλάξει εφόσον ο πρωταθλητής του Α’ τοπικού περάσει μέσα από τα μπαράζ ανόδου και κερδίσει την μια θέση στην Γ’ Εθνική (ο 12ος θα παραμείνει και θα πέσει μόνον ο 13ος).

Εν αρχή ένας μικρός και έπειτα… δύο
Ομόφωνα αποφασίστηκε επίσης η διατήρηση υποχρεωτικής συμμετοχής ενός ποδοσφαιριστή γεννηθέντα από το 2002 και μικρότερο για την Α’ κατηγορία 2022-2023. Όμως τη σεζόν 2023-2024 οι ποδοσφαιριστές που θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν οι ομάδες Α’ κατηγορίας καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων τους θα είναι δύο.

Υποχρεωτικά ομάδες under στην Α’ κατηγορία
Το ΔΣ της ΕΠΣΡ είχε μία ακόμη υλοποιήσιμη σκέψη προς τη σωστή πορεία, ωστόσο έδειξε περισσότερο ανεκτική ως προς το χρονοδιάγραμμα αφού, αποφάσισε ομόφωνα, να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα συμμετοχής στα πρωταθλήματα υποδομών, σε έστω και μία εκ των Κ12 ή Κ14 ηλικιακή κατηγορία, για όλες τις ομάδες της Α’ κατηγορίας τοπικού από την ποδοσφαιρική σεζόν 2024-25.
Με 7 ομάδες η Β’ κατηγορία
Όσον αφορά τη Β’ ΕΠΣΡ για τη σεζόν 2022-2023, θα διεξαχθεί με 7 ομάδες ενώ σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε κι ένα θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το αίτημα της Κ20 της Επισκοπής να συμμετάσχει σε τοπικό πρωτάθλημα. Ο λόγος γιατί το πρωτάθλημα της SL2-K20 έχει μόλις 8 αγώνες (Περιφέρεια Κρήτης) πράγμα που σημαίνει ότι με τόσους λίγους αγώνες είναι αδύνατο να σταθεί μία ομάδα ενεργή επί έναν ολόκληρο χρόνο.

«Ναι» στην Κ20 της Επισκοπής αλλά στη β’ κατηγορία…
Μέσα από το πρόσφατο συμβούλιο της SL2, οι παράγοντες της ΠΑΕ ζήτησαν να καλλιεργηθεί καλύτερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά το θέμα των ομάδων under και δη της Κ20. Συγκεκριμένα η ρεθεμνιώτικη ΠΑΕ υπέβαλλε σχετικό αίτημα στην ΕΠΟ ούτως ώστε, να έχει δικαίωμα να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε τοπικά πρωταθλήματα προκειμένου τα παιδιά να έχουν περισσότερους αγώνες στα πόδια τους.
Η ΕΠΣΡ επιλήφθηκε του θέματος και έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΑΕ ωστόσο έπειτα από επικοινωνία που είχε με την ΕΠΟ, η Ένωση του νομού υποχρεούται να την τοποθετήσει στη Β’ κατηγορία.
Υπάρχει ωστόσο και ένα τρίτο σενάριο. Εφόσον η Επισκοπή Κ20 δεν δεχθεί να αγωνιστεί στη Β’ ΕΠΣΡ να κάνει αίτημα να παίζει άνευ συναγωνισμού στην Α’ (δηλαδή να παίζει κόντρα στην ομάδα που θα έχει ρεπό).

Με πλέι οφ των πρώτων «4άρων» ο πρωταθλητής
Παράλληλα, η β’ κατηγορία (ανεξαρτήτως αριθμού ομάδων) θα διεξαχθεί σε δύο γύρους (εντός-εκτός), ενώ για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα διαγωνιστούν σε μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών (εντός-εκτός) οι ομάδες που θα καταλάβουν τις 4 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας, μεταφέροντας τους βαθμούς που θα έχουν συλλέξει στην κανονική διάρκεια.
Μετά το πέρας και του μίνι πρωταθλήματος των 4 πρώτων ομάδων, ο πρωταθλητής θα ανέλθει στην Α’ κατηγορία 2022-2023.

Στη Γ.Σ. της ΕΠΟ Χνάρης – Κουργιαντάκης
Τέλος, επικαιροποιήθηκε το νέο εξοδολόγιο Ιατρών αγώνων ενώ φιξαρίστηκε το θέμα των εκπροσώπων που θα βρεθούν στην ΓΣ της ΕΠΟ. Συγκεκρμένα, ο πρόεδρος κ. Τίτος Χνάρης και το μέλος ΔΣ ΕΠΣΡ κ. Δημήτριος Κουργιαντάκης θα εκπροσωπήσουν την Ένωση του Ρεθύμνου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή στις 16 Σεπτεμβρίου.