Σε αυτές τις εορταστικές ημέρες, που σφύζουν από οικογενειακή θαλπωρή, οι συνθήκες έχουν αναγκάσει πολλούς συνανθρώπους μας να απέχουν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Από τον περασμένο Μάρτιο, με μια μικρή διακοπή, οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Ρεθύμνης, βιώνουν μια παρόμοια κατάσταση εγκλεισμού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν επισκέψεις από τους οικείους τους. Δύσκολο και ψυχοφθόρο, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μεγάλες ηλικίες, όπου ήδη βιώνουν πολλούς περιορισμούς λόγω σωματικής κατάπτωσης ή νοητικής κόπωσης. Ωστόσο, η φροντίδα και η ζεστασιά που δέχονται τόσο από τους υπεύθυνους και εργαζομένους της δομής όσο και από την τοπική κοινωνία, αντισταθμίζει κάθε αίσθημα μοναξιάς που είναι λογικό να ενυπάρχει.
Η τεχνολογία επιστρατεύτηκε από την πρώτη στιγμή στο Γηροκομείο, με σκοπό οι ηλικιωμένοι να μπορέσουν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με τους ίδιους να δείχνουν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι και πρόθυμοι να μάθουν τα μυστικά των τεχνολογικών αυτών συσκευών. Ένα tablet, που ήδη είχε προμηθευτεί η πρόεδρος του ιδρύματος, κα Ζωή Μπριλλάκη, προσέφερε στιγμές συγκινητικές για τους συγγενείς και τους φιλοξενούμενους. Πρωτόγνωρος τρόπος, αλλά αποτελεσματικός, όπως μας περιγράφει και η κα Μπριλλάκη, ενώ προς κατανομή βρίσκονται και τα tablet που θα δωρίσει η Περιφέρεια Κρήτης στο Γηροκομείο, αλλά και σε αντίστοιχες δομές του νησιού:
«Στο Γηροκομείο Ρεθύμνου, στεγάζονται και στις δύο πτέρυγες τριάντα επτά συνάνθρωποί μας. Όντως, όπως όλοι γνωρίζουμε, δυσκολίες υπάρχουν και για αυτούς τους ανθρώπους που είναι εσώκλειστοι τώρα και αρκετούς μήνες, από τον Μάρτιο συγκεκριμένα με μια μικρή διακοπή. Έχουν στερηθεί του συγγενείς τους και αυτό οπωσδήποτε τους έχει καταβάλλει και σωματικά και ψυχολογικά. Όμως εμείς αυτές τις ημέρες, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, έχουμε βάλει τους ανθρώπους αυτούς στο πνεύμα των εορτών, έχουμε στολίσει όλους του χώρους και την παλιά και την καινούργια πτέρυγα, έχουμε φέρει τάμπλετ και οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους έχουν επικοινωνήσει με τα συγγενικά τους πρόσωπα, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους μιλήσουν. Αυτό το είχαμε προμηθευτεί εμείς, από πριν, αλλά και τα τάμπλετ που περιμένουμε από την Περιφέρεια θα είναι εδώ σύντομα και θέλω να την ευχαριστήσω θερμά. Ήδη έχει γίνει η παραλαβή, από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, στο οποίο υπαγόμαστε και τώρα θα γίνει η κατανομή. Μας είναι απαραίτητο γιατί η λειτουργία της μονάδας πλέον, γίνεται σε δύο χώρους, στην παλιά και τη νέα πτέρυγα», μας λέει, ενώ προσθέτει πως θα δοθεί και η δυνατότητα εκμάθησης του τρόπου χρήσης των tablet, από ειδικευμένο προσωπικό του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου: «Έχουμε εγγράφως ενημερωθεί ότι θα υπάρξει και επιμόρφωση των ηλικιωμένων από ειδικευμένο προσωπικό του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, για την χρήση των ηλεκτρονικών μέσω, κάτι που θα εφαρμοστεί στις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν τους έχουμε εξηγήσει πως να το χρησιμοποιούν και τα αποτελέσματα είναι θετικά!».
Το πνεύμα των Χριστουγέννων «μπήκε» από νωρίς στο Γηροκομείο, με το προσωπικό που πλέον επωμίζεται πολλαπλάσιο φόρτο εργασίας, να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, προκειμένου οι ηλικιωμένοι να νιώθουν σαν το σπίτι τους. Στολισμοί, αναγνώσεις χριστουγεννιάτικων βιβλίων, κάλαντα, συζητήσεις, καθιστική γυμναστική και τηλεπικοινωνία με την οικογένεια, γίνονται με μεγάλη συχνότητα, γεμίζοντας δημιουργικά τον χρόνο τους.
«Αυτή τη στιγμή οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί που έχουμε, έχουν επωμιστεί όλο το φόρτο, έχοντας αντικαταστήσει τους εθελοντές μας που έρχονταν και δύο εργαστήρια που τώρα δεν λειτουργούν και θέλω να τις ευχαριστήσω, γιατί έχουν προσφέρει τα πλείστα στους ανθρώπους που ζουν εδώ. Η αίσθηση της απώλειας και της μοναξιάς επειδή δεν μπορούν να δουν από κοντά τους δικούς τους, έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό με την τηλεπικοινωνία, με τις δράσεις που προσφέρονται κάθε ημέρα από τις κοπέλες, με περισσότερη παρέα, συζήτηση, κουβέντα ακόμα και καθιστική γυμναστική, ανάγνωση βιβλίων» τονίζει η κα Μπριλλάκη, ενώ σπεύδει να σχολιάσει την αξιοθαύμαστη ατομική ευθύνη που επιδεικνύει όλο το προσωπικό του ιδρύματος, στην κρίσιμη υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε: «Κάθε 15 μέρες γίνονται τεστ στους εργαζομένους και ενδιάμεσα στους ηλικιωμένους. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εργαζόμενους που είναι πολύ προσεκτικοί στις κοινωνικές τους συναναστροφές, κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς δεν φοβόμαστε τους ηλικιωμένους μας, είναι μέσα. Το θέμα είναι οι εργαζόμενοι να μην μεταφέρουν κάτι. Αν λείψουν με άδεια των 5 ημερών, συνεργαζόμαστε με το Νοσοκομείο Ρεθύμνης ώστε να κάνουν τεστ και να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα πάμε πολύ καλά στο κομμάτι αυτό» καταλήγει.
