Με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας τόσο στο πολιτικό όσο και στο πολιτιστικό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα του 14ου Αντιπολεμικού Διημέρου, που διοργάνωσε στα Χανιά η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στη συζήτηση για την ανεργία, στα περίπτερα και στις συναυλίες που ακολούθησαν, η παρουσία του κόσμου της εργασίας, της επισφάλειας, της ανεργίας ήταν κάτι παραπάνω από έντονη.
Το ζήτημα της ανεργίας απασχόλησε την πρώτη ημέρα του διημέρου με τη συμμετοχή πολλών νέων με τοποθετήσεις και ερωτήσεις, στη συζήτηση που έγινε με θέμα: «Η νεολαία μπροστά στην ανεργία και την επισφαλή εργασία. Ποιά θα είναι η απάντηση της γενιάς μας;»
Ο πρώτος ομιλητής, Τάκης Τσίτσος, μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η αύξηση της ανεργίας είναι σύμφυτη με τη μεγάλη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς συνδέεται με τις πολιτικές που έχουν επιλεγεί από τις κυρίαρχες τάξεις για το ξεπέρασμά της. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στοχεύσουν σε μια σειρά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο σύνολο της παραγωγής και της κοινωνικής ζωή που έχουν ως συνέπεια την καταπίεση των δικαιωμάτων των ανθρώπων και την καταδίκη ενός μεγάλου ποσοστού του εργατικού δυναμικού στην ανεργία. Τι μπορεί να γίνει; Για αξιοπρεπή εργασία που αντιστοιχεί στα σημερινά πολιτισμικά δεδομένα πρέπει να χάσει πλούτο το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και βέβαια η πολιτική φροντίδα της κυβέρνησης και τα χρήματα να πέσουν στο να ανοίξουν δουλειές και όχι στην εξυπηρέτηση του χρέους».
Το μέλος της πρωτοβουλίας «Attack- ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια», Δημήτρης Βογιατζίδης, είπε: «Τα ποσοστά της ανεργίας είναι αυξημένη σήμερα ανάμεσα στους νέους και έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι επισφαλείς μορφές εργασίας όπως η εκ περιτροπής εργασία, τα σκόρπια μεροκάματα ή προγράμματα όπως τα κοινωφελούς εργασίας που προωθεί η Ε.Ε. Λόγω της μαζικής εξαθλίωσης οι άνεργοι αποδέχονται τους μισθούς πείνας ή και αναπτύσσουν μια συνείδηση ανταγωνιστική προς τους άλλους ανέργους ή επισφαλείας εργαζομένους μακριά από τη λογική του συλλογικού αγώνα που μπορεί να δώσει μια κοινωνική διέξοδο στο πρόβλημά τους».
Ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, Κώστας Πετούσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η γενιά μας θα πρέπει να οργανώσει τον κόσμο της ανεργίας και ακόμα περισσότερο πολιτικά είναι καθήκον της αριστεράς να περιγράψει και να δώσει μια πειστική διέξοδο και μια εναλλακτική σε ένα κόσμο που δείχνει να απογοητεύεται και να ιδιωτεύει ή να μπαίνει στη λογική της ανάθεσης».