Μια συνεργασία τώρα, του Γηροκομείου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα, δίνει μία φορά την εβδομάδα την ευκαιρία στους ηλικιωμένους της δομής να δοκιμάσουν κάτι αναπάντεχα διαφορετικό, όπως μας πληροφορεί η κα Μπριλλάκη: «Έχουμε δρομολογήσει μια συνεργασία με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Θάλλω» με ιδρυτική δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι μια ψυχοκοινωνική παρέμβαση που απευθύνεται στους ηλικιωμένους, ακόμα και σε άτομα που ζουν σε άνοια. Πρώτιστος σκοπός είναι η ψυχαγωγία αλλά και το να γεμίσουν θάρρος οι ηλικιωμένοι, προκειμένου να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον παρουσιαστή του προγράμματος. Η συζήτηση γίνεται ανταπαντώντας ο ένας στον άλλο, με παροιμίες ιστορίες, αινίγματα και άλλα. Μετά από κάθε συνάντηση, οι άνθρωποί μας, έχουν μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Η ρεθεμνιώτικη κοινωνία δίνει μαθήματα ανιδιοτέλειας
Χρόνια τώρα, η κοινωνία του Ρεθύμνου έμπρακτα δείχνει πως οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας, δεν πρέπει και δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά αξίζουν τον σεβασμό όλων. Η πρόεδρος του παραρτήματος ΑμεΑ του Ρεθύμνου Γηροκομείου Ρεθύμνης, κα Ζωή Μπριλλάκη, μας αποκαλύπτει από τη μεριά της, χαρακτηριστικά παραδείγματα προς μίμηση, είτε τοπικών εθελοντικών ομάδων, είτε ιδιωτών, που έδωσαν και δίνουν και αυτές τις γιορτές, αφιλοκερδώς, χαμόγελα και αισιοδοξία στα άτομα αυτά:
«Θέλω μέσα από την ψυχή μου να ευχαριστήσω την ρεθεμνιώτικη κοινωνία, η οποία έχει τόσο πολύ σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και αλήθεια, αυτή η στήριξη δεν συμβαίνει σε παραρτήματα άλλων νομών της Κρήτης, τα οποία υπάγονται στο ίδιο νομικό πλαίσιο που είμαστε και εμείς. Πραγματικά η διαφορά είναι μεγαλειώδης. Στην μικρή βιβλιοθήκη που είχαμε, είχαν διαβαστεί όλα τα βιβλία, γιατί έχουμε αρκετά άτομα που διαβάζουν, είχα ζητήσει μέσω του ρεθεμνιώτικου τύπου, βιβλία. Η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική. Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 650 βιβλία, θυμάμαι αξέχαστα ότι το Σάββατο πρωί δημοσιεύτηκε και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ήρθαν τα πρώτα βιβλία. Ο δικηγόρος κ. Καλλέργης ήταν από τους πρώτους που μας δώρισε χριστουγεννιάτικα παραμύθια που τώρα διαβάζονται στην δομή, και μας έκανε δώρο το αντίτυπο των υπό έκδοση 12 νέων παραμυθιών του. Χρειαστήκαμε καινούργιο χώρο για να τα χωρέσουμε! Αύριο ετοιμάζομε την κοπή της πίτας και έχουμε ετοιμάσει δωράκια για όλους. Δύο πίτες και για τις δύο πτέρυγες, ό,τι κάναμε μέχρι στιγμής, τώρα το κάνουμε εις διπλούν. Το «Σύνπολις» μας έχει φέρει ημερολόγια και διάφορα δώρα. Η τοπική κοινωνία πάντα φροντίζει τους ανθρώπους αυτούς, γιατί το αξίζουν!» μας λέει, ενώ συμπληρώνει πως πρόσφατα μικροί μαθητές από δύο σχολεία του Ρεθύμνου, τραγούδησαν τα κρητικά κάλαντα στους ηλικιωμένους και μέσα σε κλίμα συγκίνησης αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος. «Είχαμε και μια επικοινωνία του 4ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως επίσης και με το ΣΤ2 τμήμα του 2ου δημοτικού σχολείου, του διευθυντή κου Πεδιαδίτη και δύο δασκάλων των παιδιών. Και στις δύο αυτές συναντήσεις, ήταν πολύ συγκινητικό και για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους. Είπαν τα κάλαντα, έδωσαν ευχές και οι άνθρωποι εδώ ανταπέδωσαν με τη σειρά τους», αναφέρει, ενώ κλείνει με μια ευχή ενόψει του νέου έτους: «Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά στους ανθρώπους που είμαστε εδώ κοντά τους και βρίσκονται υπό την «προστασία» μας. Να είναι όλοι καλά και εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να μας φέρει σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση, να ξεπεραστεί αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα και να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας».